BEKLENEN EKONOMİ POLİTİKASININ ETKİNSİZLİĞİ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER

Öz 1980'1i yıllar boyunca gerçekleştirilen makı:ıo ekonomik araş­tırmalarda, gerek teorik gerekse ampirik temelde yoğun şekilde incelenen konulardan birisi rasyonel bekleyişler hipotezi olmuştur. Kimi yazarlar tarafından bir «devrim» olarak adlandırılan bu atı­lımı (1) Robert LUCA:S 1972 tarihinde yayınlanan bir çalışmasıyla (2) başlatmış, ancak konu Thomas SARGENT ve NeiJ WALLACE'­nin optimal para politikası üzerine yaptıkları çalışmalarda bu yak­laşımı kullanmaları He dikkatleri çekmiştir (3). Yeni Klasik Yaklaşım (New Classical Approach) olarak adlandırılan bu yaklaşımın el­de ettiği temel sonuçlardan bir tanesi ekonomik politika değişiklik­lerinin etkinsizliği önermesidir (policy ineffectiveness proposition). Literatürde bu önerme kısaca LSW hipotezi olarak da adlandırıl­maktadır. Bu çalışmada amaç, rasyonel bekıleyişler yaklaşımı esas alına­rak gerçekleştirilen analizlerde elde edilen ve kısaca politika etkin­sizliği olarak adlandıracağım1z söz konusu hipotezin gelişmekte olan ülkeler bağlamında geçeı:ıli olup olmadığını test etmektir. Zira, Khan'ın da belirttiği gi'bi (4), rasyonel beklentiler yaklaşımı geliş­mekte olan ülkeler bağlamında hala test edilmesi gereken bir yak­laşım konumundadır (5). Çarlışmanın birinci bölümü politika et­kinsizliği hipotezinin ne olduğunu ortaya koymaya yöneliktir ve bu amaçla önce Lucas Kritiği (Lucas Critiquc) ortaya konarak bek­lenen-beklenmeyen politika ayırımına açıklık kazandırılmaktadır. Bu amaca ulaşa:bilmek için söz konusu bölümde karmaşık ekono­ınetrik notasyonlardan kaçınmaya ve mümkün olan yerlerde gra­fik gösterimlere yer vermeye özen gösteriılmiştir. İkinci bölüm te­mel olarak gelişmekte olan bir ülkenin yapısal özellik1eri göz önün­de tutularak geliştirilecek ıolan rasy;onel bekleyişler modelinin spe­sifikasyonuna yer vermektedir. Spesifikasyon sonrasında model analitik olarak çözülmekte ve konu teorik temeller çerçevesinde tartışılmaktadır. Tahmin Sonuçları adını alan üçüncü bölümde tah­min aşamasında karşıfaşılan ekonometrik sorunlar ve tahmin yön­temleri ortaya konduktan sonra, elde edilen sonuçlar çeşitli yön­leriyle tartışılmaktadır. Nihayet sonuç bölümünde önceki bölüm­lere bağlı olarak ulaşılan sonuçlar özetlenmekte ve karar alıcılara yönelik bazı politika önerilerine yer verilmektedir.

