OSMANCA VE GELİN ÜZÜMÜ ÇEŞİTLERİNDE KIŞ BUDAMASI SIRASINDA BİR YILLIK DALLARIN FARKLI YÖNLENDİRİLMESİNİN UYANMA ORANINA VE SÜRGÜN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

Bu araştırmada Gelin ve Osmanca üzüm çeşitlerinde verim budamasında, bir yıllın dalların farklıyönlendirilmesinin gözlerin uyanma oranlarına ve sürgün uzunluklarına olan etkilerini belirlemekamaçlanmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Her bir 1 yıllık dal tekerrürolarak kabul edilmiş ve 8 tekerrür kullanılmıştır. ‘Y’ destek sistemi ile kurulmuş Osmanca ve Gelinüzümü çeşitleri kullanılmıştır. Kış budaması sırasında, yatay, yarı dik ve yay şekillerinde bir yıllık dallaryönlendirilmiştir. Bir yıllık dal üzerindeki gözlerin pozisyonlarına göre uyanma oranı (%), sürgünuzunluğu (cm) değerleri alınmıştır. Gelin üzümü çeşidinde yarı dik şekli, Osmanca çeşidinde ise yay şekliverilenlerde, uyanma oranları ve sürgün gelişimleri bir yıllık dal üzerinde homojen dağılım göstermiştir.Bu durum yaprak dağılımını düzenleyerek yaprak yoğunluğunu azaltacaktır. Böylece yapraklarınfotosentez oranı artacağından verimliliği de olumlu yönde etkileyeceği tahmin edilmektedir. Sonuç olarakyetiştiricilikte uzun budama tercih edilirse, Gelin üzümünde yarı dik, Osmanca çeşidinde ise yay şekliverilmesi diğerlerine göre daha avantajlı görülmüştür.

THE EFFECTS OF DIFFERENT CANE DIRECTIONS DURING WINTER PRUNING ON SHOOT DEVELOPMENT AND BUD BURST RATIOS OF OSMANCA AND GELİN GRAPE cvs. (Vitis vinifera L.)

The aim of this research is to determine the effects of different cane directions on trellis during winter pruning on shoot length and bud burst ratios. The experiment was planned in completely randomized design and 8 replications were used. Gelin and Osmanca cvs. (V. vinifera L.) trained ‘Y’ supporting system were used. During the winter pruning, canes were directed as parallel, semi erect and embowed shapes. According to bud positions on canes, shoot length (cm) and bud burst ratio (%) were counted. In terms of homogen dispersion of bud burst ratios and shoot lengths on canes, semi erect shape for Gelin cv. and embowed shape for Osmanca cv. were found as proper. So, it is assumed that increasing photosynthesis capacity of leaves will reflect positively on productivity. As result, semi erect cane shape for Gelin cv. and embowed cane shape for Osmanca cv. are advised.

