5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BAZI COĞRAFYA KAVRAMLARINI ANLAMA DÜZEYLERİ VE KAVRAM YANILGILARI

Öz Araştırmada, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin coğrafya konularındaki güncel bazı kavramları (iklim, doğal afet, erozyon, heyelan, deprem, fay hattı, bölge, ova, plato ve yanardağ) anlama düzeyleri ve bu kavramlarla ilgili yanılgıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Söz konusu kavramların öğrenciler tarafından anlaşılma düzeylerini tespit etmek için geliştirilen test Trabzon’daki bir merkez, bir ilçe merkezi ve üç köy okulundaki 5. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Elde edilen veriler “anlama, sınırlı anlama, anlamama, yanlış anlama ve cevap vermeme şeklinde tasnif edilerek sonuçlar SPSS’de değerlendirilmiştir. Genel olarak öğrencilerin söz konusu kavramları yeterince anlayamadıkları belirlenmiştir. Öğrencilerin bu kavramları birbiriyle karıştırdığı ve kavramlar hakkında bilimsel doğrulara uymayan birçok yanılgıya sahip oldukları görülmüştür.

___

Akbaş, Y., 2002, “İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Coğrafya Kavramlarını Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları”. Karadeniz Teknik Üniv., (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Trabzon.

Akdeniz, A. R., Yıldız, İ., Yiğit, N., 2001, “İlköğretim 6. Sınıf Öğrencilerinin Işık Üniversitesindeki Kavram Yanılgıları”. Çukurova Üniv. Eğitim Fak. Dergisi, Sayı 20, Adana.

Alım, M.,2008, “Öğrencilerin Lise Coğrafya Programında Yer Alan Yer Yuvarlağı Ve Harita Bilgisi Ünitelerindeki Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları”. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 177, Ankara.

Atılboz, N. G., 2004, “Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Mitoz ve Mayoz Bölünme Konuları ile İlgili Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 3, Ankara.

Aydoğan, S., Güneş, B., Gülçiçek, Ç., 2003, “Isı ve Sıcaklık Konusunda Kavram Yanılgıları”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 23, Sayı: 2, Ankara.

Bacanak, A., Küçük, M., Çepni, S., 2004, “İlköğretim Öğrencilerinin Fotosentez ve Solunum Konularındaki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi: Trabzon Örneklemi”. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 17, Samsun.

Başıbüyük, A., Doğar, Ç., Gürses, A., Yazıcı, H., 2004, “Yüksek Öğrenim Öğrencilerinin Hava ve İklim Olaylarını Anlama Seviyeleri ve Kavram Yanılgıları”. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 162, Ankara.

Cansüngü Koray, Ö., Bal, Ş., 2002, “Fen Öğretiminde Kavram Yanılgıları ve Kavramsal Değişim Stratejisi”. Kastamonu Eğitim Dergisi, Sayı: 10, Kastamonu.

Cin, M., Yazıcı, H., 2002, “The Influence of Direct Experience on Children’s Ideas about the Formation of the Natural Scenery”. International Research in Geographical and Environmental Education, Volume: 11.

Coşkun, M., 2003, “Coğrafya Öğretiminde Nem Konusundaki Kavram Yanlışlıkları ve Giderilmesine Yönelik Öneriler”. Gazi Eğitim Fak. Dergisi, Cilt: 23, Sayı. 3, Ankara.

Doğanay, H., Zaman, S., Alım, M., 2001, ”Orta Öğretim Coğrafya Eğitiminde Klasik Ders Materyali ve Coğrafya Öğretmenlerinin Bunlardan Yararlanma Sıklığı”. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 6, Konya.

Ekiz, D., Akbaş, Y., 2005, “İlköğretim 6.Sınıf Öğrencilerinin Astronomi ile İlgili Kavramları Anlama Düzeyi ve Kavram Yanılgıları”. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 165.

Harwood, D., Jackson P., 1993, “Why Did They Build This Hill So Steep? Problems of Assessing Primary Children’s Understanding of Physical Landscape Features in the Contex of the UK National Curriculum”,

Morgil, İ., Erdem, E., Yılmaz, A., 2003, “Kimya Eğitiminde Kavram Yanılgıları”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 25, Ankara.

Özmen, H., 2005, “Kimya Öğretiminde Yanlış Kavramlar: Bir Literatür Araştırması”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 1.

Platten, l., 1995, “Talking Geography: An İnvestigation İnto Young Children’s Understanding Of Geographical Terms Part-1”, İnternational Journal Of Early Years Education, Vol. 3, Number: 1, pp.74-91.

Selvi, M., Yakışan, M., 2004, “Üniversite Birinci Sınıf Öğrencilerinin Enzimler Konusu ile İlgili Kavram Yanılgıları” Gazi Eğitim Fak. Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 2.

Turan, İ., 2002, “Lise Coğrafya Derslerinde Kavram ve Terim Öğretimi ile İlgili Sorunlar”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 2, Ankara.

Wiegand, P., Stıell, B., 1996, “Children’s Estimations of the Sizes of the Continents” Educational Studies, Vol: 22, No.1, pp. 57-67.

Yılar, B., 2007, İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Bazı Coğrafya Kavramlarını Anlama Düzeyleri ve Kavram Yanılgıları. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzurum.

Yazıcı, H., Samancı, O., 2003, “İlköğretim Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Ders Konuları İle İlgili Bazı Kavramları Anlama Düzeyleri”. Milli Eğitim Dergisi, Sayı: 158, Ankara.