Bir otomobil fabrikasının şanzuman üretim bölümü için hücresel üretim sistemi önerisi

Artan rekabet ortamında işletmeler düşük birim maliyete ve yüksek kaliteye sahip ürünler üreterek rekabette avantaj elde etmeye çalışmaktadırlar. Üretim işletmeleri içsel mekanizmalarını geliştirerek ve sahip oldukları ekipmanları yeniden düzenleyerek sözü edilen rekabet avantajını yakalayabilirler. Makinelerin fonksiyonlarına göre bir arada bulunduğu başka bir deyişle işlevsel yerleşimin kullanıldığı işletmelerde parçalar çeşitli işlemler için bir bölümden diğerine taşınmaktadırlar. Bu şekilde düzenlenen yerleşimde zamanın büyük bir kısmı bekleme, taşınma ve makine ayarlama için kullanılmaktadır. Grup teknolojisi anlayışı, bu anlayışın üretimde uygulanması olan hücresel üretim endüstride yapılan uygulamalardan görüldüğü üzere üretimde verimliliği artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Hücresel üretimin amacı, parçalar arasındaki benzerlikten yararlanarak üretimde etkinliğe ulaşmak başka bir ifade ile daha az sürede, daha az maliyetle ve daha iyi nitelikte daha çok çıktı elde edebilmektir. Bu çalışma, şanzuman parçaları üretimi yapan ve süreç yerleşimine sahip bir Otomotiv Fabrikasının Şanzuman Bölümü için hücresel üretim sistemini kurarak bu sistemin işletmeye sağladığı avantajların neler olduğunu belirlemiştir.

A cellular manufacturing system proposal for the Gearbox Production Unit of a Car Factory

In today’s increasingly competitive business world, companies try to gain advantage in this competition by producing high quality products that have low unit costs. Manufacturing companies can achieve this objective by improving their inner mechanisms and reorganizing their equipment. In the business enterprises using functional layout, that is grouping manufacturing operations together on the basis of the function, parts are transferred between the units. However, in such a layout arrangement, a considerable amount of time is wasted during the transfer and machine settings operations. As the applications of cellular production in the field of industry - which is the practical application of group technology in production - clearly shows, the idea of group technology is used to increase productivity. The ultimate goal of cellular manufacturing is to achieve efficient production by exploiting the similarities among the parts, in other words to obtain more outcomes in a shorter time that have high quality and low unit cost. For the purposes of this study, a cellular production system was established for the “Gearbox Production Unit of a Car Factory” and the advantages of this application were determined accordingly.

___

  • Abduelmola, Abduelghani I. (2000). Modeling of Cellular Manufacturing Systems With Productivity Consideration: A Simulated Annealing Algorithm. Yayınlanmamış Doktora Tezi, University of Windsor.
  • Adil, G. K., D. Rajamani ve D. Strong. (1996). Cell Formation Considering Alternate Routeings. International Journal of Production Research. 34 (5): 1361–1380.
  • Adil, G. K., D. Rajamani ve D. Strong. (1997). Assignment Allocation and Simulated Annealing Algorithms For Cell Formation. IIE Transactions. 29: 53–67.
  • Chen, C. L., N. A. Cotruvo ve W. Baek. (1995). A Simulated Annealing Solution to The Cell Formation Problem. International Journal of Production Research. 33 (9): 2601–2614.
  • Coello, Coello ve A. Carlos. (2005). Applications of Multi – Objective Evolutionary Algorithms. World Scientific Publishing Company: NJ. Çömlekçi, Necla. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntemi ve İstatistiksel Anlamlılık Sınamaları. Bilim Teknik Yayınevi: Eskişehir.
  • Demir, M. Hulûsi ve Şevkinaz Gümüşoğlu. (2003). Üretim Yönetimi (İşlemler Yönetimi). Beta Basım Yayım Dağıtım A. Ş.: İstanbul, Genişletilmiş 6. Bası.
  • Durmuşoğlu, M. Bülent, Osman Kulak ve H. Hakan Balcı. (2003). Türkiye’de Hücresel Üretim Uygulamalarının Analizi ve Değerlendirilmesi. Endüstri Mühendisliği. (2): 10.
  • Field, Andy. (2005). Discovering Statistics Using SPSS. Sage Publications Ltd.: London.
  • Glover, Fred. (2002). Handbook of Metaheuristics. Kluwer Academic Publishers: NJ, USA.
  • Groover, Mikell P. (2001). Automation, Production Systems, and Computer – Integrated Manufacturing. Prentice – Hall, Inc.: NJ.
  • Hitomi, Katsundo. (1996). Manufacturing Systems Engineering - A Unified Approach to Manufacturing Technology, Production Management and Industrial Economics. Taylor & Francis Ltd.: Great Britain, Second Edition.
  • Hyer, Nancy ve Urban Wemmerlöv. (2002). Reorganizing The Factory Competing Through Cellular Manufacturing. Productivity Press: USA.
  • Johnson, David S. ve diğerleri. (1989). Optimization by Simulated Annealing: An Experimental Evaluation; Part I, Graph Partitioning. Operations Research. 37 (6): 865-892.
  • Jones, M. Tim. (2003). AI Application Programming. Charles River Media: USA.
  • Kobu, Bülent. (2003). Üretim Yönetimi. Avcıol Basım Yayın: İstanbul, Onbirinci Baskı.
  • Karaboğa, Derviş. (2004). Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları. Atlas – Nobel Yayınları: Ankara.
  • Offodile, O. Felix, Abraham Mehrez ve John Grznar. (1994). Cellular Manufacturing: A Taxonomic Review Framework. Journal of Manufacturing. 13 (3): 196-220.
  • Selim, M. Hassan, Ronald G. Aksin ve Asoo J. Vakharia. (1998). Cell Formation in Group Technology: Review, Evaluation and Directions For Future Research. Computers and Industrial Engineering. 34 (1): 3-20.
  • Singh, Nanua ve Divakar Rajamani. (1996). Cellular Manufacturing Systems: Desing, Planning and Control. Chapman & Hall: London.
  • Taylor III, Bernard W. ve Roberta S. Russell. (2006). Operations Management Quality and Competitiveness in a Global Enviroment. John Wiley and Sons, Inc.: United States of America.
  • Van Laarhoven, P. J. M. ve E. H. L. Aarts. (1987). Simulated Annealing: Theory and Applications. D. Riedel Publishing Company: Netherlands.
  • Wemmerlöv, Urban ve Danny J. Johnson. (1997). Cellular Manufacturing at 46 User Plants: Implementation Experiences and Performance Improvements. International Journal of Production Research. 35 (1): 29-49.