___

  • Anonim, 2017. FAO. (www.fao.org) (Erişim Tarihi: 27.07.2017).
  • Anonim, 2016. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü. Çekirdeksiz Kuru Üzüm Raporu. (https://itb.org.tr/ebultenhaber/12 54-20162017-sezonu-ege-bolgesi-cekirdek siz-kuru-uzum-rekolte-tahmin-raporu) (Erişim Tarihi: 27.07.2017).
  • Ağaoğlu, Y.S., 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Kavalıdere Yay. Ankara. 2(5):445.
  • Barış, C., 1988. Pratik Bağcılık. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. Mesleki Genel Yayın No: 316, Seri: 12.
  • Coombe, B.G. and P.R. Dry, 1992. Viticulture. Vol.2 Practices. Winetitles. Australia. 376p.
  • Currle, O., 1973. Einfluss der Triebrichtung auf Wachstum, Blütenbildung and Assimilat Translokation bei Reben. Diss. Univ. Hohenheim. Stuttgart.
  • Çelik, H., Y.S Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu, 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan A.Ş. Ankara. 253s.
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Anadolu Matbaa Şirketi. Tekirdağ. 426s.
  • Çelik, H., 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun Fidan A.Ş. Meslek Kitapları Serisi 3. Ankara.
  • Huglin, P., 1958. Recherces sur les Bourgeons de la Vigne: Initiationflorale et Développement Végétatif. Ann. Amél. Plantes 8:113–272.
  • Karataş, H., D. Değirmenci, Y.S. Ağaoğlu, 2010. Kalecik Karası Üzüm Çeşidinde (Vitis vinifera L.) Ürün Dalı İstikametlerinin Üzüm Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi 24:37–46.
  • May, P., 1960. Effect of Direction of Growth on Sultana Clones. Nature 185:394–395.
  • Söylemezoğlu, G., B. Kunter, M. Akkurt, M. Sağlam, A. Ünal, S. Buzrul, H. Tahmaz, 2015. Bağcılığın Geliştirilmesi Yöntemleri Ve Üretim Hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği 8. Teknik Kongresi. 12–16 Ocak 2015. Ankara.
  • Uzun, İ., 1996. Bağcılık. Akdeniz Üniv. Antalya, (69):171.
  • Yılmaz, E. ve A. Dardeniz, 2009. Bazı Üzüm Çeşitlerindeki Salkım ve Sürgün Pozisyonunun Üzüm Verim ve Kalitesi ile Vejetatif Gelişime Etkileri. Süleyman Demirel Ü. Ziraat Fak. Dergisi 4(2):1–7.
  • Winkler, A.J., J.A. Cook, W.M. Kliewer and L.A. Lider, 1974. General Viticulture. University of California Press, Berkeley, USA.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİTKİ BÜYÜMESİNİ TEŞVİK EDEN MİKROORGANİZMALARIN 41B ASMA ANACI ÇELİKLERİNDE KÖKLENME VE SÜRGÜN GELİŞMESİNE ETKİLERİ

Osman DOĞAN, Kevser YAZAR, Ayşe ÖZER, Zeki KARA, Semiha ÇINAR, Ali SABIR

FARKLI DÖNEMLERDE ALINAN ASMA ÇELİKLERİNE HEMEN VEYA AŞI ÖNCESİ SICAK SU UYGULAMALARININ GÖZ CANLILIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

Adem YAĞCI, Seda SUCU, Rüstem CANGİ

AŞILAMA ÖNCESİ VE KAYNAŞTIRMA SONRASI ÇELİKLERİ SUYA DALDIRMA SÜRELERİNİN FİDAN RANDIMAN VE KALİTESİNE ETKİSİ

Neval TOPCU ALTINCI, Seda SUCU, Rüstem CANGİ, Onur KURT

ŞANLIURFA İLİNDE BAĞCILIĞIN MEVCUT DURUMU

Aslı POLAT, İsmail RASTGELDİ, Sadettin GÜRSÖZ

TOKAT VE NEVŞEHİR YÖRELERİNDE YETİŞEN NARİNCE ÜZÜMÜ VE ÜZÜM ŞIRASININ SPONTAN FERMANTASYONU SIRASINDA MAYA POPÜLASYONUNUN PZR–RFLP TEKNİKLERİ İLE BELİRLENMESİ

Zeynep Dilan ÇELİK, Turgut CABAROĞLU, Hüseyin ERTEN

BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN MANİSA KOŞULLARINDAKİ FENOLOJİK ÖZELLİKLERİ İLE ETKİLİ SICAKLIK TOPLAMI (EST) İSTEKLERİNİN BELİRLENMESİ

Naci YILDIZ, Yıldız DİLLİ

GÜNEŞ ENERJİLİ KURUTMA SİSTEMİ İLE KURUTULAN ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMÜN KALİTE KRİTERLERİ

Ahmet ALTINDİŞLİ, Mert ŞAFAK, Burçak İŞÇİ

TOPRAKTAN ŞARABA, BORNOVA MİSKETİNİN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Selin Yabacı KARAOĞLAN, Turgut CABAROĞLU

BAZI ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN FARKLI MEYVE KISIMLARINDAKİ FİTOKİMYASAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Neval TOPCU ALTINCI, Onur SARAÇOĞLU, Rüstem CANGİ, Esra ULUOCAK, Duran KILIÇ

TÜRKİYE’DE ŞARAPLIK ÜZÜM ÜRETEN İŞLETMELERİN YAPISI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Adem YAĞCI, Gamze SANER, Fadime ATEŞ, Tali MONİS, Selçuk KARABAT, Hülya UYSAL, Mehmet Ali KİRACI