HIZLANDIRICILAR İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ SU ROKET TASARIMI

Bu çalışmamızda, ana roketten ayrılacak olan hızlandırıcılara sahip bir su roketi modelinin teorik olarak tasarımı yapılmış ve bu tasarım için en uygun parametre değerleri belirlenmiştir. Bu roket yapısı tasarlanırken, önce temel su roketi yapısına ve nasıl hazırlanıldığına değinilmiş ve sonrasında da hızlandırıcılara sahip su roket yapısı detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bununla birlikte, tasarlayacağımız su roketi için MATLAB programıyla analitik hesaplamaya gidilmiştir; farklı başlangıç parametreleri (kullanılan malzeme, roket parçalarının ebatları, eklenecek roket parçaları vb.) girilerek farklı kalkış parametre değerleri ve sonuçları hesaplanarak, bu sonuçları veren bir tablo hazırlanmıştır. Bu çalışmada, lise öğrenimi düzeyindeki öğrencilerin fizik dersinde rahatlıkla uygulamaya koyabilecekleri su roketinin yapımında kullanılacak parametrelerin verilmesi amaçlanmıştır. 

THE DESIGN OF WATER ROCKET POWERED BY BOOSTERS

In this study, a theoretical water rocket model with boosters to be separated from the main rocket is made and exact physical parameters for this model is calculated. While designing this rocket, the basic water rocket structure and how it was prepared is discussed throughout the study and then the water rocket structure with accelerators is explained in detail. Besides, analytical calculation with MATLAB programme is carried out for the water rocket that we designed. A table is prepared by calculating different departure parameter values and results for given different initial parameters (used material, dimensions of rocket parts, rocket parts to be added, etc.). In this study, it is aimed to give the parameters that will be used in the construction of the water rocket that can be easily implemented in physics class by high school students. 

___

  • De Podesta, M. (2007). A Guide to Building and Understanding the Physics of Water Rockets. National Physical Laboratory (Version 1.02), England.
  • Karagön, A., Karaca, N., Keskin, K. & Kuş, A. (2019). Hızlandırıcılar (Boosters) ile Güçlendirilmiş Su Roketi Tasarımı. Lisans Bitirme Tezi. Millî Savunma Üniversitesi, Hava Harp Okulu, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, Hava Harp Okulu Yayınları, İstanbul.
  • http://www.aircommandrockets.com/howitworks_1.htm
  • https://www.ppmhcharterschool.org/ourpages/auto/2016/8/15/43286719/Bottle%20Rocket%2 0Calculations.ppt