Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin tarımsal kullanım durumlarının değerlendirilmesi

Bu çalışmanın amacı 33.233 dekarlık yüz ölçümüne sahip Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin tarımsal yönden kullanım durumlarının belirlenmesidir. Bu amaçla 1:20.000 ölçekli temel toprak haritasından yararlanılarak arazi karakteristikleri ve kaliteleri ile haritalama üniteleri tanımlanmıştır. Daha sonra değerlendirmeye alınacak arazi kullanım türleri ve onların arazi istekleri belirlenmiştir. Arazi kullanım türlerinin arazi istekleri ile arazi haritalama birimlerinin arazi karakteristik ve nitelikleri karşılaştınlrnıştır. Arazi haritalama birimlerinin arazi kullanım türleri ile karşılaştırılmasıyla elde edilen sonuçlar ekonomik, sosyal ve ekolojik verilerle birleştirilerek her bir arazi haritalama birimi için uygun olan arazi kullanım türleri ve uygunluk sınıfları belirlenmiştir. Son olarak ta arazi uygunluk haritası hazırlanmıştır. Tarımsal kullanıma uygunluk haritası göstermiştir ki, çalışma alanının sadece % 8.2 tarım dışı araziler oluştururken, % 54.4' ü tarımsal kullanım için oldukça iyi arazilerden oluşmaktadır.

Land assessment ford soils of the Atatürk Orman Çiftliği based on their agricultural uses

The land assessment of the soils of the Atatürk Orman Çiftliği covering 33.233 da was determined according to the agricultural uses. The land mapping units were primarily described and land characteristics and qualities were determined from 1:20.000 scaled soil maps of the area. Land use types to be considered were described and their land requirements were determined. The land requirement of the land use types were compared with the land characteristics and land qualities of land mapping units. The results of the matching process combined with those of assessment, environmental impact, economic and social analysis, produced a classification, showed the suitability of each land mapping unit for each relevant land use type. The outcoms of the suitability map for agricultural uses revealed that only 8.2 % of the study area soils was not suitable for agricultural uses 54.4 % of the study area soils was found as highly suitable for agricultural uses.

___

  • Anonim, 1994. Türkiye'de Kavakçılık. Orman Bakanlığı Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü, İzmir.
  • Arcak, Ç., Keçeci, M., Usul, M. ve Karabulut, A., 2002. Atatürk Orman Çiftliği Detaylı Toprak Etüd ve Haritalanması. KHGM Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü. Teknik Rapor No: 1. Ankara
  • Cangir, C, Kapur, S., Boyraz, D. ve Akça, E., 1998. Türkiyede Arazi Kullanımı, Tarım Topraklarının Sorunları ve Optimum Arazi Kullanım Politikaları. M. Şefik Yeşilsoy International Symposium on Arid Region Soil. Menemen- İzmir, Turkey.
  • Eliç, S., Kolsarıcı, Ö. ve Geçit, H., 1987. Tarla Bitkileri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 30, Ders Kitabı, Ankara.
  • FAO, 1977. A Framework for Land Evaluation. Rome.
  • FAO, 1989. Gidelines for Land Use Planning. Interdepartmental Working Group on Land Planning, FAO, Rome.
  • Geçit H-, Kolsarıcı, Ö. ve Eroî, S., S987. Tarla Bitkileri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1008, Ders Kitabı, Ankara.
  • Günay, A., 1984, 1992, 1993. Özel Sebze Yetiştiriciliği. Cilt II, III, IV, V, A.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, s. 1-312, Ankara.
  • Kün; E., 1983. Serin İklim Tahılları Tarla Bitkileri. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 240, Ders Kitabı, Ankara.
  • Martin, J.H., Leorand, W.H., Stamp, D.L., 1976. Principles of Field Crop Production, Third Edition. MacMillan Publishing Co.Inc. NewYork.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, 128, Ders Kitabı. Adana.
  • Şenol, S ve Tekeş, Y., 1995. Arazi Değerlendirme ve Arazi Kullanım Planlaması amacıyla Geliştirilmiş Bir Bilgisayar Modeli. İ. Akalan Toprak ve Çevre Sempozyumu, Ankara.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2988
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin tarımsal kullanım durumlarının değerlendirilmesi

ORHAN DENGİZ, Mustafa USUL, Mehmet KEÇECİ

Path analyses of yield and yield related traits of common vetch (Vicia sativa L.) under different rainfall conditions

SEBAHATTİN ALBAYRAK, Özgür TÖNGEL

Mısır bitkisinin bitki su tüketimi ve kısıtlı sulama uygulamaları

Çiğdem BİBER, Tekin KARA

Kalkan (Psetta maxima, Linneaus, 1758) ve mezgit (Merlangius merlangus euxinus, Nordman 1840) balıklarının yaş ve boy kompozisyonundan hesaplanan bazı populasyon

SÜLEYMAN ÖZDEMİR, YAKUP ERDEM, Çetin SÜMER

Samsun ekolojik koşullarına uygun kışlık keten çeşitlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

ORHAN KURT, Hüseyin DOĞAN, Ayten DEMİR

Seralarda kırmızı örümcekler [Tetranychus spp. (Acarina: Tetranychidae)] ile mücadelede predatör akarların kullanımı

RANA AKYAZI, Osman ECEVİT

Farklı sürgün dönemlerinde hasat edilen çayın verimi, azot içeriği ve mineral madde kompozisyonu

AYHAN HORUZ, Ahmet KORKMAZ

Samsun koşullarında bazı tritikale hatlarını verim ve verim öğeleri üzerine bir araştırma

Serfiraz YANBEYİ, İSMAİL SEZER

The essential oil of lemon balm (Melissa officinalis L.) its compenents and using fields

Bahtiyarca Reyhan BAĞDAT, BELGİN COŞGE ŞENKAL

Gama ışınlamasının M2 generasyonunda bakla (Vicia faba L.)' nın tane verimi ve bazı bitkisel özellikleri üzerine etkileri

Cengiz ARTIK, ERKUT PEKŞEN