TÜRKİYE'DE EĞİTİM ALAN FARSÇA KONUŞAN İRANLILARDA DÜZENEK DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN TEMEL DİL ÇERÇEVESİ İLKELERİNİN İNCELENMESİ

Bu çalışma, düzenek değiştirmeyi yöneten ilkeleri saptamaya ve iki farklı dil ailesinden olan Türkçe ve Farsçada düzenek değiştirmenin dilbilgisel görünümleri betimleme ile ilgilidir. Türkiye'de yaşayan Farsça konuşan İranlılar bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bulgulara göre bu bireylerin Farsça konuşurken sık sık Türkçeye geçiş yaptıkları ve konuşmalarına Türkçe sözcükler ekledikleri gözlemlenmiştir. Ancak düzenek değiştirme olayı bazı ortak noktaları paylaşan bireyler arasında daha sık meydana gelmektedir ve bunlardan da en önemli ortaknokta aynı coğrafi bölgede (Türkiye) yaşamaktır. Ayrıca, bireyler Türkiye'de ne kadar uzun süre kalırlarsa, daha çok düzenek değiştirme eğiliminde bulunmaktadırlar. Katılımcılarda gözlemlediğimiz gibi, Türkiye'de daha uzun kalış süresi olan bireyler, daha karmaşık düzenek değiştirme durumlarını kullanmışlardır ve Farsça konuşurken de daha sık Türkçeye geçiş yapmıştır.

INVESTIGATION OF MATRIX LANGUAGE FRAMEWORK PRINCIPLES REGARDING CODE-SWITCHING IN PERSIAN SPEAKING IRANIANS IN TURKEY

This study will attempt to discover the rules and principles that govern code-switching. The present work is about the grammatical aspects of code-switching in Turkish and Persian, which are two different language families. Persian-speaking Iranians living in Turkey were studied in this research. According to the findings, it was observed that these individuals frequently switch to Turkish and add Turkish words to their speech while speaking Persian. However, the code-switching occurs more frequently among those who share some common backgrounds, and the most important common point among them is to live in the same geographical region (Turkey). Also, the longer individuals stay in Turkey, the more cases of code-switching they show. As it was observed in the participants, individuals with a longer stay in Turkey used more complex code-switching cases and switched to Turkish more frequently when speaking Persian.