GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ (GAP)

Öz Dünyanın sayılı ve Avrupa'nın en büyük entegre projesi olarak adlandırılan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Güneydoğu Anadolu Bölge'sinin zengin doğal kaynaklarını harekete geçirerek; hem bölgenin kalkınması ve hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması bakımından önemli ve stratejik bir potansiyel arzetmektedir.Güneydoğu Anadolu Bölgesi, doğal kaynak potansiyeli olarakTürkiye potansiyelinin,Proje, alanı olarak    1/10'naNüfusun 1/10'naSulanabilir Arazinin 1/4'neYerüstü Sularının 1/4'neYeraltı Sularının 1/4'neHidroelektrik Enerji Potansiyelinin 1/4'nePetrol Rezervinin 1/1'neFosfat Yataklarının 1/1'ne sahip bulunmaktadır.Görüleceği üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin potansiyeline ilişkin veriler, azgelişmiş bir bölgenin zorlamalı kalkındırtlması gibi ülke ekonomisine yük getirecek bir kalkırımayı ifade etmemektcdir. Aksine, sahip olduğu toprak, su ve bir bölüm jeolojik kaynaklar yeniden ülke potansiyelinde ana bileşenleri temsil etmekte; bölge kalkınması ile ulusal kalkınma ilişkileri açısından yüksek bir bağıntıyı işaret etmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye Ekonomisi, GAP

___

  • AÇMA, Bülent: Gelişmiş Ülkelerin Azgelişmiş Bölgelerini Geliştirmeyi Amaçlayan Politikalarm İncelenmesi ve GAP Örneği, LT.O. Yayın No: 1991-7, İstanbul, 1991.
  • Sanayileşme Perspektifinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yayın No: 217 Eskişehir, 1991.
  • ANIK, Ferruh: GAP ve DSİ, Bilim ve Teknik Dergisi, TÜBİTAK Cilt: 23, Sayı: 270, Mayıs 1990.
  • D.P.T.: Güneydoğu Anadolu Projesi Master Plan çalışması, Ankara, 1990.
  • SÖNMEZ, Necmi, A. BALABAN, M. KARADENİz: Güneydoğu Anadolu Projesi ve Entegre Bölge Kalkınması Yaklaşımı, TÜBİTAK yayını Ankara, 1985.