Mısır bitkisinin bitki su tüketimi ve kısıtlı sulama uygulamaları

Mısır üretimi özellikle ülkemizde sulanır alanların artmasına bağlı oiarak son yıllarda önemli artışlar göstermiştir. Ayrıca sulama bilincinin gelişmesiyle sulama alanları süratle genişlemiş olup buna bağlı olarak su talebi de çok artmış, ancak su kaynakları da sınırlanmıştır. Bundan dolayı suyun ekonomik bir biçimde kullanılması gerekmektedir. Sulama suyunda kısıt uygulanması durumunda su eksikliğine bağlı olarak bir miktar verim düşmesi meydana gelmesi kaçınılmazdır. Ancak konumuzla ilgili yapılan çalışmalar sonucu verimdeki düşüş oranının, kısılan suyun yüzde oranı kadar olmadığı ortaya çıkmıştır.

Evaporatranspiration and restricted irrigation applications of corn

Especially in our country, corn production related to increase of irrigatable fields showed important increase in recent years. Also by the improvement of irrigation thought irrigatable fields expanded fastly and because of these expansion water requiring increased for this reason water reserves to limited. So it is important to use water reserves economically. There would be some yield decrease relevant to back of water restricted, it is unavoidable. But it is determined by study is about our subject that the decrease ratio of yield isn't equal to percent ratio of restricted water.

___

  • Ailen, R., G., Pereira, L., S., Raes, D. and Smith, M., 1998, Crop Evapotranspiration, FAO 56, Roma.
  • Akıncı, M., 2004, Kısıtlı Sulama, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kırklareli.
  • Ayla, Ç., 1993, Bolu Ovasında Yetiştirilen Mısırın Su Tüketimi, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ankara Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 180, Rapor Serisi No: 87, Ankara.
  • Bayrak, F., 1997, Bafra Ovası Koşullarında İkinci Ürün Mısırın Su Tüketimi, T.C. Başbakanlık, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Samsun Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:9l, Rapor Serisi No: 78, Samsun.
  • Derviş, Ö., 1986, Çukurova Koşullarında Buğdaydan Sonra İkinci Ürün Mısırın Su Tüketimi, T.C. Tarım Orman ve Köy işleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 106, Rapor Serisi No: 56, Tarsus.
  • Gençoğlan, C. and, Yazar, A.., 1996, Kısıntılı Su Uygulamalarının Mısır Verimine ve Su Kullanım Randımanına Etkileri, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Adana.
  • Günbatılı, F., 1979, Tokat-Kazova Koşullarında Mısırın Su Tüketimi, T.C. Köy işleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Topraksu Genel Müdürlüğü, Tokat Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 33, Rapor Serisi No: 21, Tokat.
  • Kırtok, Y., 1998, Mısır Üretimi ve Kullanımı, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Adana.
  • Öztürk, T., 2003, Tarımsal Yapılar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ders Kitabı No: 49, Samsun.
  • Süzer, S., 2003, Mısır Tarımı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne.
  • Yıldırım, Y. ve Kodal, S., 1995, Ankara Koşullarında Sulamanın Mısır Verimine Etkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Ankara.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2988
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Değişik gölgeleme uygulamalarının Camarosa çilek çeşidinde bazı elementlerin mevsimsel değişimine etkileri üzerine bir araştırma

Beril ARSOY, HÜSNÜ DEMİRSOY

Samsun ili taban alanlarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek bazı silajlık sorgum ve mısır çeşitleri üzerine bir araştırma

İlknur ÇİĞDEM, Ferat UZUN

Lentinus edodes yetiştiriciliğinde fındık zurufundan hazırlanan farklı yetiştirme ortamlarının verim ve bazı mantar özelliklerine etkileri

Elif ÖZÇELİK, AYSUN PEKŞEN

Hayward kivi çeşidinde farklı koşullarda muhafaza edilen odun çeliklerin köklenmesi üzerine IBA' in etkisinin belirlenmesi

HAMDİ ZENGİNBAL, MUHARREM ÖZCAN, Ayhan HAZNEDAR

Çiftlik hayvanlarında major genlerin belirlenmesi ve genotip ayrımı

İBRAHİM CEMAL, ORHAN KARACA

Path analyses of yield and yield related traits of common vetch (Vicia sativa L.) under different rainfall conditions

SEBAHATTİN ALBAYRAK, Özgür TÖNGEL

Seralarda kırmızı örümcekler [Tetranychus spp. (Acarina: Tetranychidae)] ile mücadelede predatör akarların kullanımı

RANA AKYAZI, Osman ECEVİT

Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin tarımsal kullanım durumlarının değerlendirilmesi

ORHAN DENGİZ, Mustafa USUL, Mehmet KEÇECİ

Bazı uyuşur ve uyuşmaz şeftali/erik aşı kombinasyonlarında aşı yerinin anatomik olarak incelenmesi

HÜSNÜ DEMİRSOY, Şükriye BİLGENER

Gama ışınlamasının M2 generasyonunda bakla (Vicia faba L.)' nın tane verimi ve bazı bitkisel özellikleri üzerine etkileri

Cengiz ARTIK, ERKUT PEKŞEN