Kamu Yönetiminde Halkla İlişkilerin Önemi

Bu çalışmada, halkla ilişkilerin ve iletişimin uluslararası önemi vurgulanmış, anlamı, içeriği açıklanmış ve tanımı ile kapsamı üzerinde durulmuştur. İletişimin gerçekleşme biçimleri belirtilerek, yatay, dikey ve görevsel ilişkilerin tanımları yapılmıştır. Bu ilişkilerin, iletişimi etkileyiş durumları üzerinde durularak, yatay, dikey ve görevsel ilişkiler değerlendirilmiştir. İletişimde en önemli unsur haberlerin akışında tarafsızlığı sağlamaktır. İletişimin nesnel kurallara göre gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nesnelliğin nasıl ve hangi ilkelere uyularak gerçekleştirilebileceği konusu üzerinde durulmuştur. Tarafsız iletişimin sağlanması, birinci derecede ilk kaynağın, göndericinin uygulayacağı yönteme bağlıdır. Bu açıklamalardan sonra, Anayasamızdaki tarafsız iletişim ile ilgili hükümler açıklanmıştır. İletişimin güvenliği ve gizliliği kavramları ve bu konudaki ilkeler ve uluslararası kurallar belirtilmiştir. Tarafsız iletişimi engelleyen nedenler, toplam kalite yönetiminde iletişimin önemi ve basında tekelleşmenin iletişim yönünden sakıncaları üzerinde durulmuştur.

Importance of the Public Relations in Public Administration

In this article, the international importance of public relations and the communication have been emphasized, their meanings and contents are explained and their definitions and coverage have been stressed. By pointing out the practical forms of the communication, some definitions are given for the horizontal, vertical and functional relations. After that, the horizontal, vertical and functional relations is examined through focusing on the effecting positions of them for the communication. It is known that the most important factor in communication is ; to provide impartiality in message flow. According to the author, communication must be realized in parallel with the objective rules. So, he discusses that such an objectivity will how and according to what principles be realized. The first condition for providing a neutral communication is seen as depending to the method employed by the first or sending- source. After the explanations, some provisions relating to the neutral communication of the Turkish Constitution are explained. The concepts of security and secrecy of the communication, the principles about the issue and, the international rules are clarified. Finally, such issues as the hindering reasons for a neutral communication, the importance of communication in total quality management and, the monopolization in the press and its inconveniences for the communication are dwelled on.

___

  • Alemdar, Korkmaz (1999), Medya Gücü ve Demokratik Kurumlar, Tüses -Afa Yayını, İstanbul.
  • Alemdar, Korkmaz (Teksir not) Basında Tekelleşme ve Tekelleşmenin Sonuçları ve Önlenmesi.
  • Bıçakçı, İlker (2000), İletişim ve Halkla İlişkiler, Media Cat yayınları, Ankara.
  • Çöklü,Y.Ece (2000), İletişim Ortamının Düzenlenmesinde Katkı Sağlayıcı Bir Uzmanlık Dalı: Halkla İlişkiler Yazarlığı, 3-5 Mayıs 2000 İletişim Sempozyumu Bildirileri, İletişim Dergisi Yayınları 3 Ankara.
  • Developpement et Cooperation (1979), Le Tiers Monde et le Nouvel Ordre International de L 'Information, Bonn.
  • Ergin, Akif-Birol, Cem (2000), Eğitimde İletişim, Anı Yayınları, Ankara.
  • Karasu, Koray (2001), Profesyonelleşme Olgusu ve Kamu Yönetimi, Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yayını, Tezler dizisi No: 11, Ankara.
  • İ.İ.S.A., (1989), Le Fonctionnaire Au Service Des Droits De L' Homme, Page.336.
  • İrvan, Süleyman (2002 ), Medya Kültür Siyaset, Alp Yayınevi, Ankara.
  • İslam, Yücel, (2002), "Kamu Yönetiminde Müşteri Anlayışının Oluşması ve Toplam Kalite Yönetiminin Etkileri",Ekonomik ve Teknik Dergi Standart,Temmuz 2002,s.51.
  • Kaya, Ali, (2002 ), "Bilişim ve İletişim Teknolojilerinin Yönetimdeki Etkileri ve Yeni Yönetim Anlayışı", İller ve Belediyeler Dergisi, Türk Belediyeler Birliği Yayını, Sayı 678, S. 15, Ankara.
  • Poullet,Yves, (1999), "L'Autorite de Contröle : Vues de Bruxelles", I.I.A.P., Revue Française d' Administration Publique, p.69.
  • Tortop, Nuri, - Eyüp İsbir, - Burhan Aykaç, (1999), Yönetim Bilimi, Yargı yayınları, Ankara.
  • Tortop, Nuri (1998), Halkla İlişkiler, Yargı Yayınları, Ankara.
  • Tortop, Nuri (2000), "Çağımızın Önemli Sorunu : Kişisel Bilgilerin Güvenliği Sorunu", Amme İdaresi Dergisi, Cilt 33 Sayı 3, Eylül 2000, s. l -14 .
  • Ugeux, William, (1973 ), Les Relations Publiques, Marabout Service, Paris.