___

  • ATTFIELD, C.L.F - N.W. DUCK: «Influence of Unanticipated Money Growth on Real Output: Some Cross Country Estimates», JOURNAL OF MONEY, CREDIT, AND BANKING, Vol. 15, No. 5, Mayıs 1983, s. 442-454.
  • BARRO, R.J.: «Unanticipated Money Growth and Unemployment in the United States», RATIONAL EXPECTATIONS AND ECONOMETRIC PRACTICE [LUCA:S - SARGENT (Eds.)] içinde yeniden basını s. 229-260.
  • BARRO, R.J.: «Unanticipated Money, Output and the Price Level in the United States», RATIONAL EXPECTATIONS AND ECONOMETRIC PRACTICE [LUCAS - SARGENT (Eds.)] içinde yeniden basım s. 585-616.
  • BARRO, R.J. : Macroeconomics, 3rd Ed., John 'Willey and Sons, ine., New York 1990.
  • BEGG, D.K:H.: The Rational Expectations Revoluation in Macro­economics: Theories and Evidence, The Johns Hopkins University Press, Baltimore 1985.
  • DARRAT, A.F.: «Rational Expectations and the Role of Monetary Policy: Some Tests Based on the Fisher Equation», EASTERN ECONOMIC JOURNAL, Vol. 14, No. 3, Tem­muz-Eylül 1988, s. 211-219.
  • GIRILICHES, Z. - M.D. INTRILAGATOR (Eds.) : Handbook of Econometrics Vol. I, North-Holland Puıblishing Company, Amsterdam 1983.
  • HAUSMAN, J.H.: «Specification and Estirnation of Simultancous Equation Models», HANDBOOK OF ECONOME'JrIUCS VOL. I, [GRILICHES - INTRILAGATOR (Eds.)] içinde s.391-448.
  • HSIAO, C.: «Autoregressive Modelling and Money-lncomc Causa­lity», .JOURNAL OF MONETARY ECONOMICS, Vol. 7, No. 1, Ocak 1981, s. 85-106.
  • KHAN, M.S.: «Macroeconomic Adjustrnent in Developing Countries:A Policy Perspcctive», THE WORLD BANK RESEARCH OBSERVER, Vol. 2, No. l, Ocak 1987, s. 23-42.
  • KHAN, M.S. - M.D. KNIGHT : « Unanticipated Monetary Growth and Inflationary Finance», JOURNAL OF MONEY, CREDIT AND BANKING, Vol. 14, No. 3, Agustos 1982, s. 347-364.
  • LUCAS, R.E. Jr: «EX!pectations and the Neutrality of Money», JOURNAL OF ECONOMIC THEORY, Vol. 4, Nisan 1972,s. 7l,6-746.
  • LUCAS R.E. Jr- T.J. SARGENT (Eds.): Rational Expectations and Econoınetric Practice, The University of Minnesota Press, Minneapolis 1989.
  • McCALLUM, B.T. : «Rational Expectations and l\facroeconomic Staıbilization Policy», JOURNAL OF IViOJ•mY, CRElIHT AND BANKING VoL. 12, No. 4, Part 2, Kasım 1980, s.716-746.
  • MISHKIN, F.S.: «Docs Anticipatcd Aggregate Demand Policy Matter?», A RATIONAL EXPECTA'fiON APPROACH TO MACROECONOMETR!CS [MISHKIN (Ed.)] içinde s.110-155.
  • MISHKIN, F.S.: Econo:mics of Money, Banking and :F:inancial Markets, 2nıd Ed, Scott, Foresman anıd Co., Bostan 1990.
  • MISHKIN, F.S. (Ed.): A Rational Expectation Approach to Macro­econometrics, National Brueau of Economic Research, Monograph, Chicago 1983.
  • RAZIN, A. ve Dig.: Economic Effects of Goverıiment Budget, The MIT Press, Carnibridge, Mass. 1989.
  • SARGENT, R.E. - N. WALLACE: «Rational Expectations, the Op­timal Monetary Insfrument and the Optimal Money Supply Rule», RA'fIONAL EXPECTATIONS AND ECO­NOMETRIC PRACTICE [LUCAS-SARGENT (Eds.)], için­de yeniden basım s. 215-228.
  • TAYLOR, J.B.: «Estimation and Control of a Macroeconomic Mo­del with Rational Expectations», RATIONAL EXPECTA- 1'IONS AND ECONOMETRIC PRACTICE, [LUCAS - SARGENT (Eıds.)] içinde yeniden basım s. 659-680.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1965
  • Yayıncı: Anadolu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ŞLETMELERDE KARLILIĞIN ARTIRILMASI KOŞULLARI

Mehmet ŞAHİN

EORGANİZASYONUN İŞLETMENİN DEVAMLIUGINI SAGLAYICI BİR ı&ÜREÇ OLARAK KULLANILMASI VE ESKİŞEHİR'DE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE REORGANİZASYON İLE İLGİLİ YAPILAN ,ÇALIŞMA VE UYGULAMA SONUÇLARI

İnan ÖZALP, Nurhan ŞAKAR, Gürkan HAŞİT

ORGANİZASYONLARDA DURUMSALLIK YAKLAŞIMI AÇISINDAN LİDERLİK : LİDERLİCİN FRED E. FIEDLER TEORİSİNDEKİ LİDERLİK TARZLARINA GÖRE (BELİRLENMESİ VE ESKİŞEHİR BÖLGESİNDE SEÇİLEN BÜYÜK SANAYİ İŞLETMELERİNDE BİR UYGULAMA

İnan ÖZALP, Gülten EREN, Hülya ÖCAL

İŞLETMELERİN KÜRESEL PAZARLAR YÖNELİMLİ STRATEJİK REKABET GÜCÜ ANALİZİ

Orhan ELMACI

TEKNOLOJİ VE ÇEVRE

Enver ÖZKALP

EORGANİZASYONUN İŞLETMENİN DEVAMLIUGINI SAGLAYICI BİR ı&ÜREÇ OLARAK KULLANILMASI VE ESKİŞEHİR'DE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE REORGANİZASYON İLE İLGİLİ YAPILAN ,ÇALIŞMA VE UYGULAMA SONUÇLARI

İnan ÖZALP, Nurhan ŞAKAR, Gürkan HAŞİT

TÜRKİYE-AVRUPA SERBEST TİCARET İŞBİRLİGİ (EFTA) İLİŞKİLERİNİN AVRUPA TOPLULUĞU-EFTA İLİŞKİLERİ ÇERÇEVESİNDE DEGERLENDİRİLMESİ

Necdet SAĞLAM, Ayla YAZICI

MARKAYA YÖNELİK TÜKETİCİ DAVRANIŞI

Nuri ÇALIK

BİR ÜRÜN DİZİSİNDEKİ ÜRÜNLERİN TOPLAM SATIŞLAR İÇİNDEKİ PAYLARlNIN DEĞİŞTİRİLMESİNİN FAKTÖRYEL DENEYLERLE ARAŞTIRILMASI

Embiya AĞAOĞLU

TÜRKİYE'NİN DIŞSATIM TUTARI ÖNGÖRÜLERİ İÇİN TEKNİK SEÇİMİNDE DOGRULUK KRİTERİ KULLANIMI

Ahmet ÖZMEN