Farklı çimento çeşitleri ve karışımları kullanılarak yapılan sulama kanalının tahribatlı yöntemle dayanımının belirlenmesi

Bu araştırmada, Türkiye'de üretilen çimento çeşitlerinin sulama kanalı betonlarında kullanılabilirlüiğinin incelenmesi ve kanal betonları için ideal olan çimento türü ve karışımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Portland Çimento, Puzolanik Çimento, Kompoze Çimento ve Sülfata Dayanıklı Çimento olmak üzere 4 çeşit çimento kullanılarak, farklı karışım ve farklı olgunlaştırma koşullarında arazide trapez kesitli kanal yapılmış ve yapılan kanal betonları anoların her birinden 5 er adet olmak üzere toplam 120 adet karot örnekleri alınmıştır. Alınan karot örnekleri laboratuvar ortamında preste kırılarak beton basınç dayanımları belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, dört çimento çeşidinin her iki karışımında da bakım yapılmayan anolardan alman karot örnekleri dayanımlarının diğer olgunlaştırma koşullarındaki anolardan ahnan karot dayanımlarına oranla daha düşük olduğu gözlenmiştir. Yine tüm karışımlarda, dört çeşitte de dayanım sıralaması en düşükten büyüğe göre sırasıyla, bakım yapılmadan olgunlaştırman, katkı kullanılarak olgunlaştırman ve kür uygulanarak olgunlaştırman anolardan alınan karot örnekler şeklinde olmuştur.

Determination of strength of an irrigation channel constructed using various cement types and mixtures

In this research, it is aimed to investigate the usage of the cement types produced in Turkey and to determine the suitable mixtures for channel lining. Four kinds of cements such as Portland, Puzzolanic, Compozite and Sulphate Resisting cements, different mixtures and maturing conditions were used to build a trapezoidal shaped irrigation channel. Five samples in each channel parts, total 120 carrot samples, were taken. These carrot samples were broken in pres to determine pressure strength in laboratory condition. For each two mixtures of four cement types, it was determined that the strength of the carrot samples taken in the channel parts not exposed to treatment were lower than that of the strength of the carrot samples exposed to other meaturing conditions. Considering all of the mixtures of four cement types, the strength amount were the lowest in the samples not exposed to treatment, lower in the samples matured using concrete additives and the highest in the samples aplied curring.

