Okul Kalite Sistemi Modeli

Nitelikli insangücünün anahtarı, okulda verilen eğitim kalitesinin yükseltilmesinden geçmektedir. Gelişmiş ülkelerden başlayarak, geleneksel bilgi odaklı yöntem ve yaklaşımlar, yerlerini hızla, her öğrencinin varolan potansiyeli çerçevesinde kendisini en üst düzeyde geliştirmesine olanak tanıyan öğrenen odaklı uygulamalara bırakmaya yüz tutmuştur. Eğitim alanındaki hizmet sunumuna yönelik bu gelişmeler, Türkiye 'de de okul sisteminin kalite temelli olarak yeniden yapılandırılmasını gerekli kılmaktadır. Bu makale, okulda kaliteyi artırma bağlamında. Okul Kalite Sistemi (OKS) modeli üzerine yoğunlaşmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan OKS, kalite okuluna geçiş çalışmaları için özgün bir model özelliğindedir. Yapısal olarak OKS birbirine dayalı dört aşamalı bir süreci kapsamaktadır. Her aşama da kendi içinde daha alt uygulama adımlarından oluşmaktadır. Bir özel okul grubunda sınaması yapılan model, uygulama sonuçları bakımından, kalite sürecinde yönetsel yaklaşım ve insangücü yeterlikleri yönüyle pek çok sorunun varlığına işaret etmektedir. Sonuçlar, belirli koşullar içinde, OKS modeline yaygınlık kazandırılabileceğini ortaya koymaktadır.

The Model of School Quality System

Well-qualified human resource depends on the improvement of the educational quality of the schools. Today, rather than traditional information-oriented techniques, learner-oriented techniques in which every student has the opportunity to improve him/herself within the limits of their own capacity are increasingly gaining importance especially in developed countries. These developments which are due to provide service for the field of education require a reconstruction of Turkish School System based on quality. This article, in terms of enhancing the quality of schools, relies heavily on the School Quality System (SQS) Model. SQS which was developed by the researcher is an original model for transition studies for the quality school. In terms of structure, SQS is an inter-dependent four-leveled process. Each level consists of sub-application steps. The model was tested in a private school group. The results of the application revealed that there are various problems depending on managerial approach and competency of the human resource. The results indicated that under specific circumstances, usage of SQS may become widespread.

___

  • Alexander, Titus (2002), Citizenship Schools, London: Southgate Publishers.
  • Glasser, William (1999), Okulda Kaliteli Eğitim, Çev. U.Kaplan, İstanbul: Beyaz Yayınları.
  • Glasser, William (2000), Kaliteli Eğitimde Öğretmen, Çev. U.Kaplan, İstanbul: Beyaz Yayınları.
  • Hammer, Michael ve James Chatnpy (1998), Değişim Mühendisliği, Çev.: S. Gül, İstanbul: Sabah Yayınları.
  • MEB (1997), Okul Gelişim Modeli: Planlı Okul Gelişimi, Ankara: MEB-EARGED.
  • MEB (1999), Müfredat Laboratuvar Okulları MLO Modeli, Ankara: MEB - MEB-EARGED.
  • Kavrakoğlu, İbrahim (1996), Toplam Kalite Yönetimi, İstanbul: KalDer Yayınları.
  • Kovancı, Ahmet (2001), Toplam Kalite Yönetimi, İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Sallis, Edward (1993), Total Quality Management in Education, London: Kogan Page.
  • Scheerens, J. (2001), "Concepts and Theories of School Effectiveness", Managing Schools Towards High Performance, Ed.: Adrie J. Visscher, The Netherlands, Lise: Swets & Zeitlinger Publishers, p. 37-68.
  • Töremen, Fatih (2001), Öğrenen Okul, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Ldt.Şti.
  • Uluğ, Feyzi (1999a), Eğitimde Grup Süreçleri, Ankara: TODAİE Yayınları.
  • Uluğ, Feyzi (1999b), "Okul Sisteminde Toplam Kalite Yönetimi", Kamu Yönetiminde Kalite I. Ulusal Kongresi Bildirileri -I, Ankara: TODAİE Yayınları, 467-476.
  • Uluğ, Feyzi (2000), Eğitim ve Okul Yönetimi, Ders Notları. Ankara: TODAİE Eğitim Yöneticisi Yetiştirme Kursu (Çoğaltma).