Atatürk ve Sömürgecilik (Emperyalizm)

Atatürk askerî mücadele hayatı boyunca Türk Milletinin ve insanlığın sömürgeci emperyalist Avrupa yüzünden çektiği acıları yakından görmüş ve önderi olduğu Türk Milletinin geleceğin medeniyet ufkunda bir güneş gibi doğacağını, bunun da bütün insanlığın hizmetinde olacağını savunmuştur. Ayrıca bu medeniyetin Batı’nın sömürgeci medeniyetinin yerini alacağım, bunun sonucunda da mazlum milletlerin, Batı’nın sömürgeci medeniyetine bağımlı olmaktan kurtulacağı ve dünya nimetlerinin bütün toplumların hizmetine sunulacağı öngörüsünde bulunmuştur. Onun Emperyalizm karşısındaki mücadelesi mazlum milletlere örnek teşkil etmiştir.

Atatürk and Colonialism (Imperialism)

Atatürk during his military life, considered that the Turkish nation and humanity suffered from the colonialist and imperialistic Europe, and defended that the Turkish nation shall be born as a sun in the civilization horizon in futuıe and tlıis will in service of humanity. And also, this civilization shall replace with the vvestern imperialistic civilization as a result of this, the oppressed nations shall saved from the vvestern imperialistic civilization. His struggle of imperialism became the sample for the oppressed nations.

___

  • Kazmaz, Süleyman, Hukuk ve Devlet Yönetimi Açısından Kutadgu Bilig, Türk Halk Kültürünü Araştırına ve Tanıtma Vakfı Yayınları, Ankara 2000.
  • Selvi, Haluk, Milli Mücadele Erzurum (1918-1923), Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2000.
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 1987.
  • Yusuf Has Hacip, Çeviren: Reşit Rahmeti Oral, Türk Tarih Kurumu Yayını, Ankara 1991.