RESİM-İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALINDA ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Öz Bu çalışmanın amacı Resim-İş Öğretmenliği Programında Öğretmenlik Uygulaması dersinin uygulama öğrencileri, öğretmenleri ve öğretim elemanları ile uygulama süresince kazanılanların, YÖK ölçütleri ve program değişkenleri açısından hedeflere ulaşma derecesini belirlemek için yapılmıştır. Değerlendirmede uygulama öğrencileri ve uygulama öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, uygulama öğretmenleri uygulama öğrenci sayısının fazlalığı, okulların fiziki ortamlarının gereken düzeyde olmaması nedeniyle öğrencileri okula ve uygulama sürecine uyumlarını sağlayamamakta ve onları meslektaş olarak görmemektedirler. Uygulama öğretim elemanları fakülte-okul işbirliğine göre kendilerinin çok sorumluluk yüklenmediğini düşünerek, sorumluluğun çoğunu uygulama öğretmenlerine yüklemektedirler. Uygulama öğrencileri, uygulama sürecini, mesleki bilgi edinme ve beceri kazanmada etkili ve yararlı bir süreç olarak görmektedirler. Uygulama öğrencileri, uygulama sürecini, mesleki bilgi edinme ve beceri kazanmada etkili ve yararlı bir süreç olarak görmektedirler. Uygulama yapılan sınıfların kalabalık olması ve her hafta bir başka sınıfta ders vermeleri nedeniyle, uygulama öğretmenleri geçerli ve güvenilir değerlendirme yapamamaktadırlar.

___

Cabaroğlu, N.(1994) “Öğretmenlik Uygulamalarının Dil Öğretim Yöntemleri Açısından Değerlendirilmesi” 1. Eğitim Bilimleri Kongresi (Kuram Uygulama, Araştırma), Cilt 1, S.865-872, Çukurova Üniversitesi, Adana

Gözütok, D. (1991). “Ortaöğretim öğretmenlerinin öğretmenlik formasyonu açısından eğitim ihtiyaçlarının saptanması”. Eğitimde Nitelik Geliştirme- Eğitimde Arayışlar I. Sempozyumu, İstanbul: Kültür Koleji.

Hergüner, G., Arslan, S. & Dündar,H. (2002). “Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Okul Deneyimi Dersini Algılama Düzeyleri”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,Sayı 11

Karamustafaoğlu, O.,& Akdeniz, A., R., (2002). “Fizik Öğretmen Adaylarının Kazanmaları Beklenen Davranışları Uygulama Okullarında Yansıtabilme Olanakları”, V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Bildiriler, Cilt: II, s. 530- 536, 16- 18 Eylül, ODTÜ, Ankara.

MEB(1998). Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim ve Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge, Ankara.

Küçükahmet, L.(2002) “Bir Meslek Olarak Öğretmenlik”, Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Nobel Yayıncılık, Ankara.

Oral, B. (1997). “Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamasına ilişkin görüşleri”. Çağdaş Eğitim Dergisi, Sayı 232,Ankara.

Ünver,G.(2003).”Öğretmenlik Uygulamasında İşbirliği: Bir Durum Çalışması”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 23, sayı 1, Ankara.

YÖK( 1998).Fakülte-Okul İşbirliği, YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi,Ankara.