Azınlık Psikolojisi ve Yunanistan'da Yaşayan Türk Azınlık

Psikososyal bir varlık olan insan topluluk içinde yaşamak ihtiyacındadır. Bunun için kendisi gibi olan kendi düşüncesine ve duygularına, yaşam tarzına ve benzer değerleri paylaşan diğer insanlarla birlikte olmayı tercih eder. Bu sayede yabancılık duygusu ile bağlantılı rahatsızlıktan kendini korumuş olur ve bir aidiyet duygusunun rahatlığına kavuşur. Azınlık olan bir grup ise kendini dışlanmış hisseder ve kırılgan bir yapı içindedir. Ayrıca, kendi kimliğini ve varlığını sürekli canlı tutmak ihtiyacını hisseder. Bu yazıda Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığın psikolojisi, bireysel ve grup psikolojisinin oluşumundan hareketle, psikopolitik olarak değerlendirilmiştir.

The Turkish Minority Living in Greece

People are considered psychosocial beings and they need to live in communities. People tend to prefer to be with others who share similar ideas, emotions, life styles and values. Through this, people protect themselves from stranger anxiety and related illnesses and thus gain a sense of belonging. On the other hand, a minority group feels left out and becomes vulnerable. Minority groups also feel the need to keep their identity alive and ensure survival. This essay psychopoliticalally analyzes the Turkish minority on both the individual and group level.

___

  • Akhtar, Salman, Immigration and Identity: Turmoil, Treatment and Transformation. Northvale, NJ, Jason Aronson, 1999.
  • Aktan, Gündüz, Safarad Jews: Neo-Racism in Europe and Remembering Freud, ASAM Yayınları, 2006, Ankara.
  • Brunnbauer, Ulf, “The Perception of Muslims in Bulgaria and Greece: Between the ‘Self ’ and the ‘Other’”, Journal of Muslim Minority Affairs, Cilt 21, No.1,2001,ss.78-95.
  • Çevik, Abdülkadir ve Ceyhun, Birsen, Politik Psikoloji Serisi : Psikopolitik YöndenKimlik Gelişimi ve Etnik Terörizm, Ankara, Medikomat Basım Yayın San., 1995.
  • Çevik, Abdülkadir,, Globalization and Identity. In Violence or Dialogue? PsychoanalyticInsights on Terror and Terrorism. Varvin Sverre ve Vamık D. Volkan (der.),Londra, International Psychoanalytic Association.
  • Eminov, Ali, “Turks and Tatars in Bulgaria and the Balkans”, Nationalities Papers,Cilt 28, No.1, 2000, ss.44-62.
  • Mahler, S; Pine, Fred ve Bergman, Anni, The Psychological Birth of Human Infant, New York, Basic Books, 1975.
  • Volkan, Vamık, Cyprus- War and Adaptation: A Psychoanalytic History of Two EthnicGroups in Conflict, Charlottesville, VA, University Press of Virginia, 1979.
  • Volkan, Vamık, Linking Objects and Linking Phenomena: A Study of the Forms, Symptoms, Metapsychology and Therapy of Complicated Mourning, New York, InternationalUniversities Press, 1981.
  • Volkan, Vamık, The Need to Have Enemies and Allies: From Clinical Practice to International Relationships, Northvale, NJ, Jason Aronson, 1988.
  • Volkan, Vamık ve Çevik, Abdülkadir, Turkish Fathers and Their Families In a Transitional Society Cath., S., Gruwitt, A. ve Gunsberg, L. (der.), Fathers and Their Families, Hillsdale NJ, The Analytical Press, 1989.
  • Volkan, Vamık, “On Chosen Trauma”, Mind and Human Interaction, Cilt 11, No. 4, 1991, ss.3-19.
  • Volkan, Vamık, ve Çevik, Abdülkadir, Nesne İlişkileri Kuramı, Borderline ve Narsistik Kişilik Bozuklukları, Çevik, A. ve Ceyhun, B. (çev.), Ankara, Hekimler Psikanaliz Yazıları Yayın Birliği, 1992.