Erzurum Şehrinin Su İhtiyacının Karşılanmasında Palandöken Barajının Yeri ve Önemi

Öz Bu çalışmada, Erzurum şehrinin günümüzdeki su ihtiyacı ve bu ihtiyacın karşılanması amacıyla inşa edilmiş olan Palandöken barajının durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Şehrin içme suyu ihtiyacı önceleri Erzurum Ovasındaki kuyulardan karşılanmaktaydı. Fakat kuyu sularında nitrat oranı artınca bu suların içilebilirliği azalmış ve şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1994 yılında Palandöken barajı inşasına başlanmış ve 2001’de bitirilmiştir. Palandöken barajı sayesinde Erzurum şehrinin sadece günümüzdeki değil, çok uzun bir süre için su ihtiyacı karşılanabilecektir. Baraj sularında suların kalitesi doğal olarak kaynak ve kuyu sularını tutmamaktadır. Bu nedenle, Palandöken barajı sularının içilmesi ve kalitesi tartışma konusu olmaya devam edecektir. Ancak su arıtma tesisleri devreye girdiği için suyun kalitesinin artmasına bağlı olarak bu tartışmalar da azalacaktır.

___

  • Doğanay, H. (1980). “Erzurum da Bugünkü ve Gelecekteki Su Sorunu”. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Araştırma Dergisi, 15 (Ayrı Basım). Erzurum.
  • Doğanay, H. (1997). “Erzurum’un İçme Kullanma Suyu Sorunu ve Kente Su Sağlanan Rezervler”, Su ve Çevre Sempozyumu (2-5 Haziran 1997, Bildiriler Kitabı). İstanbul.
  • Koday, Z. (2009). “İdari Coğrafya Özellikleri Bakımından Aziziye Metropol İlçesi” Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13 (2). Erzurum.
  • Özçağlar, A., (2009). Coğrafyaya Giriş, Ankara: Hilmi Usta Matbaacılık.
  • Özdemir, A. T., (1997). “İstanbul Su Havzalarının Korunması İçin Yeni bir Yönetim Modeli”, Su ve Çevre Sempozyumu (2-5 Haziran 1997, Bildiriler Kitabı). İstanbul.
  • Yazıcı, H., (1997) Cumhuriyetin 75. yılında Tercan (Coğrafya Maddesi). Ankara: Önder Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (1999). “Erzurum Kenti İçme Suyu İsale Hattı Arıtma Tesisi, Ana Besleme Hatları ve Depolar Projesi Açıklama ve Fizibilite Raporu”, Erzurum.
  • Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (2000). “Erzurum Kenti İçme suyu İsale Hattı, Arıtma Tesisi Ana Besleme Hatları ve Depolar Projesi Açıklama Rapor (Rapor No: 14063)”. Erzurum.
  • http//.www.iski.gov.tr (Erişim Tarihi: 17-03-2010)