ARGE ve Sermaye Harcamalarının Firma Performansına Etkileri: Teknoloji Donanımı ve Ekipmanı Sektörü

Geçmişteki araştırmalar, çoğunlukla firmanın birikmiş ARGE yoğunluğunun gelecekteki performansa olumlu katkısının olduğunu göstermiş olsa da; etkinin tam olarak hangi kanallardan gerçekleştiği ve boyutları sektörden sektöre farklılık göstermekte, seçilen örneklemin özelliklerine ve kullanılan performans kriterlerine göre değişmektedir. Çalışmada, teknoloji donanımı ve ekipmanı sektöründe (ICB Kod 9570) küresel düzeyde üretim yapan 163 firmaya ait gözlemler kullanılarak ARGE harcamaları ve firma performansı arasındaki ampirik ilişki bir kesit regresyon modeli aracılığıyla sabit sermaye harcamalarına göreli olarak incelenmiştir. 2017 yılına ait işletim kâr marjları ve net kâr marjları ile 2012-2016 arası ARGE harcamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir bağlantı bulunamasa da, aynı döneme ait sabit sermaye harcamaları ile kâr marjları arasında anlamlı ve aynı yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Öte yandan, geçmişteki ARGE yoğunluğununbir yıl sonraya ait “Tobin’s Q” ya da hisse değeri-varlık değeri oranını istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu bulgu, ARGE harcamalarının kısa vadede kârlılığa doğrudan bir etkisi olmasa da, firmanın gelecekteki beklenen gelir akışı konusundaki yatırımcı iyimserliğini arttırma yönünde bir stratejik rol oynadıklarına işaret etmektedir. 

Effects of R&D and Capital Expenditure on Firm Performance: Evidence from Technology Hardware and Equipment Sector

Past research has shown positive association with accumulated R&D intensity with firm performance; however, the exact channel and magnitude of this influence seems to vary across sectors and depend on characteristics of the sample and the performance criteria chosen. Using observations from 163 firms operating on a global scale, our study focuses on the empirical relationship between R&D expenditure and firm performance in the global technology hardware and equipment sector (ICB Code 9570), in comparison to fixed capital expenditure based on a cross-sectional regression model. We find no significant association between past R&D expenditure from 2012 to 2016 and operating margin or net margin in 2017, while the impact of past capital expenditure is significant and positive. On the other hand, accumulated R&D appears to increase firm’s future Tobin’s Q or stock-price-to-book value; which reveals a strategic function of R&D expenditure in establishing investor optimism about the future revenue stream of the firm. 

___

  • Referans 1 Barth, N., Cappelen, Å., Skjerpen, T., Todsen, S., & Åbyholm, T. (2016). Expected service lives and depreciation profiles for capital assets: Evidence based on a survey of Norwegian firms. Journal of Economic and Social Measurement, 41(4), 329-369.