Yusufeli İlçesinin İdari Coğrafya Analizi

Öz Yusufeli ilçesi Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü sınırları içerisinde yer almaktadır. İdari bakımdan Artvin ili yönetim sınırları içerisinde bulunan Yusufeli, Çoruh Nehri Havzasının, Orta Çoruh kesiminde kurulmuş olup, kuzeyden Altıparmak Dağları, güneyden ise, Mescit Dağları’nın doğu uzantılarıyla sınırlandırılmıştır. Artvin ili 7436 km²’lik yüzölçümü ile alan bakımından ülkemizin en küçük illeri arasında yer almaktadır. İlin en büyük yüzölçümüne sahip ilçesini 2327 km² ile Yusufeli oluş- tururken, Hopa 289 km² ile ilin en küçük ilçesi durumundadır. Yusufeli ilçesinde bir ilçe merkezi ve bir belde olmak üzere iki kentsel idari alan ve 61 köy idari alanı bulunmaktadır.

___

  • Koday, S. (2000). Murgul Çayı Havzasının Coğrafyası. Atatürk Üniversitesi Yayınları, No: 912, Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları, No:98, Araştırma Serisi No:69, Erzurum.
  • Koday, Z. (1999). “Çoruh Vadisinde Zeytin Alanları”, Türk Coğrafya Dergisi, S:34, İstanbul.
  • Koday, Z. Erhan, K., (2008). “Erzurum İlinin İdari Coğrafya Analizi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(41), Erzurum.
  • Koday, Z. ( 2009). “İdari Coğrafya Özellikleri Bakımından Aziziye Metropol İlçesi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:13, Erzurum.
  • Özçağlar, A. (2005). “Türkiye’de Mülki İdari Bölümlerinin İdari Coğrafya Analizi”, Coğrafi Bilimler Dergisi, 3(1), Ankara: Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Tıraş, M. (1994). Yusufeli ve Yakın Çevresinin Coğrafi Etüdü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.