Uçucu yağ sektörünün ulusal ekonomimizdeki yeri, sorunları ve çözüm önerileri

Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağların sentetik yolla elde edilenlere nazaran etkisinin çok yönlü olması, çevre ve insan sağlığına zararlı etkilerinin olmaması, ilaç sanayi yanında, gıda ve meşrubat, parfüm ve kozmetik endüstrisi ile aromaterapi gibi pek çok alanlarda kullanılması nedeniyle, dünyada her geçen yıl tüketimi artmakta, buna paralel olarak ülkemiz ekonomisinde de gelişmekte olan bir sektör olarak varlığını sürdürmektedir. Bu çalışma ile ülkemiz uçucu yağ sanayinin mevcut durumu, uçucu yağ üretimi ve ihracatı yapan firmaların yapısı ve işleyişi ile sorunlarına yönelik veriler ortaya konulmuştur. Bu veriler ışığında sektörün gelişmesine yönelik çözüm önerilerine yer verilmiştir. Ülkemiz uçucu yağlar ihracatı 2008 yılı rakamlarına göre 24.6 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmiş olup, gül ve kekik uçucu yağları ihracatta önemli bir paya sahip bulunmaktadır. 2008 yılında 13.6 milyon dolar olarak gerçekleşen uçucu yağlar ithalatında nane, limon ve portakal yağları ilk sıralarda yer almaktadır.

Current situation of essential oil sector in Turkey, problems and solution recommendations

Essential oils obtained from medicinal and aromatic plants which effects of multi-faceted, due to not harmful effects to the environmental and human health, using many areas such as food and beverage, fragrance and cosmetic industries and aromatherapy as well as the pharmaceutical industry according to synthetic way, every year the consumption increasing all over the world, in parallel to this it is also developing sector the economy of our country. In this study the current state of our country volatile oil industry, the data of structure and functioning of essential oil production and export firms have been presented. Solution recommendations are given for the development of sector in the light of these data. Essential oils export figures of our country for 2008 have occurred in the level of 24.6 million dollars, the export of roses and thyme essential oil has an important role. The essential oils imports are occurred 13.6 million dollars in 2008, the mint, lemon and orange oils are ranked in the first row.

___

  • Anonim, 2009a. Türkiye İstatistik Kurumu Kayıtları, Ankara.
  • Anonim, 2009b. www.igeme.org.tr
  • Başer, K.H.C., 2000. “Uçucu Yağların Parlak Geleceği”. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bülteni, Sayı:15, Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, Eskişehir.
  • Başer, K.H.C., 1998. ‘‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Endüstriyel Kullanımı’’ Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bülteni Sayı:13-14, Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, Eskişehir.
  • Heath, H.B. 1981. Source Book of Flavours. Westport: Avi, pp.890.
  • Özgüven, M., Sekin, S., Gürbüz, B., Şekeroğlu, N., Ayanoğlu, F.; Ekren. S., 2005. “Tütün, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi ve Ticareti”, Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, Ankara, Sayfa:481-501.
  • Yılmaz, G., Telci, İ., 1996. “Tıbbi ve Kokulu Bitkilerin Durumu ve Dış Pazar Şansı”, Ziraat Mühendisliği Dergisi Sayı: 291., Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği, Ankara, Sayfa:27-29.