Uzun süre farklı otlatma baskısında bir veya birden fazla hayvan türü ile otlatılan meraların bazı vejetasyon karakteristikleri (Durum çalışması: Zonguldak ili, Türkiye)

Zonguldak ilinde uzun süre bir (BTO; sığır) veya birden fazla (karışık) hayvan türü (KTO; sığır, koyun ve keçi) ile farklı seviyelerde otlatma baskısına maruz kalan meraların değerlendirilmesi için 2015 ve 2016 yıllarında iki çalışma yapılmıştır. Otlatma baskısı muameleleri şu şekilde oluşturulmuştur: büyük baş hayvan birimi (BBHB) ha-1<0.30 (çok düşük, ÇD), 0.31-0.60 (düşük, D), 0.61-0.90 (yüksek, Y) ve 0.91< (çok yüksek, ÇY). Çalı ve otsu türler de dâhil azalıcı, çoğalıcı ve istilacı bitki türleri ve mera durum skorları üzerine otlatma baskısı ve hayvan türü arasındaki etkileşimin etkisi önemli bulunmuştur. Çalı ve otsu türler de dâhil azalıcı, çoğalıcı ve istilacı bitki türleri ve mera durum skorları üzerine otlatma baskısı ve hayvan türü arasındaki etkileşimin etkisi önemli bulunmuştur. Azalıcı türlerin oranı bakımından, D otlatma basınçlı KTO sistemine ve ÇY otlatma basınçlı BTO sistemine ait meralar, diğer otlatma basınçlı sistemlere ait meralardan daha yüksek bir değere sahip olmuştur. BTO sistemine ait meralardaki çalı türlerinin yüzdesi, ÇD otlatma basıncında, ÇY otlatma basıncı ile karşılaştırıldığında daha yüksek bulunmuştur. ÇY otlatma basınçlı KTO sistemine ait meralardaki çalı türlerinin oranı, diğer otlatma basınçlı KTO sistemine ve ÇY otlatma basınçlı BTO sistemine ait meralardakinden daha yüksek bulunmuştur. BTO sistemine ait meralardaki azalıcı ve istilacı türlerin frekansı, KTO sistemindekilerden daha yüksek, çoğalıcı türlerin frekansı ise daha düşük olmuştur. BTO ve KTO sistemlerine ait meralarının mera durum sınıfı sırasıyla “zayıf” ve “orta” olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar, artan otlatma baskısının hayvanların seçici otlamasını önlediğini ve karışık hayvan türleri ile otlatma sisteminin yabancı otların kontrolü açısından daha etkili olabileceğini göstermiştir.

Some vegetation characteristics of rangelands subjected to different grazing pressures with single- or multi-species of animals for a long time (A case of Zonguldak province, Turkey)

Two studies were carried out to evaluate the rangelands subjected to grazing pressures (GP) at different levels with single (SSG, cattle) - or multi (MSG, cattle, sheep and goats)-grazing animals species (GAS) for a long time in Zonguldak province, Turkey. These studies were done in 2015 and 2016 years. The GP treatment was classified as <0.30 (very low, VL), 0.31 to 0.60 (low, L), 0.61 to 0.90 (high, H) and 0.91< (very high, VH) livestock unit (LU) ha-1. The percentages of decreaser, increaser and invader range plant species, including shrub and herbaceous species and rangeland condition score interacted among the GP and GAS treatments. The percentages of decreaser species in the MSG communities under the L level and in the SSG communities under the VH level were higher compared to other treatments. The rate of shrub species in the VL rangeland subjected to SSG was higher than that in the VH rangeland. The rate of shrub species in VH range subjected to MSG was higher than that in other ranges subjected to MSG and in VH range subjected to SSG. The frequencies of decreaser and invader species of SSG were higher than that of MSG, but the frequency of increaser species was lower than that of MSG. The range condition class for the SSG and MSG rangelands were “poor” and “fair”, respectively. These results indicate that increasing GP prevents animals from grazing selectively and the MSG system can contribute to the control of weeds.

___

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8750
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak.