Bir Akut Apandisit Olgusu

Özet: Akut apandisit, akut batının en sık sebeplerinden biridir. Apendektomi de karın içi cerrahi müdahaleler arasında en fazla yapılan müdahaledir. Akut apandisit tanısında, iyi alınan bir anamnez ile yapılacak dikkatli ve iyi bir fizik muayene oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra çeşitli laboratuvar ve görüntüleme tekniklerinden de akut apandisit tanısını koymakta yararlanılabilir. Ancak tanı, esas olarak, hikâye ve klinik bulgularla konur. Laboratuvar ve görüntüleme teknikleri akut apandisit tanısını destekler ama asla ekarte etmez. Bu vakada, hastamızın sadece fizik muayenesi anlamlı olup, hikâyesi, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları normal bulunmuştur. Kliniğe şüphe ile yapılan eksplorasyonda akut apandisit çıkmıştır. 
Anahtar Kelimeler:

apandisit, tanı, fizik muayene

A Case of Acute Appendicitis

Acute appendicitis is one of the most frequent causes of acute abdomen and is the most frequent abdominal surgical procedure, too. Taking a good history and medical examination is very important in diagnosis of acute appendicitis. Laboratory findings and imaging techniques could be useful in diagnosis. But, the diagnosis of acute appendicitis is made mainly by taking clinical history and by clinical findings. Laboratory findings and imaging techniques support diagnosis, but never exclude. In our case, the diagnosis was done by examination only. Laboratory and imaging techniques did not support the diagnosis, so explorative surgery was done and the case came out to be acute appendicitis.

___

  • 1. Eldrup-Jorgensen J, Hawkins RE, Bredenberg CE. Abdominal vascular catastrophes. Surg Clin North Am. 1997;77(6):1305-1320.
  • 2. Condon RE, Telford GL. Appendicits. In: Sabiston DC. Textbook of Surgery. 14th ed. Philadelphia, 1991: 884-898.
  • 3. Walker AR, Segal I. What causes appendicitis? J Clin Gastroenterol. 1990; 12: 127-129.
  • 4. Green SM, Schmidt SP, Rothrock SG. Delayed appendicitis from an ingested foreign body. Am J Emerg Med 1994; 12: 53-56.
  • 5. Başaklar CA. Çocuklarda travma ve akut karın. Palme yayıncılık, Ankara, 1994, sayfa: 215-25