AZERBAYCAN’DA NEVRUZ KUTLAMALARI

Öz Türk milletine ait önemli bir kültürel değer olan Nevruz bayramı bütün Türk dünyasında olduğu gibi Azerbaycan Türkleri arasında da coşkuyla kutlanan bir bayram olmaya devam etmektedir. Sovyetler Birliği’nin kültürel ve milli değerleri yok etmeye yönelik baskılarına rağmen Azerbaycan Türkleri Nevruz bayramını bütün gelenekleri ile günümüze kadar taşımayı başarabilmişlerdir. Geçmişleri çok eskilere dayanan geleneklerden ve kutlamalardan büyük bir kısmı günümüzde de yaşatılmaktadır. Danatma, Hodu-hodu ve Hahışta bu bayramda uygulanan geleneklerden bazılarıdır.

___

Abdiyeva, Anara (1996), “Bahar Müjdesi”, Nevruz ve Renkler, hzl. Sadık Tural, Elmas Kılıç, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, s. 321– 324.

Ahundov, Ehliman (1994). Azerbaycan Halk Yazını Örnekleri, akt. Semih Tezcan, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.

Çay, Abdulhaluk M.(1993). Türk Ergenekon Bayramı Nevruz, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara.

………….., 1999). Türk Ergenekon Bayramı Nevruz, Tamga Yayıncılık, Ankara.

Halilov, Rıza. (1998). “Milli Etnik Kültürümüzde Nevruz”, İlkbahar Bayramı Nevruz Bildiriler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, Erzurum, s. 37-42.

Nebiyev, Azad. (1997). Azerbaycan’da Nevruz, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Nerimanoğlu, Kamil Veliyev. (1995). “Nevruz Geleneği ve Azerbaycan”, Nevruz, hzl: Sadık Tural, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara, s.125–126.

Seyidoğlu, Bilge. (1998a). “Kültür Hayatımızda Nevruz”, İlkbahar Bayramı Nevruz Bildiriler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, Erzurum, s. 1–10.

………….., (1998b). “Nevruz”, İlkbahar Bayramı Nevruz Bildiriler, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınları, Erzurum, s. 11–15.

Veliyev, A. V. (1985). Azerbaycan Folkloru, Maarif Neşriyatı, Bakü.