Çoruh Vadisinde Nüfusun Dağılışı

Öz Çoruh Vadisi Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çoruh Vadisindeki yerleşmeler ve dolayısıyla nüfus; özellikle vadi tabanlarındaki düzlüklerde ve alçak yamaçlarda yoğunlaşmıştır. Çoruh Vadisi boyunca doğu ve kuzeydoğuya doğru ilerledikçe yükseltinin artması ve eğim değerlerinin önem kazanmasıyla yerleşmeler daha dar bir alanda vadi tabanı ve yamaçlarında sıralanmışlardır. Sahanın dağlık ve engebeli topoğrafyası yerleşmelerin dağınık bir form göstermesine yol açmıştır. İnceleme alanında bulunan yerleşmeler çeşitli yükseltilerde yer almaktadır. Dolayısıyla nüfus, yerleşmelere göre değişmekle birlikte 100 m ile 1800 metreler arasında dağılış göstermektedir. İklim, yeryüzü şekilleri ve bitki örtüsü gibi coğrafi şartların bir sonucu olarak yerleşmenin gelişebileceği en uygun ortamları barındırması açısından, nüfus; vadi tabanı düzlükleri ile vadinin alçak yamaçlarında yoğunluk kazanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Çoruh vadisi, nüfus, yerleşme

___

  • Arınç, K. (2006). Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri (Kıyı Bölgeleri). I. Cilt, Erzurum: Mega Ofset Matbaası.
  • Atalay, İ. (1982). Türkiye Jeomorfolojisine Giriş (Genişletilmiş 2. Baskı). İzmir: Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, No:9.
  • Ceylan, S. (1995). Artvin Yöresinin Coğrafi Etüdü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Erinç, S. (1982). Jeomorfoloji I (Genişletilmiş III. Baskı). İstanbul: İstanbul Üniv. Edebiyat Fak. Yayınları, No: 2931.
  • Karakuzulu, Z. (2003). “Doğu Karadeniz Bölümü’nün Topoğrafya Özelliklerinden Kaynaklanan Nüfus Dağılış Sorunları”, Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırsal Alanda Ulaşım, Yerleşim Sorunları ve Çözümleri Sempozyumu, Bildiriler Kitabı (18-20 Aralık), Trabzon.
  • Koday, S. (2000). Murgul Çayı Havzasının Coğrafyası. Erzurum: Atatürk Üniv. Yayınları, No: 912, Fen Edebiyat Fak Yayınları, No: 98, Araştırma Serisi 69.
  • Koday, S. Koday, Z. Karakuzulu, Z., (2007). “Gürcistan’da Batum-Poti Arasında Coğrafi Gözlemler”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(10), Erzurum.
  • Koday, Z. (1991). Borçka İlçe Merkezinin Coğrafi Etüdü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yücel, T. (1987). Türkiye Coğrafyası. Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları: 63, Seri: VII, Sayı: A.5.