TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ ZAMAN YÖNETİMİ BECERİLERİ VE TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Öz Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretmeni adaylarının zaman yönetimi becerileri ve tutumlarının cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre anlamlılık düzeylerini tespit etmektir. Çalışmada betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın verileri Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümünde okuyan öğrencilerden uygun örnekleme yoluyla “Türkçe Öğretmeni Adaylarının Zaman Yönetimi Becerileri Ve Tutumları Formu” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare testi ve betimsel istatistikte kullanılan frekans, yüzde tabloları kullanılmış, veriler SPSS 16.00 programında çözümlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, öğretmen adaylarının zaman yönetimi becerilerinde sınıf değişkenine göre bazı maddelerde anlamlı fark olmasına rağmen cinsiyete göre anlamlı fark bulunamamıştır. Öğretmen adaylarının tutumlarında da her iki değişkene göre anlamlı fark yoktur.

___

BAŞAK, T. ve diğer. Hemşirelik Yüksek Okulu Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Becerileri. TAF Pre- ventive Medicine Bulletin, 7(5), 2008 429-434.

BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. ve diğer. Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık, 2011.

CÜCELOĞLU, D. İyi Düşün, Doğru Karar Ver. İstanbul: Sistem Yayıncılık, 2001.

ÇELİK, A. ve A. Akatay. Örgütlerde Zaman Yönetimi. M. Ş. Şimşek, A. Çelik, A. Soysal (Ed.), Zaman Yönetimi ve Yönetsel Zamanda Etkinlik. Ankara: Gazi Kitapevi, 2009 25-104.

DEMİRTAŞ, H. ve N. Özer. Öğretmen Adaylarının Zaman Yönetimi Becerileri ile Akademik Başarısı Arasındaki İlişki. Eğitimde Politika Analizleri ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2(1) 2007.

ERDEM, R. ve diğer. Üniversite Öğrencilerinin Zaman Yönetimi Davranışları ve Bu Davranışların Akademik Başarıyla İlişkisi. Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14, 2005 167-177.

HAYNES, M. E. Kişisel Zaman Yönetimi. (Çev. Y. Bülbül). İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım 1999.

İZ, F. B. ve T. A. Özen. İntörn Olmaya Aday Hemşirelik Öğrencilerinde Zaman Yönetimi ve Akade- mik Başarı İlişkisinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Der- gisi, 1(11), 2010 123-135.

KARAGÖZ, Y. ve diğer. Zamanın Etkin Kullanımını Sağlayan Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23, 2010 97-108.

KOCABAŞ, İ. ve R. Erdem. Yönetici Adayı Öğretmenlerin Kişisel Zaman Yönetimi Davranışları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 2003 203-210.

ÖZKILIÇ, R. ve diğer N. H. Korkmaz. Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri ve Beden Eğitimi Spor Öğret- menlerinin Sınıfta Zaman Yönetimine İlişkin Davranışları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(2), 2004 281-293.

SCOTT, D. Zamanı İyi Değerlendirmek. (Çev. N. Ağıralioğlu). Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları 1993.

SMİTH, H. W. Hayatı ve Zamanı Yönetmenin 10 Doğal Yasası. (Çev. A. Çelbiş). Ankara: Sistem Yayıncılık 2004.

SMİTH, J. Daha İyi Nasıl Zaman Yönetimi. (Çev. A. Çimen). İstanbul: Timaş Yayınları 1998.

TAŞ, S. İlköğretim Okullarında Sınıfta Zaman Kaybettiren Etkinlikler. Süleyman Demirel Üniversite- si Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2(12) 2010.

TEKTAŞ, M. ve N.Tektaş. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Zaman Yönetimi ve Akademik Başarı- ları Arasındaki İlişki. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 23 2010.

TOPAL, N. Derste Zaman Yönetimi: İlköğretim 3. Sınıf Hayat Bilgisi Dersine Yönelik Bir İnceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana 2009.