Erzurum şartlarında adi fiğ (Vicia sativa L.)' in ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Adi fiğ (Vida sativa L.)'in ekim ve hasat zamanlan hem ot hem de tohum üretimlerinde önem taşımaktadır. Bu çalışmada fiğ için ekim ve hasat zamanları ele alınmıştır. Araştırma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında 2000 ve 2001 yıllarında yürütülmüştür. Araştırma ot ve tohum üretimi için iki ayrı deneme halinde kurulmuştur. Her iki denemede de bitkiler 3 farklı dönemde (nisan ayının ikinci yarısı, mayıs ayının ilk yarısı ve mayıs ayının ikinci yarısı) ekilmiştir. Biçim zamanı olarak ot liretimi denemesinde (Deneme I) alt baklaların oluşum başlangıcı, alt baklaların dolduğu dönem ve bitkideki bütün baklaların % 50'sinin dolduğu dönem ele alınmıştır. Tohum üretim denemesinde (Deneme II) ise biçimler baklaların 1/3, 2/3 ve tamamının olgunlaştığı dönemde yapılmıştır. Araştırmada elde edilen iki yıllık sonuçlara göre, ekim ve hasat zamanlan fiğde hem ot verimini hem de tohum verimini etkilemiştir. En yüksek ot ve tohum verimleri erken yapılan ekimlerden alınmıştır. Bu nedenle fiğ Erzurum şartlarında ilkbaharda mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Ot üretimi için alt baklaların veya bitkideki bütün baklaların % 50'sinin dolduğu devrede biçilmelidir. Tohum üretimi için ise bitkideki baklaların 1/3-2/3'ünün olgunlaştığı devrede hasat edilmelidir,

A research on determination of seeding and cutting time in common vetch (Vicia sativa L.) under Erzurum conditions

Determination of sowing and harvesting time is significant for achieving high seed and hay yields in common vetch (Vicia sativa L.). This study investigated the effects of sowing and harvesting times in common vetch. The experiment was established in the field of research Farm of Faculty of Agriculture of Atatürk University in 2000 and 2001 growing season. The research was conducted as two experiments; hay and seed production. Plants were sown 3 different dates (second half of april, first half of may and second half of may) for both experiments. In experiment I, three cutting stages were used for hay production; the stage of beginning lower pods formation, full seed filling of lower pods and 50 % seed filling of all pods. For seed production (in Experiment II) cutting stages were 1/3, 2/3 and all of pods matured. Averaged over two years, sowing and cutting dates affected both hay and seed yield of common vetch. The highest hay and seed yield were obtained from early sowing date. Therefore, common vetch should be sown as early as possible at spring under Erzurum conditions. Vetch should be harvested at the stages of full seed filling of lower pods and 50 % seed filling of all pods, and at stages when 1/3-2/3 of pods reached maturity for hay production and seed production, respectively.

