Kireçtepe Muharebelerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Rolü: “Geçeceksiniz”

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’na Almanya’nın yanında girerek kısa sürede çok cepheli bir savaşın içine çekilmişti. Şüphesiz bu cepheler arasında Çanakkale cephesi hem o günler hem de tarihi açıdan ayrı bir öneme sahiptir. Zira gerek cephenin kaderini elinde tutan gerekse Türk milletinin ve memleketin yazgısını çizecek olan bir lider, Mustafa Kemal ATATÜRK, bu cephede ortaya çıkmıştır. Anafartalar Grubu komutanı Albay Mustafa Kemal, insanüstü gayreti ve isabetli öngörüleri ile canı pahasına göze aldığı kritik anların cesur karar vericisiydi. Anafartaların kuzey ucu olan Kireçtepe sırtları, 10 Ağustos’taki Conkbayırı zaferinin ardından onun 16 Ağustos’taki “Geçeceksiniz” emri ile bütün cephede Nisan ayından Ağustos ayına kadar verilen emsalsiz direniş serüveninin son noktası olmuştur

The Role of Mustafa Kemal Atatürk in the Kireçtepe Battles: “You shall go through”

The Ottoman Empire entered the First World War with the side of Germany to be pulled into a war with many fronts. Undoubtedly, among these fronts, the Dardanelles Front has had a distinctive significance in terms of the times then and it’s history; since Mustafa Kemal ATATÜRK, a leader who had held both the fate of the front and the nation in his hands, has had emerged. Colonel Mustafa Kemal, commander of the Anafartalar Group, with his incredible efforts and sharp intuition, was a brave decision maker in critical times even at the cost of his life. After the victory on 10th August in Conkbayırı, on the hills of Kireçtepe, the northernmost part of Anafartalar, the incomparable battle of resistance and struggle that started in April has had come to an end on 16th August with his command “You shall go through”

___

  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri (1997). I-III, Atatürk Araştırma Merkezi Yay., Ankara.
  • Atatürk’ün Bütün Eserleri (1903-1915) (1999). c.1, Kaynak Yayınları, İstanbul.
  • Türkeli, Adnan (2002). Çanakkale Savaşlarında Jandarma, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Miralay Mehmet Selahaddin Bey Efendi (1336), Harb-i ‘Umûmi’de Çanakkal’a
  • Muhârebât-ı Berriyesi(Anafartalar) Gurûbu Muhârebâtı, Erkân-ı Harbiye Ka’immakamı Hayri Bey Tarafından Erkan-ı Harbiye Mektebinde Konferans Suretinde Takrir Olunmuşdur, İstanbul. Mustafa Kemal Atatürk (1990), Anafartalar Muharebâtı’na Ait Tarihçe, Yay.
  • Uluğ İğdemir, TTK, Ankara, s.58-61. Ruşen Eşref (1930), Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat, İstanbul, s.80-82.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri Tarihi (1986), Osmanlı Devri, Birinci Dünya Harbinde
  • Türk Harbi, Çanakkale Cephesi Harekatı Haziran 1915- Ocak 1916), c.V, 3.
  • Kitap, Gnkur. Basımevi, Ankara. Şehitlerimiz (1998). 5 cilt, Milli Savunma Bakanlığı yay.,.
  • Milliyet Gazetesi (1926, 13 Mart)