Üniversite Gençliğinin Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersine Bakışı

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi, üniversitelerde ve kamuoyunda tartışma konusu edilmektedir. Bu anket, üniversite öğrencilerinin bu tartışmalardaki yerini belirlemeyi ve bu derse öğrencilerin bakışını öğrenmeyi amaçlamaktadır. Veriler gösteriyor ki, üniversite öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu bu dersi gerekli görmektedir. Fakat dersin işlenişini beğenmemekte ve derse devam zorunluluğu olmamasını istemektedirler. Bu sorunların çözülmesini, düzeltilmesini talep etmektedirler. Sadece bilgi birikimlerinin yetersizliğini ve kitap okumaktan uzak olduklarını itiraf etmektedirler. Anket, üniversitelerde derse giren Öğretim kadrosunun yardımcı doçent, doçent ve profesörlerden oluştuğunu göstermektedir. Anketin sonuçları ile ilgili alınacak önlemlerle bu ders, verimli ve İstenilen düzeye getirilebilir.

The lesson of Atatiirk’s Principles and The History of Revolution have been discussed at universities and in the public. A poll was taken with the aim of determining the position of university students and their views of about the lesson. The data of the opinion poll shows that the majority of the university students found this lesson necessary, but they don’t like the way the lesson is taught and also they want the attendance at the lesson shouldn’t be compulsory. They want these pıoblems to be solved. They also admit that their knowledge is not sufficient and they are away from reading books. The opinion poll shows that the teaching staff at univercities are made up with assistant lecturers, lecturers and professors. This lesson might be more fertiIe and be brought to the Standard wanted with the precautions to be taken accordİng to the results of the opinion poll,

___

  • Tanör, Bülent, Toprak, Zafer ve Berktay, Halil, İnkılâp Tarihî Dersleri Nasıl Okutulmalı?, Sarmal Yayınevi, İstanbul 1997.
  • Demir, Fevzi ve Karatepe, Şükrü, Anayasa Hukukuna Giriş, Aydın Yayınevi, İzmir 1986.
  • Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası, Başlangıç Kısmı.
  • Kitapçı, Altan, Yükseköğretim Mevzuatı, Yaylım Yayıncılık, İstanbul 1997.
  • YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi, İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğretimi, Kaynak Üniteler, Deneme Basımı, Ankara 1996.