TÜRKİYE-AVRUPA SERBEST TİCARET İŞBİRLİGİ (EFTA) İLİŞKİLERİNİN AVRUPA TOPLULUĞU-EFTA İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEGERLENDİRİLMESİ

Öz Yapıların çok çabuk değiştiği günümüzde, her şey bir anda değişebiliyor. Yeni buluşlar keşfediliyor, yeni enerji kaynaklarına yöneliniyor. Bu değişim ortamında şüphesiz Türkiye' de değişiyor. Deği­şen dünyaya ayak uydurmaya çalışıyor. Bu da dünya· ülkeleriyle ilişkilerini etkiliyor. A'Vrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) kuruluşundan itibaren Avrupa Topluluğu (AT) ile yakın bir ilişki içinde olmuştur. EFTA iılkeleri bugün, kuruluş dönemlerinde yaşadıkları endişelere ben­zer Tek Pazar'a yönelik çeşitli sorunları mevcuttur. İnıcelememiııde üçlü ilişki çerçevesinde EFTA- AT ve Tür­kiye - EFT,A ilişkilerini inceleme konusu yaparak, sonunda bir de­ğerleme ile incelememiz sona ermektedir.
Anahtar Kelimeler:

EFTA

___

CEC,General Report on thıe Activities of the European Commu­nities, Brussels/Luxemburg 1980 sonrası.

Şebnem Karauçak OGUZ, «Avrupa Topluluğu'nun 1992 'Iek Pa­zar Karşısında EFTA'nm Konumu», İKTİSADİ KALKINMA VAKFI DERGİSİ (Mayıs 1989).

H. Von MOLTKE. «1992 Avrupa Tek Pazarı», İKTİSADİ KAL­KINMA VAKFI DERGİSİ (Kasım 1989).

Şebnem · Karauçak OGUZ, «Avrupa Ekonomik Alam'mı Yün.e­lik Gelişmeler», İKTİSADİ KALKINMA VAKFI DERGİSİ, (Ni­san 1990).

EFTA Secrıetariat, «EFTA-Past And Future», Geneva (Junc 1980).

EFTA Bulletin Çeşitli Sayıları (1981-1988).

Loral COOKFRELD, «L'Union Europeenne: Sa Progressimı Partir Du Programme D'Achevement Du Marche hıterieui Et «1992» », Document, Bruxelles, 1990.

Association Europeenne de Libre-Exchange Institut Universitaire D'etides Europeennes Fondation Archieves Europeenncs, «EFI'A From Yesterday To Tomorrow», Geneve, 1987.

«Türkiye-EFTA Serbest Ticaret Anlaşması», DÜNYA GAZETE­Sİ EKİ (19 Aralık 1991).

T.C. Başbakanlık H.D.T.M. Ekonomik Araştırmalar ve Dcğer­lendirımeler Müdürlüğü, Ülke Raporlarının Muhtelif Yılları.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1965
  • Yayıncı: Anadolu Üniversitesi