Kanserli Hastaların Bakım Vericilerinde Yaşam Kalitesi

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde ölüm sebeplerinin başında gelen, uzun süren tedavi süreci gerektiren, hasta bakımının sadece klinikte değil evde de devam ettiği, hastanın olduğu kadar bakım vericilerin de etkilerini ciddi şekilde yaşadığı bir hastalıktır. Hastalığı yaşayan kişinin etkilenen yaşamı kadar bakım vermekle yükümlü kişi ve kişilerin de yaşamları fiziksel, emosyonel ve sosyal olarak etkilenir. Bakım vericiler kendi ihtiyaçları ve talepleri ile bakım rolünün sorumlulukları arasında denge kurmaya ihtiyaç duyarlar. Bakım verici kavramı hastalıkla mücadele eden ve fiziksel bakım gerektiren bir kişiye ücretsiz yardım eden kişidir. Hastalığın dönemine, hastanın duruma, bakım süresinin uzamasına göre bakım vericilerin yaşam kaliteleri olumsuz etkilenmekte ve bu etki hastaya verilen bakıma da negatif yönde yansımaktadır. Bu nedenle bakım sürecinin her aşamasında hasta ve yakınlarının sağlık profesyonellerince desteklenmeleri yaşam kalitelerinde olumlu etkiler sağlayacaktır. Kanserli hastaların bakım vericilerinin yaşam kalitesinin tüm hastalık süreci boyunca değişen derecelerde ve boyutlarda etkilendiği bilinmektedir. Bu derleme zorlu bir bakım süreci olan kanserle mücadele eden hastaların yakınlarının yaşam kalitesi incelenmek amacıyla yazılmıştır.

Quality of Life in Caregivers of Cancer Patients

Cancer is one of leading diseases causing death, which requires long-term treatment, where the caregiving continues in house of patient and doesn't end in clinic, and the effects of cancer is also seriously felt by caregivers of patients besides the patients' own. As well as the patient's life changed by diseases, also the lives of individual(s) being responsible for caregiving are affected. Caregivers need to establish balance between their own needs and requests and the responsibilities of caregiver role. Depending on disease period, the situation of patient and the prolongation of care-duration, the quality of life in caregivers are affected negatively, this effect reflects on patient obtaining care negatively. Support of health professionals to patients and their caregivers would provide positive effects on quality of life. This review was written with the aim of investigating the quality of life in caregivers of patients struggling with cancer which requires a difficult care process.

___

  • Atagün Mİ, Devrim Balaban Ö, Atagün Z, Elagöz M, Özpolat A. Kronik hastalıklarda bakım veren yükü. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar. 2011;3:513-52.