Türkiye'deki Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimi Araştırmaları: Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin İçerik Analizi

Bu makalenin amacı bilgisayar destekli matematik öğretimi ile ilgili yapılmış tezlerin sistematik bir incelemesini yapmak bir içerik analizi sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'de 1988 ve 2016 yılları arasında tamamlanan toplam 79 tez içerik analizi sürecine dâhil edilmiştir. Tezler, yayın yılı, tür, üniversite, kurum, araştırma modeli ve tasarımı, örneklem büyüklüğü ve seviyesi, sayfanın numarası gibi bazı değişkenlere göre incelenmiştir. İçerik analizine ait sonuçlar, frekans ve yüzde oranları içeren tablolarla sunulmuştur. Araştırma sonucunda, tezlerin çoğunluğunun 2008 yılından sonra, Türkçe olarak ve eğitim bilimleri enstitülerinde yüksek lisans tezi olarak sunulduğu görülmüştür. Ayrıca araştırma yöntemi ve araştırma deseni olarak, nicel yöntem ve deneysel desen en sık başvurulan yöntem ve desen olmuştur. Katılımcıların çoğunun ortaokul öğrencileri olduğu ve başarı testinin de en yaygın kullanılan veri toplama aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçların, gelecekte yeni araştırmalar için Türkiye'deki matematik eğitimcileri ve araştırmacılar için bir rehberlik sağlayacağı umulmaktadır. Elde edilen bu sonuçlara göre, matematik eğitimcileri ve araştırmacılar için bazı önerilerde bulunulmuştur. Araştırma eğilimlerinin izlenmesi ve gözden geçirilmesine yönelik benzer içerik analizi çalışmalarının Türkiye'de her beş yılda bir tekrarlanması özellikle önerilmektedir.

Computer-Assisted Mathematics Teaching in Turkey: Content Analysis of Theses and Dissertations

The objective of this paper is to provide a systematic review of theses and dissertations about computer assisted mathematics teaching. For the objective of this research study, a total of 79 theses and dissertations completed in Turkey between 1988 and 2016 were included in the systematic review process. Theses and dissertations were examined based on some variables: year of publication, type, university, institution, research model and design, sample size and level, number of the page. The results of the systematic review were presented by tables including frequencies and percentages. As a result of the study, it was found that majority of researches were presented after 2008, written in Turkish and as master thesis at educational science graduate school. In addition, qualitative method and experimental design were used most commonly as a research method and as a research design. The most of the participants were middle school students and achievement test was the most widely used data collection tools. It is hoped that the results of the study will provide a guidance for mathematics educators, and researchers in Turkey for new researches in the future. According to these obtained results, some recommendations were made for mathematics educators, and researchers. It is also especially recommended that a similar study be repeated in every five years in Turkey in order to monitor and review the research trends.

___

Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0682
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Tayfun Taşbilek
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de Çevre Kavramı Bağlamında Yapılan Metafor Çalışmalarının İçerik Analizleri

MÜRŞET ÇAKMAK

Ücretli Öğretmenlerin Karşılaştıkları Sorunlar

Muamber YILMAZ

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Bilimsel Terminolojide Kullanılan Kavramları Sınıflandırma ve Açıklama Düzeyleri

MUALLA BOLAT

Exploratıon oftThe Process of Supporting Preschool Reading Readiness Skills of a Child With Hearing Loss Via Shared Readıng Activity

Ümit GİRGİN, Aslı GEREK, H. Pelin KARASU

İşitme Kayıplı Bir Çocuğun Okulöncesi Dönemde Okumaya Hazırlık Becerilerinin Paylaşılan Okuma Etkinliği İle Desteklenme Sürecinin İncelenmesi

Aslı GEREK, H. Pelin KARASU, ÜMİT GİRGİN

Spor Tesislerinden Yararlanan Kişilerin Tesislerden Memnuniyet Düzeylerinin Belirlenmesi (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Örneği)

MEHMET YILDIRIM

Okul Öncesi Eğitimde Uygulanan Fen Etkinliklerinin Değerlendirilmesi

ZEYNEP BAŞKAN TAKAOĞLU, VİLDAN DEMİR

İki Dilli Türkçe Öğretmenlerinin Türkçeye İlişkin Metaforik Algıları: Makedonya Örneği

GÜLNUR AYDIN

Predictors of Counselor-in-Training Students' General Self-Efficacy

Mehmet Akif KARAMAN, Ajitha Chandrika KUMARAN, Abdulkadir HAKTANIR, Stephen LENZ

Türkiye'deki Bilgisayar Destekli Matematik Öğretimi Araştırmaları: Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin İçerik Analizi

MESUT TABUK, Ahmet Aydın AYDOĞDU, Ayşegül KALYONCU, Deniz İlter ERTEN, Kübra ARSLAN, Nisa KARA, Tansu ARSLAN