Japonya’da Fen ve Fizik Öğretmenlerinin Mesleki Gelişimi ve Mesleki Gelişimde Japon Yaklaşımı: “Ders Araştırması”

Bu araştırmanın amacı Japonya’da fen ve fizik öğretmenlerine yönelik mesleki gelişim programlarını açıklamaktır. Bu çalışmada, özellikle “ders araştırması” yaklaşımı ele alınmaktadır. “Ders araştırması” öğretmenlerin mesleki gelişiminde kullanılan bir yaklaşımdır. “Ders araştırması” Japonya’da geliştirilmiştir ve pek çok ülkede öğretmenlerin mesleki gelişiminde başarı ile uygulanmaktadır. Tarama modelinde yapılan bu araştırmanın verilerinin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, doküman analizi yapılırken, birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış, dokümanlar çözümlenmiş, veriler analiz edilerek sunulmuştur. Doküman incelemesinde kullanılabilen yollardan biri de uzman bilgisine başvurmaktır. Bu araştırmada da Japonya’dan bir uzmanın bilgisine de başvurularak güncel ve gerçek bilgiler toplanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda, Türkiye’de fen ve fizik öğretmenlerin mesleki gelişimi için öneriler geliştirilmiştir.

Professional development of Japanese science and physics teachers and Japanese approach in professional development: “lesson study”

This research has been conducted to express the professional development programs for science and physics teachers in Japan. In this study especially “lesson study” was introduced. Lesson study is an approach that has been used in professional development of teachers. This approach was developed in Japan and has been used in many other countries as an effective approach in professional development of teachers. In this descriptive study, document analysis method was used. Moreover expert knowledge also used by contacting one researcher in Japan who has publications, researches and expertise in the subject of this research. By this way more accurate and up-to-date data were collected. At the end of the research, suggestions have been developed for the professional development of science and physics teachers in Turkey
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3718
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: ANKARA ÜNİVERSİTESİ (EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ)