DSM- 5 Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeği Türkçe Formunun geçerliliği ve güvenilirliği

Amaç: Bu çalışmada amaç DSM-5 ölçütlerine göre akut stres bozukluğunun belirti şiddetini ölçmek amacıyla geliştirilmiş Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeğinin Türkçe Formunun güvenilirlik ve geçerliliğini göstermektir. Yöntem: Araştırma Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yataklı veya Ayaktan Klinikleri'nde tedavi görmekte olan ve DSM-5 ölçütlerine göre herhangi bir travma sonrası stres bozukluğu tanı ölçütlerini karşılayan hastalar ile yapılmıştır. Akut veya travma sonrası stres bozukluğu dışında herhangi bir ruhsal veya bedensel hastalığı olan hastalar alınmamıştır. Buna göre 50 akut stres bozukluğu tanılı hasta çalışmaya alınmıştır. Herhangi bir ruhsal veya bedensel hastalığı bulunmayan 150 gönüllü de sağlıklı kontrol grubunu oluşturmuştur. Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeği dışında en yaygın kullanılan özbildirim ölçeği olan Peritravmatik Dissosiyasyon Ölçeği (PDÖ) birlikte geçerlilik için kullanılmıştır. Güvenilirlik analizlerinde içsel tutarlılık katsayısı ve madde-toplam puan korelasyon analizi; geçerlilik analizlerinde ise açıklayıcı faktör analizi ve birlikte geçerlilik için ise Peritravmatik Dissosiyasyon Ölçeği ile korelasyon analizi yapılmıştır. Ölçeğin özgüllük ve duyarlılığını saptamak amacıyla ROC analizi yapılmıştır ve eğrinin altında kalan alanın 0.90'ın üzerinde olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırma grubunun yaş ortalaması 32.1±12.0'dır ve örneklem grubunun %57.7'i (s=116) kadındır. Grubun %31.3'ü yüksekokul mezunu, %36.3'ü ilkokul mezunu, %29.9'u lise mezunudur. Akut stres bozukluğu grubunun hastalık süresi 4.08±4.57'yıldır. Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeğinin iç tutarlılığı için Cronbach alfa katsayısı 0.95 olarak bulunmuştur. Madde-toplam puan korelasyon katsayıları 0.76-0.88 arasındaydı ve hepsi istatistiksel olarak anlamlıydı. Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeğinin açıklayıcı faktör analizinde örneklem yeterliliği için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) katsayısı 0.91 ve Bartlett katsayısı 1388 olarak bulunmuştur. Tek faktörlü çözüm elde edilmiştir ve özdeğeri 5.40'dir, varyansın toplam % 77.8'ini açıklamaktadır. Ölçek maddelerinin faktör yükleri 0.82-0.92 arasında bulunmuştur. PDÖ ile korelasyon analizinde katsayı r=0.88 olarak hesaplanmıştır. ROC analizi sonucunda eğrinin altında kalan alan 0.99 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Bu bulgularla Akut Stres Belirti Şiddeti Ölçeğinin Türkçe Formunun güvenilir ve geçerli olduğu gösterilmiştir.

Reliability and validity of Turkish Form of Severity of Acute Stress Symptoms Scale

Objective: This study demonstrates the reliability and validity of the Turkish Form of Acute Stress Symptoms Scale which was developed according to DSM-5 criteria to measure the severity of acute stress disorder. Methods: This research was carried out with the patients who fulfilled the criteria of any stress related disorders according to DSM5 criterion in inpatient and outpatient psychiatric clinics of Celal Bayar University, School of Medicine. Except for acute or post-traumatic stress disorders, patients with any other mental or physical disease were excluded. Fifty patients were included in the study. As the control group, 150 volunteers without any mental or physical diseases were invited. Beside Acute Stress Symptoms Scale, Peritraumatic Dissociative Experiences Questionnaire (PDEQ) which is the most commonly used self-rated instrument to rate the experience of recent trauma is utilized for concurrent validity. In reliability analyses, internal consistency coefficient and item-total correlation coefficients were calculated. In validity analyses, factor analysis and correlation analysis with PDEQ were performed. Results: The mean age of the study group was 32.1±12.0 years, and 57.7% of the sample group (n=116) were female. 31.3% of the group were college graduates, 36.3% primary school graduates, 29.9% is high school graduates. Disease duration in acute stress disorder group was 4.08±4.57 years. For the internal consistency of Acute Stress Symptoms Severity Scale, Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.95. Item-total score correlation coefficients were between 0.76 and 0.88 and all were statistically significant. For the exploratory factor analysis, sample adequacy was tested, Kaiser-Meier-Olkin (KMO) coefficients was 0.91 and Bartlett coefficient was 1388. Single-factor solution was obtained and the eigenvalue was 5.40, representing 77.8% of the total variance. Factor loadings of the items were between 0.82-0.92. The coefficient of correlation analysis with PDEQ was calculated as r=0.88. Area under the curve is found 0.99 as the result of ROC analysis. Conclusion: With these findings, it is shown that the severity of Acute Stress Symptoms Scale is reliable and valid for Turkish.