___

  • Alagöz, H., 1984. Kültürteknik (Sulama I). Ege Üniv. Zir, Fak. Yayınları, İzmir, yayın no: 480.
  • Asaes 289, 1982. Concrete Slipform Chanal and Ditch Linings. Agricultural Engineers Yearbook. Obtainable from ASAE, 420, Main Street, St. Joseph, Michigan, (49085), USA, S. 482-486.
  • Bekişoğlu, Ş., 1993. Beton Kaplı Kanallarda Sızdırmazlık Önlemleri. Bayındırlık ve İskan Bak. DSİ Genel Müd. İşletme ve Bakım Daire Bask., Ankara, 50s.
  • Büyüktaş, K., Alagöz, T., 2004. Farklı Çimento Çeşitleri ve Karışımlar Kullanılarak Kaplanan Sulama Kanalında Sızma Kayıplarının Belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, Cilt. 17, Sayı.l, Antalya, S. 49-58.
  • DSİ Sulama İşleri Teknik Şartnamesi, 1993. DSİ Teknoloji Daire Bask. Basım ve Foto Film İşletme Şube Müd. Ankara, 88 s.
  • Gökdemir, A., 1997. Yapı Malzemeleri ve Beton Teknolojisi. Şafak Matbaacılık Ltd. Şt. Ankara,109. s.
  • Güner, S.M., Süme, V., 2001. Yapı Malzemesi ve Beton. Bakanlar Media Ltd. Şti., Erzurum, 335 s.
  • Kraatz, D. B., 1977. Irrigation Chanal Lining. FAO of the United Nation, Rome.
  • Kızılkaya, T., 1988. Sulama ve Drenaj. T.C. Bayındır ve İskan Bak. DSİ Genel Müd. DSİ Basım ve Foto Film Şube Müd., Ankara, 390 s.
  • Linsley, K. R., Frreyburg, J. B., Franzmı, D. L.5 1992. Water Resources Engineering. Me. Graw-Hill. İne, Rome, 800 s.
  • Odabaşı, Y., 1997. Betonarme İnşaat Elamanları. Beta Basım Dağıtım AŞ. İstanbul, 274 s.
  • Özdemir, Ö., (1991). Kürün Beton Dayanıklılığı Üzerindeki Etkisi. DSİ Tek. BOL, DSİ Genel Müd. Basımevi, Ankara. Sayı. 73, S. 27-35.
  • Şimşek, O., (1993). GAP Projesinde Şanlıurfa-Harran Sularnasındaki Su Dağıtım Sistemlerinde Beton Kaplama Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi. Kod no.217, Adana.
  • Tosun, H., 1989. Beton Üzerinde Don Etkisi ve Dona Dayanıklı Beton Yapılar. Beton Semineri, Eylül-1989, DSİ.Genel Müd. Karataş, Adana,S. 131-149.
  • TS 802, 1985. Beton Karışım Hesap Esasları. Türk Standartları Enstitüsü, Necatibey caddesi No:112, Bakanlıklar, Ankara
  • TS 1247, 1985. Beton Yapım, Döküm ve Bakım Kuralları (Normal Hava Koşullarında). Türk Std.. Enst. Necatibey cad. No: 112, Bakanlıklar, Ankara.
  • TS 3068, 1978. Laboratuvarda Beton Deney Numunelerin Hazırlanması ve Bakımı. Türk Standartları Enstitüsü, Necatibey caddesi No:112, Bakanlıklar, Ankara.
  • TS 10465, 1992. Beton Deney Metodları Yapı ve Yapı Bileşenlerinde Sertleşmiş Betonda Numune Alınması ve Basınç Mukavemetinin Tayini. Türk Standartları Enst., Necatibey cad. No:112, Bakanlıklar, Ankara.
  • TS EN 12504-1, 2002. Karot Alma, Muayene ve Basmç Dayanımının Tayini. Türk Standartları Enstitüsü, Necatibey caddesi No: 112, Bakanlıklar, Ankara.
  • Uğurlu, A., (1992). Sulama Kanalları İnşasında Görülen Aksaklıklar ve Bu Aksaklıklar Sonucu Ortaya Çıkan Hasarlar. DSİ Teknik Bülteni, DSİ Genel Müd. Basımevi, Ankara. Sayı. 77, S. 3-25.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-2215
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1983
  • Yayıncı: Akdeniz Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Arazi toplulaştırmasında kullanılan farklı toprak derecelendirme yöntemlerinin karşılaştırılması

N.Kemal SÖNMEZ, Mustafa SARI, E. Işıl DEMİRTAŞ, Sevda ALTUNBAŞ

Paclobutrazolun Lolium perenne 'Ovation' ve Cynodon dactylon x Cynodon transvaalensis 'Tifway' çim çeşitlerinin büyüme özelliklerine etkisi

Oğuz Harun BAYSAL, OSMAN KARAGÜZEL

Batı Akdeniz sahil kuşağında bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ikinci ürün olarak değerlendirilmesi

Semiha ÇEÇEN, Mehmet ÖTEN, Cengiz ERDURMUŞ

Türkiye' nin iri karpuzu sürme çeşidinin meyve verim ve kalitesi üzerine azotlu gübrelemenin etkileri

Asuman OKTAY, İlhan DORAN

Culturable microbial population dynamics during decomposition of Cola nitida leaf litterds in a tropical soil setting

Benjamin O. AKPOR, Anthony I. OKOH, Gbolahan O. BABALOLA

Farklı ışık kaynaklarının altınbaşak (Solidago x hybrida 'Tara') da verim ve kalite özelliklerine etkisi

Özgül KARAGÜZEL, A. Serpil KAYA, Handan ÖZKAN, Köksal AYDINŞAKİR

Farklı çimento çeşitleri ve karışımları kullanılarak yapılan sulama kanalının tahribatlı yöntemle dayanımının belirlenmesi

Kenan BÜYÜKTAŞ, Taner ALAGÖZ

Transient gus expresion studies in onion (Allium cepa L.) and garlic (Allium sativum L.)

Anil KHAR, Ram Chander YADAV, Neelam YADAV, Ram Dhan BHUTANI

Farklı ışık kaynaklarının altınbaşak (Solidago x hybrida 'Tara') da verim ve kalite özelliklerine etkisi

Köksal AYDINŞAKİR, Handan ÖZKAN, Özgül KARAGÜZEL, A. Serpil KAYA

Gazipaşa (Antalya) yöresi doğal hayıt' larının (Vitex agnus-castus L.) seleksiyonu-I: Seçilen tiplerin özellikleri

Belma GİRMEN, OSMAN KARAGÜZEL