ÖRGÜT İÇİ İLETİŞİMDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: ERCİYES ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL ÖRNEĞİ

Öz Örgüt içi iletişim örgütlerin sağlıklı faaliyetler yürütebilmesini ve uzun soluklu çalışmalar yaparak kalıcı olabilmesini sağlayan temel bir örgütsel faaliyettir. Örgüt bünyesinde görev yapan üyeler kendi aralarında ve örgüt içinde var olan şube ya da birimlerle olan iletişimini ne kadar verimli gerçekleştirirse örgüt de çalışmalarını o derecede verimli hale getirmiş olur. Nitekim örgütlerin başarılı ya da başarısız oluşu çalışanlarının başarılılığı ya da başarısızlığına bağlıdır. Üyelerin verimli faaliyetler yürütebilmeleri ise diğer üyeler ve idarecilerle olan temaslarındaki iletişim kalitesiyle ilgilidir. Bu bağlamda örgütler gerek süreklilik kazanabilmek için gerekse yaptıkları çalışmalardan en yüksek verimliliği elde edebilmek için örgütsel iletişime azami derecede önem vermelilerdir. Bu çalışmanın amacı örgüt içi iletişimde sıkça karşılaşılan iletişim problemlerinin belirlenmesi ve bu problemlere çözüm yollarının aranmasıdır. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesinde görev yapan akademik personelin örgütselalanda iletişim sorunlarının olup olmadığı araştırılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.Teori kısmında var olan konular bağlamında kapsamlı bir anket çalışması yapılmış ve böylece örgüt içi iletişimde sıkça karşılaşılan problemler tespit edilerek bu problemlerin kaynağına inilmiş ve bu sayede de akademik personelin karşılaştığı örgüt içi iletişim problemlerinin çözümüne yönelik fikirler ileri sürülmüştür.

___

ARSLAN, Berna Erçin, (1999), Yerel Basın Örgütlerinde Örgütsel İletişimin Rolü ve Önemi, (Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

AVCI, Gürkan, (2009), Ankara İli Mamak İlçesi Kamu Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Belge Yönetiminde Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, (Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

BALTAŞ, Z. ve A. BALTAŞ, (1994), Beden Dili, İstanbul: Remzi Kitabevi.

BAŞYİĞİT, Aslıhan, (2006), Örgütsel İletişimin Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi, (Yüksek Lisans Tezi), Dumlupınar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

BAYRAK, Sabahat, (1996), Örgütlerde Etkili İletişim ve Yönetimi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

DEMİREL, Dilek, (2004), Örgütsel Değişimin Örgütsel İletişime Etkisi Üzerine Bir Alan Çalışması, (Yüksek Lisans Tezi), Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

DÖKMEN, Üstün, (2016), Sanatta ve Günlük Hayatta İletişim Çatışmaları ve Empati, İstanbul: Remzi Kitabevi.

ERDOĞAN, İrfan, (2008), İletişimi Anlamak, Ankara: Erk Yayınları.

EROL, Eren, (2012), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.

FURZE, D. and G. CHRISTOPHER, (1996), Interpreting ManagementExploringChangeAndComplexity, NaviMumbai: International Thomson Business Press,.

HAMNER, W. ClayandDennis, ORGAN, (1982), OrganizationalBehavior: An AppliedPsychologicalApproach, Texas: Business Publications.

HERBERT, G. H. and C. R. GULLETT, (1981), Organizasyonlar: Teori ve Davranış, (Çeviren. B. Baykal), İstanbul: İşletme Bilim Enstitüsü Yayınları.

HODGETTS, Richard M. (1997), Yönetim: Teori, Süreç ve Uygulama, (Çeviren. C. Çetin ve E. C. Mutlu), İstanbul: Der Yayınevi.

http://www.tdk.org.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.6aee666f ee2827.28611 302, Erişim: 06.06.2018.

IZGAR, Hüseyin, (2012), Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Konya: Eğitim Yayınevi.

KARCIOĞLU, F. TİMUROĞLU M. K. ve O. ÇINAR, (2009), "Örgütsel İletişim ve İş Tatmini İlişkisi Bir Uygulama", İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü Dergisi, C. XX, S. 63, s. 59-76.

KOÇEL, Tamer, (2003), İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Beta Yayınları.

MULLINS, Laurie J. (1996), Management andOrganisationalBehaviour, Londra: Pitman Publishing.

PAKSOY, M. ve A. C. ACAR, (1996), Örgütsel İletişim, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

SABUNCUOĞLU, Z. ve M. GÜMÜŞ, (2012), Örgütlerde İletişim, İstanbul: Kriter Yayınevi.

SABUNCUOĞLU, Zeyyat, (1977), Örgütlerde Haberleşme Düzeni, Bursa: Bursa İTİA Yayını.

SABUNCUOĞLU, Zeyyat, (1982), Endüstriyel Davranışlar, Bursa: Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi Yayını.

SCHEIN, Edgar Henry, (1978), Örgüt Psikolojisi, (Çeviren. M. Tosun), Ankara: Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayını.

STUARTSillars, (1997), İletişim, İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

ŞİMŞEK, M. Şerif ve A. ÇELİK, (2008), Çağdaş Yönetim ve Örgütsel Başarım, Konya: Eğitim Kitabevi.

ŞİMŞEK, Yücel, (1997), Örgütsel İletişimde Engel ve Bozukluklar: Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi), Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

TAKMAZ, Şerife Uygun, (2009), İlköğretim Okullarında Örgütsel İletişim Düzeyi İle Öğretmenlerin Karara Katılma Davranışları Arasındaki İlişki, (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

TAŞCI, D. ve E. EROĞLU, (2008), “Kurumsal İletişim Kalitesinin Oluşmasında Yöneticilerin Geribildirim Verme Becerilerinin Etkisi”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, C. VI, S. 2: s. 26-34.

TAŞLIYAN M. ÇİÇEKLİOĞLU, H. ve T. BIYIKBEYİ, (2017), "Paternalist Liderlik Ve Örgütsel İletişim Arasındaki İlişki: Doğu Akdeniz Bölgesinde Bir Belediye Örneği", ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, C. IV, S. 8: s. 70-87.

TÜRKMEN, İsmail, (2000), Yöneticiler İçin Etken İletişim Modeli, Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları.

VURAL, Z. B. A. ve M. BAT, (2013), Teoriden Pratiğe Kurumsal İletişim, İstanbul: İletişim Yayınları.

YILDIZ, Yusuf, (2006), Örgüt Kültürü Oluşumunda Örgütsel İletişimin Rolü: Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi), Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep. YİĞİT, İhsan, (2004), Örgütsel İletişim Açısından Bilişim Teknolojileri ve Bir Uygulama, (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.