___

  • Acar, Z., İ. Aydın, İ. Erden, 1994. Samsun Koşullarında Bazı Tek Yıllık Baklagil Yembitkilerinin Adaptasyon ve Verimleri Üzerine Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv., Ziraat Fak. Derg., 9(1): 12- 22.
  • Açıkgöz, E., İ. Turgut, H. Ekiz, 1989. Variation of Seed Yield and Its Components in Common Vetch (Vicia sativa L.) Under Different Conditions. XVI Int. Grassland Congress, Nice, France, p: 641- 642.
  • Ancev, T., 1971. Results of Date-of-Sowing Trials with Spring Vetch. Herbage Abst., 41 (3), 235, 1539.
  • Anonim, 1984. Erzurum İli Verimlilik Envanteri ve Gübre İhtiyaç Raporu. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yay. No: 775, Tovep No: 33, Ankara, 63.
  • Aydın, İ., Z. Acar, İ. Erden, 1996. Samsun Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Fiğ Türlerinde Farklı Ekim ve Hasat Zamanlarının Ot ve Ham Protein Verimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Derg., 11 (1): 49-64 .
  • Caballero, R., R. Barro, C. Rebole, M. Arauzo, P. J. Hernaiz, 1996. Yield Components and Forage Quality of Common Vetch During Pod Filling. Agron. J., 88: 797-800.
  • Çakmakçı, S., E. Açıkgöz, 1987. Adi Fiğ (Vicia sativa)'de Ekim Zamanı, Sıra Uzaklığı ve Biçim Devrelerinin Ot Verimi ve Kalitesine Etkisi. Doğa Tu Tar. ve Orm. Derg., 1:179-185.
  • Çelik, N., 1980. Erzurum Kıraç Koşullarında Farklı Sıra Aralıkları ve Biçim Çağları ile Kimyevi Gübrelerin Adi Fiğin (Vicia sativa L. var. 147) Kuru Ot ve Tane Verimleri ile Otunun Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi). Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl., Erzurum.
  • Doğrucu, F., H. Soya, 1995. Kimi Fiğ Çeşitlerinde Farklı Biçim Zamanlarının Ot Verimine ve Verim Özelliklerine Etkisi. Ege Üniv. Fen Bil. Enst. Derg., İzmir.
  • Gülcan, H., T. Sağlamtimur, A. E. Anlarsal, V. Tansı, 1988. Çukurova Koşullarında Değişik Fiğ (Vicia sativa L.) + Yulaf (Avena sativa L.) Karışım Oranlarının ve Ekim Zamanlarının Ot Verimine Etkisi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Derg., 3 (2): 108-118.
  • Nelson, C. J., L. E. Moser, 1994. Plants Factors Affecting Forage Quality. In Forage Quality, Evaluation, and Utilization, G. C. Fahey (Ed.), American Society of Agron., Madison, Wisconsin, USA, p: 115-154.
  • Permeti, M., 1968. Sowing Date Trials with Vetch for Seed Production in the Low-Hill Areas of Abanio. Herbage Abst., 38 (1), 52, 258.
  • Rudoman, V. V., 1972. Shoot Formation in Vicia villosa Roth. Sown on Different Dates in Spring. Herbage Abst., 42 (3), 290, 1927.
  • Serin, Y., H. Şeker, M. Tan, 1996. Farklı Sıra Aralığı ve Tohum Miktarının Fiğ (Vicia sativa L.)’in Ot Verimi ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 27 (3): 375-386.
  • Serin, Y., M. Tan, H. Şeker, 1995. Fiğ (Vicia sativa L.)'de Değişik Sıra Aralığı ve Tohum Miktarının Tohum Verimi ile Bazı Özelliklerine Etkileri. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 26 : 159-170.
  • Tamer, G., Soya, H., 1996. Farklı Ekim Zamanlarının Tüylü Fiğde Ot Verimi ve Verim Özelliklerine Etkisi. Ege Üniv. Fen Bil. Enst. Derg., İzmir.
  • Tan, M., Y. Serin, 1995. Erzurum Sulu Şartlarında Rhizobium Aşılaması ve Değişik Dozlarda Azotla Gübrelemenin Adi Fiğ (Vicia sativa L.)’de Ot, Tohum, Sap ve Ham Protein Verimi ile Otun Ham Protein Oranına ve Nodül Sayısına Etkileri Üzerinde bir Araştırma. Türk Tar. ve Orm. Derg, 19: 137-144.
  • Tan, M., Y. Serin, H. Yolcu, 1997. Erzurum Şartlarında Yoncadan Ot ve Tohum Alma İmkanları Üzerine Bir Araştırma. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 28 (5): 729-739.
  • Taş, N., 1996. Erzurum Ekolojik Şartlarında Fosforla Gübrelemenin Bazı Fiğ Türlerinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri Üzerine Bir Araştırma (Y. Lisans Tezi). Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst., Erzurum.
  • Temel, S., 2001. Erzurum Şartlarında Adi Fiğ (Vicia sativa L.)’in Ekim ve Hasat Zamanlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma (Y. Lisans Tezi). Atatürk Üniv. Fen Bil. Enst., Erzurum.
  • Templeton, W. C., T. H. Taylor, C. W. Wyles, P. G. Wolfolk, 1976. Seed Production and Stand Regeneration of Bigflower Vetch, Vicia grandiflora var. Kitaibeliana W. Kotch, Grown with Cool- Season Forage Grasses. Agron. J., 68: 267-271.
  • Üstek, A., Soya, H., 1996. Farklı Ekim ve Hasat Zamanlarının Adi Fiğde Ot Verimi ve Verim Özelliklerine Etkisi. (Y. Lisans Tezi ). Ege Üniv., Fen Bil. Enst., İzmir.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı enerji yemlerinin In situ tekniği ile kuru madde ve organik madde parçalanabilirliklerinin belirlenmesi

Ayhan AKSOY, Mete YANAR, Leyla TURGUT

Teşhis edilen anormal gözlemlerin iterasyon ve kovaryans yöntemleri ile yeniden tahmini

İrfan ÖZTÜRK, Zeki DOĞAN, Necati YILDIZ

Isparta Piyasasında Tüketime Sunulan Dondurmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Kalitesi / The Chemical and Microbiological Quality of Ice Cream Consumed in Isparta Marked

Osman SAĞDIÇ, D. Dilşad TÜLÜOĞLU, Sami ÖZÇELİK, Bedia ŞİMŞEK

Optimization of wheat (Triticum aestivum L.) anther culture-derivad embryos transformation

Kamil HALİLOĞLU, P. Stephen BAENZİGER

Cypermethrin (Sentetik Piretroit)’ in Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’ nın Alkalin Fosfatez, Kolesterol, Glikoz ve Kreatin Aktivitesine Etkisi

Muhammed ATAMANALP, M. Sait KELEŞ, M. Sıtkı ARAS

Isparta piyasasında tüketime sunulan dondurmaların kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi

Bedia ŞİMŞEK, Osman SAĞDIÇ, Sami ÖZÇELİK, D. Dilşad TÜLÜOĞLU

Sıcaklık Artışı ve Farklı Su Uygulama Düzeylerinin Buğday Bitkisinin Gelişimi Üzerindeki Etkisinin Bitki Gelişimi Benzetim Modellemesi ile Belirlenmesi / Determination of Effects of Temperature Increase and Different Water Application Levels on Wheat Grow

Dilruba TATAR, Senih YAZGAN

Erzurum Şartlarında Adi Fiğ (Vicia sativa L.)’in Ekim ve Hasat Zamanlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma / A Research on Determination of Seeding and Cutting Time in Common Vetch (Vicia sativa L.) Under Erzurum Conditions

Süleyman TEMEL, Mustafa TAN

Erzurum şartlarında adi fiğ (Vicia sativa L.)' in ekim ve hasat zamanlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma

Süleyman TEMEL, Mustafa TAN

Doğu Yoncasından Elde Edilen Hatların Kayseri ve Bilensoy-80 Çeşitleriyle Mukayeseli Yaş/Kuru Ot Verimleri ve Kuru Ot Verimlerinin Biçimlere Göre Dağılımı / The Fresh /Dry Hay Yields and Dry Hay Yield Distributions By Cuttings of The Lines Selected From E

Hayati ŞEKER