CHARLOTTE PERKİNS GİLMAN’IN “KADINLAR ÜLKESİ” ADLI ROMANININ RADİKAL FEMİNİST BAĞLAMDA İNCELENMESİ

Bu çalışmada Charlotte Perkins Gilman’ın “Kadınlar Ülkesi” adlı ütopikromanı radikal feminizm açısından ele alınacaktır. Üçüncü Dalga Feminizmolarak da adlandırılan radikal feminizm kadınların özgürlüğünü sınırlayan, baskıve şiddete maruz kalmalarına neden olan ataerkil düzene eleştiri getirmekte,sadece eleştiri getirmekle kalmayıp mevcut ataerkil düzenin yıkılması ve yerinianaerkil bir düzenin alması gerektiğini savunmaktadır. Ataerkil düzeninyıkılmasının ancak evlilik ve özellikle de aile kurumlarının ortadan kalkması ilemümkün olacağını ileri süren radikal feministler cinsiyet ayrımı ve cinsel rol gibiolgulara da karşı çıkmaktadırlar. Bu bağlamda bu çalışma Charlotte PerkinsGilman’ın Kadınlar Ülkesi adlı romanının radikal feminizmin öncüleri tarafındanbelirlenmiş olan ilkelerden hangileri ile örtüştüğü ve hangileri ile ters düştüğüüzerinde duracaktır.

A Radical Feminist Analysis of Charlotte Perkins Gilman’s Novel Called “Herland”

In this study Charlotte Perkins Gilman’s utopic novel Herland will be handled in terms of radical feminism. Radical feminism, also called Third Wave Feminism criticizes the pathriachal society that limits women’s freedom and causes them to be exposed to oppression and violence. It does not only criticise but also claims that the present patriarchal order should be destroyed and a matriarchal order should take its place instead. Radical feminists who claim that the patriarchal order can only disappear on the condition that the institution of marriage and especially the institution of family disappear, are also against the phenomena such as gender difference and gender role. In this context, the principles defined by the pioneers of radical feminism and that Charlotte Perkins Gilman’s novel, Herland, overlaps, and the ones it contradicts will be focused on this study.

___

  • Aktaş, Gül. (2013). “Feminist Söylemler Bağlamında Kadın Kimliği: Erkek Egemen Bir Toplumda Kadın Olmak”, Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 30, Sayı 1, ss.53-72.
  • Atan, Meltem. (2015). “Radikal Feminizm: ‘Kişisel Olan Politiktir’ Söyleminde Aile”, JESMOS (The Journal Of Europe- Middle East Social Science Studies, Vol. 1, Issue 1, pp. 1-21.
  • Dikici, Erkan. (2016). “Feminizmin Üç Ana Akımı: Liberal, Marksist ve Radikal Feminizm Teorileri”, JASS (International Journal of Social Science), Spring I, Number 43, pp. 523-532.
  • Firestone, Shulamith. (2013). Cinselliğin Diyalektiği, Yurdanur Salman (Çev.). İstanbul: Payel Yayınevi (Orijinali 1970’te yayımlanmıştır.)
  • Gilman, Charlotte Perkins. (2007). Kadınlar Ülkesi, Seher Özbay (Çev.). İstanbul: Otonom Yayıncılık (Orijinali 1915’te yayımlanmıştır.)
  • Kara, Nurten. (2006). “Feminizm (ler)in Toplumsal Hareket Olarak Medyada Yansıma (ma) sı”, Küresel İletişim Dergisi, Sayı 1, ss. 1-33.
  • Taş, Gün. (2016). “Feminizm Üzerine Genel Bir Değerlendirme: Kavramsal Analizleri, Tarihsel Süreçleri ve Dönüşümleri”, The Academic Elegance, Cilt 3, Sayı 5, pp. 163-175.
  • Türkoğlu, Emine. (2015). Uluslararası İlişkiler Kuramında Feminizm, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Konya.