İmalat İşletmelerinde Enerji Verimliliğinin Yapısal Eşitlik Modeli İle İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, enerjinin verimli kullanılması ve tasarrufun sağlanması konusunda katkısağlamak ve farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla imalat işletmelerinden enerji verimliğini etkileyenetmenlerin etki derecelerini ve aralarında ilişki olup olmadığının belirlenmesi için anket yönetimiile veri toplanmıştır. Faktör analizi sonucunda beş faktör belirlenmiştir. Yapısal Eşitlik modelianalizine göre, otomasyon ve enerji verimliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkibulunmamıştır. Ancak, enerji verimliliği ile eğitim, denetim ve yönetim arasında pozitif yönde veistatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Enerjinin verimli kullanılması vetasarrufun sağlanması için, çalışanlara eğitim verilmesi, denetimin yapılması ve yönetim faktörününönemi ortaya konmuştur. Bu bağlamda Enerji verimliliği bilinci her düzeyde geliştirilmeli, var olanenerji politikalarına ilave enerji tasarrufu politikaları oluşturulmalı ve denetim mekanizması ilekontrol sağlanmalıdır.

Investigation of Energy Efficiency in Manufacturing Enterprises through Structural Equation Model

The purpose of this study is to contribute to the subject of using energy efficiently and economizing energy consumption as well as to raise awareness about this issue. With this object in mind, data has been gathered from manufacturing businesses through survey management in order to determine the degree of influence of the factors that affect energy efficiency and to make sure whether there is a relationship between them. As a result of the factor analysis, five factors have been detected. According to the Structural Equation Modelling, there has not been found a statistically meaningful relationship between automatization and energy efficiency. However, it has been understood that there is a positive and statistically meaningful relationship between energy efficiency and education as well as between supervision and management. The importance of educating the employees, conducting an inspection and the factor of management has been emphasized so as to use energy efficiency and economize energy consumption. In this respect, awareness for energy efficiency must be improved in all levels, in addition to the existing energy policies energy saving policies must be formed, and control must be provided through inspection mechanism.

___

  • Acar E. (2012). Enerji Yoğunluklu Bir Fabrikanın Enerji Verimliliği Özelinde İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara:Gazi Üniversitesi.
  • Adıgüzel, C. (2011). Enerjinin Verimli ve Etkin Kullanımına Yönelik Verimlilik Arttırıcı Proje Geliştirilmesi ve Bir İş Merkezine Uygulanması. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi. 295842
  • Arıkan, A. (2010). Metal Eşya Sektöründe Faaliyet Gösteren Bir Firmada Enerji Tasarrufuna Yönelik Durum Çalışması. Yüksek Lisans Tez. Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi. 255987
  • Artar, A. (1992). İmalat Sanayii Alt Sektörlerinde Verimlilik ve Firmalar arası Karşılaştırmalar. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları. 505.
  • Aydin, C., & Esen, Ö. (2018). Does the level of energy intensity matter in the effect of energy consumption on the growth of transition economies? Evidence from dynamic panel threshold analysis. Energy Economics, 69, 185-195.
  • Bayraktar, G. (2004). Bir İlaç Üretimi Tesisinde Enerji Verimliliğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli: Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü.
  • Büyüköztürk, Ş., Çokluk, B. Ö., & Şekercioğlu, G. (2010), Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Pegem Akademi.
  • Çelik, H., &Yılmaz, V. (2013). Lisrel 9.1 ile Yapısal Eşitlik Modellemesi Temel Kavramlar Uygulamalar Programlama. An kara: Anı Yayıncılık.
  • Demirtaş, N. (2002). Sanayide Enerji Verimliliği ve Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi.
  • Erarslan, Y. (2011). Enerji Yönetim sisteminin Örnek Bir İşletmede Uygulanması. Yüksek Lisans Tezi, Niğde: Niğde Üniversitesi. 297598.
  • Eser, O. (2013). Aydınlatma Sistemlerinde Enerji Verimliliğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
  • Gökmen, M. R. (2010). Endüstri Tesislerinde Enerji Verimli Aydınlatma Teknikleri ve Örnek Çalışma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Korkmaz, F. (2012). Türkiye Çay Sektörünün Mevcut Durumu ve Bir Çay Fabrikasında Enerji Verimliliği Analizi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Kreliner, B., Kunis, R., & Rünger, G. (2011). Modeling of Energy-Sensitive Manufacturing Processes,9th IEEE International Conference on Industrial Informatics (INDIN), DOI: 10.1109/INDIN.2011.6034898.
  • Niesing, G., & Grobler, L. J. (2013, August). Business basics for energy efficiency—Using the principles of energy management combined with renewable energy to achieve sustainable savings—A case study. In: 2013 Proceedings of the 10th Industrial and Commercial Use of Energy Conference (pp. 1-5). IEEE.
  • Otomasyon (2015). Enerji Otomasyonuna Genel Bakış. (Erişim Tarihi: 09.05.2015), www.otomasyondergisi.com.tr/arsiv/yazi/77-enerjiotomasyonuna-genel-bakis
  • Özel, C. (2010). İşletmelerde Enerji Verimliliği Çalışmalarının İncelenmesi ve Hizmet Sektöründe Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
  • Özkök, M. (2010). Enerji Yoğun Bir Tesiste Enerji Verimliliği Proje Tasarımı ve Uygulama Çalışması. Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi.
  • Paulo, F., & Gomes, A. (2009, June). Energy services as a tool to promote energy efficiency in the health sector. In 2009 IEEE Bucharest PowerTech (pp. 1-5). IEEE.
  • Polat, E. (2013). Türkiye’deki Kobilerde Düşük Maliyetli Enerji Verimliliği Yönetim Sistemi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Fatih Üniversitesi.
  • Sipahi, Ç. (2010). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Sürekli Gülcan., D. (1999). Lastik Endüstrisinde Enerji Yönetimi. Yüksek Lisan Tezi. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.
  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal Eşitlik Modellenmesine Giriş Temel İlkeler ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayınları.
  • Taner, T. (2013). Gıda Sektöründe Enerji Verimliliği ve Enerji Yönetimi: Şeker Fabrikası Örneği. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi. 330636.
  • Uylukçuoğlu, Ö. E. (2009). Otomotiv Sanayinde Enerji Verimliliği ve Enerji Tasarruf Olanaklarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.
  • Yörük, N. (2011). Bir İş Merkezinde Enerjinin Etkin Kullanımının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.