Bir Tıp Fakültesi Hastanesinin Çocuk Acil Servisine Başvuran Hastaların Özellikleri

Amaç: Acil servisler hastanelerin her tür acil hasta ve yaralıya kesintisiz hizmet veren en önemli birimlerindendir. Bu çalışmada Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi’ne belli bir dönemde başvuran hastaların çeşitli özelliklerini ve dağılımlarını ortaya koymak ve elde edilen bulgular doğrultusunda performansı yüksek, iş gücü kaybı en aza indirilmiş, kaliteli hizmet veren ve hasta memnuniyetini önemseyen bir acil servis modeli çizmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: 1.01.2012—31.12.2016 döneminde başvuran toplam 116.172 hastanın kayıtları elektronik ortamda retrospektif olarak incelendi. Kayıtlarda hastaların yıl içinde kaç kez acil polikliniğine başvurduğuna, başvuru zamanına ve nedenlerine, aldığı tanıya ve hizmet çeşi­dine, ve yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik özellerine dair bilgiler yer almakta idi. Bulgular: Çocuk Acil Servisi’ne başvuran hasta sayısının 2012–2016 yıllarında sırasıyla 11.336 (%9,75), 15.453 (%13,3), 23.944 (%20,6), 28.695 (%24,7) ve 36.744 (%31,6) olduğu ve yıllar içinde başvuran hasta sayısında anlamlı bir artış kaydedildiği görüldü. Tartışma ve Sonuç: Çocuk acil servislerine gelen hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri tespit edilerek bir veri tabanı oluşturulması, bu servisler için yapılacak çalışma ve gelecek plan­ları açısından çok önemlidir.

Characteristics of Patients Visiting the Pediatric Emergency Department of a Medical Faculty Hospital

 Aim: Emergency departments are among vital units of hospitals, providing non-stop care in all cases of emergency and injury. This study aimed to present various characteristics and dis­tributions of the patients visiting the Pediatric Emergency Department of the Düzce University Medical Faculty within a specified period and, based on the data obtained, define an emergency service model with high performance, minimized labor loss, high service quality, and prioritized patient satisfaction. Materials and Methods: Records of a total of 116,172 patients admitted between 1.1.2012 and 31.12.2016 were electronically reviewed retrospectively. The records included information as to how many times the patients visited the emergency polyclinic in a single year, admission time and indication, type of the diagnosis and medical care received, and patient age, sex and socioeconomic characteristics. Results: We found that the number of the patients visiting the Pediatric Emergency Department in the years 2012 to 2016 was 11,336 (9.75%), 15,453 (13.3%), 23,944 (20.6%), 28,695 (24.7%) and 36,744 (31.6%), respectively, and that there was a significant increase in the visiting patient number over the years. Discussion and Conclusion: Creating a database by determining the sociodemographic and clinical characteristics of patients visiting pediatric emergency services is crucial for the work and future planning for these services.

___

Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-5254
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1933
  • Yayıncı: Hayat Sağlık ve Sosyal Hizmetler Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Aerobik Kapasite ve Bilişsel Performans İlişkisi

Seyit Ankaralı, Zeynep Bayramlar

İntravenöz ve İntramüsküler Enjeksiyon Bilgilendirilmiş Onam Formlarının Okunabilirlik Açısından Değerlendirilmesi

Emre Ebem, Mahmut Sami Tutar, Munise Yıldız, Ahmet Canıtez, Özlem Kara, Betül Kozanhan

Hat zeyil iltihaplarına ne zaman müdahale edilmelidir?

Dr Mehmet KAMİL

Otizm Spektrum Bozuklukları Olan Bir Türk Popülasyonda Erkek Genital Anomalileri Bulguları

Hesna Gül, Yetiş Işıldar, Sahin Bodur, Miray Çetinkaya, Candan Taşkıran

Stiloid Proseslerin İki Farklı Zamanda İki Değerlendirici Tarafından Alınan Üç Boyutlu Bilgisayarlı Tomografi Ölçümlerinin Uyumunun Test Edilmesinde Alternatif Uyum Yaklaşımları

Yüksel Balcı, Anıl Özgür, Sermin Tok Umay, Kaan Esen, Semra Erdoğan, Gülhan Temel

Tıp Öğrencilerinin Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması Konusundaki Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi

Hatice İkiışık, Alpaslan Arı, Hatice Feyza Başıbüyük, Kübra Bıyık, Ali Emre Erdem, Işıl Maral

Bilateral Cochlear Otosclerosis; Clinic and Radiologic Findings

Hasan ÇANAKCI, Erdoğan BÜLBÜL

Bir Tıp Fakültesi Hastanesinin Çocuk Acil Servisine Başvuran Hastaların Özellikleri

Ramazan Cahit TEMİZKAN, Nursel BÜYÜK, Önder KILIÇASLAN, Handan ANKARALI, Kenan KOCABAY

Göğüs Cerrahisi Sonrası Erken Dönemde Uygulanan Fizyoterapinin Hemodinamik Etkileri

Esra Pehlivan, Arif Balcı, Feride Elçin Cagay, Z. Nilgün Ulukol

Çocuklarda Mesane Disfonksiyonunun Ultrasonografisi: Cinsiyet Ölçümler ve Tanıda Etkili mi?

Yasemin DURUM POLAT, Gizem ESEN, Ferah SÖNMEZ, Filiz ABACIGİL, Mehmet BİLGEN