NECİP FAZIL’IN HAYATINDA ÜÇ ŞEHİR: KAHRAMANMARAŞ, KAYSERİ, ERZURUM

Necip Fazıl Kısakürek İstanbul’da doğmuş, uzun yıllar bu şehirde yaşamış burada ölmüş, hatta İstanbul’u en iyi anlatan şairlerden biri olmuştur. Ama onun hayatında İstanbul’un dışında üç şehrin çok önemli olduğu görülür. Bunlardan Kahramanmaraş, ailesinin geldiği şehir olması itibariyle, onun hayatında hep önemli olmuştur. Sık sık buna vurgu yapar. Kayseri, şaire göre öz ruhunun temsilcilerinin bulunduğu ve Büyük Doğu davasına herkesten fazla sahip çıkanların bulunduğu şehirdir. Erzurum ise, şairin hayatında belki de İstanbul’dan sonra en fazla tesir etmiş şehirdir. Defalarca geldiği bu şehri, özellikle insanî özellikleri açısından önemli bulur. Başta Bâbıâli ve O ve Ben olmak üzere, birçok yazısında, hatta edebî eserlerinde, bu üç şehri değişik özellikleri ile ele alır. Bu çalışma ile Necip Fazıl’ın hayatında söz konusu şehirlerin hangi anlama geldiğini ele almaya çalışacağız.

Necip Fazıl was born in İstanbul, lived for many years in this city, died here, even he has been one of the best poets of describing İstanbul. But, except for İstanbul three cities were very important in his life. One of them is Kahramanmaraş. It has been very important because his family were from there. He often emphazies this. According to poet Kayseri is the city where the representatives of self consciousness’ spirit have been and the people who adopted Büyük Doğu action more than anyone else have lived. Maybe Erzurum is more affecting city than İstanbul in his life. He came Erzurum many times. Especially in terms of human qualities he thinks Erzurum is significant. These three cities are handled with different properties in his many texts, literary works and especially Babıâli and O ve Ben. In this work we will discuss the meanings of these cities in Necip Fazıl’s life.

___

Bachelard, G. (1996). Mekânın Poetikası, (Türkçesi: Aykut Derman), İstanbul: Kesit Yayınları. Birinci, A. (2013). “Necip Fâzıl Hakkında Yeni Tespitler ve Tashihler”, Türk Edebiyatı, 475, s.10Kısakürek, N. F. (1968). İdeolocya Örgüsü -Büyük Doğuya Doğru-, İstanbul: Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü Talebe Derneği Yayınları.

Kısakürek, N. F. (1977). Çile, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (1978). O ve Ben, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (1990). Bâbıâli, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (2010a). Çerçeve 1, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (2010b). Çerçeve 2, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (2010c). Çerçeve 4, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (2010d). Çerçeve 5, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Kısakürek, N. F. (2010e). Tohum, İstanbul: Büyük Doğu Yayınları.

Rado, Ş. (1983). “Ona ‘Prens’ Diye Hitap Ederdik”, Mavera, S. 80, 81-82, s. 250.