___

1. Lindemann E. Symptomatology and management of acute grief. Am J Psychiatry 1944; 101:141- 148.

2. Bryant R, Harvey A. Acute Stress Disorder: A Handbook of Theory, Assessment, and Treatment. Washington, DC: APA, 2000.

3. Grinker RR, Spiegel JP. Men Under Stress. Philadelphia, PA: Blakiston; 1945.

4. Kandiler A, Spiegel H. War Stress and Neurotic Illness. Second ed., New York: Paul B. Hoeber, 1947, p.428.

5. Spiegel D, Classen C. Acute stress disorder. GO Gabbard (Ed.), Treatment of Psychiatric Disorders, second ed., Washington, DC: APA Press, 1995, p.1521-1535.

6. Amerikan Psikiyatri Birliği. Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, dördüncü baskı (DSM-IV). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği, 1995.

7. Amerikan Psikiyatri Birliği. Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Beşinci Baskı (DSM-5) E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği, 2013.

8. Vedat Ş. DSM-5 taslak tanı ölçütlerine genel bir bakış. Batı cephesinde yeni bir şey yok mu? Klinik Psikiyatri 2010; 13:196-208.

9. Aker AT, Özeren M, Başoğlu M, Kaptanoğlu C, Erol A, Buran B. Klinisyen tarafından uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (TSSBÖ) geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Derg 1999; 10:286-293.

10. Kocabaşoğlu N, Çorapçıoğlu ÖA, Yargıç İ, Geyran P. Türkçe PTSD Checklist-Civilian Version (PLCC) Ölçeğinin geçerlilik ve güvenirliliği. Yeni Symposium 2005; 43(3):126-134.

11. http://www.psychiatry.org/practice/dsm/dsm5/ online-assessment-measures

12. Geyran P, Kocabaşoğlu N, Çorapçıoğlu Özdemir A, Yargıç İ. Peritravmatik Dissosiyasyon Ölçeği (PDEQ) Türkçe Versiyonunun geçerlilik ve güvenilirliği. Yeni Symposium 2005; 43(2):79-84.

13. Evren C, Dalbudak E, Aydemir Ö, Köroğlu E, Evren B, Özen S et al. Psychometric properties of the Turkish PTSD-Short Scale in a sample of undergraduate students. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni 2016; 26(3):294-302.
Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

DSM- 5 Bedensel Belirti Ölçeği ile Düzey 2 Bedensel Belirti Ölçekler inin Türkçe Formlarının geçerlilik ve güvenilirlikleri

Talat SARIKAVAK, Kuzeymen BALIKÇI, ÖMER AYDEMİR

Olanzapine bağlı geç diskinezi: Olgu sunumu

Ebru ŞAHAN, Meliha EROĞLU ZENGİN

DSM- 5 Klinisyen Tarafından Puanlanan Otizm Spektrum ve Toplumsal İletişim Bozukluğu Şiddeti Ölçeği Türkçe Formunun geçerlili ği ve güvenilirliği

Orkun AYDIN, ÖMER AYDEMİR, Fikret Poyraz ÇÖKMÜŞ

Özkıyım girişimi nedeni ile karaciğer transplantasyonu gereken ergen olgunun değerlendirilme süreci

Burcu KARDAŞ, Ömer KARDAŞ, Burcu ÖZBARAN, H. Serpil ERERMİŞ

DSM-5 Düzey 1 Kesitsel Belirti Ölçeği Türkçe Formunun geçerliliği ve güvenilirliği (11-17 Yaş Çocuk ve 6-17 Yaş Anne-Baba Formları)

ŞERMİN YALIN SAPMAZ, Handan ÖZEK ERKURAN, Masum OZTURK, Bengisu UZEL TANRIVERDİ, Ertuğrul KÖROĞLU, ÖMER AYDEMİR

DSM-5 Mani Ölçeği Türkçe Formunun geçerliliği ve güvenilirliliği

Siğnem ÖZTEKİN, ÖMER AYDEMİR, Deniz ALÇI

Antipsikotikler, klorpromazin ve tekrarlayan priyapizm: Bir olgu üzerinden gözden geçirme

Demet SAĞLAM AYKUT, Evrim ÖZKORUMAK, Ersagun KARAGÜZEL

Psikotik belirtiler gösteren bir osteogenezis imperfekta olgusu

Evrim ÖZKORUMAK KARAGÜZEL, Demet SAĞLAM AYKUT, Pınar KIZILAY ÇANKAYA, MURAT KARKUCAK

Zuklopentiksol dekanoat kullanımından sonra gelişen hipertansif kriz: Depo antipsikotiklere başlamadan önce oral formu başlamanın önemi

Behice HAN ALMIŞ, Mehmet Hakan TAŞOLAR, Mustafa ÇELİK

DSM- 5 İkinci Düzey Öfke Ölçeği Türkçe Formunun geçerliliği ve güvenilirliği

Emine Özge ÇÖLDÜR, ÖMER AYDEMİR, Siğnem ÖZTEKİN