Türk Dili Poetikası ve Türk Dili Felsefesi Araştırmaları Üzerine

Makalede Prof. Dr. Kamil Veli Nerimanoğlu’nun yaratıcılıgı üzerinde durulmuş ve onun Türkoloji alandakı hizmetleri incelenmiş, özelikle lingua poetika ve dil felsefesi meseleleri üzerinde durulmuştur.Kamil Veli Nerimanoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kitablar ve makalelerin analizi verilmiş, Türkolojide dil felsefesi ve lingua poetika alanında kiymetli eserler yazan araştırmacının Türkoloji ve genel dilbilim alanında getirdiği yenilikler, farklı kuramsal boyutlarda Türk folkloru ve yazılı edebiyat materialları yazar tarafından analiz gerçekleşdirilmiştir.Bu incemelerde birinci sırada teorik açıklamalar, metotlar ve metotik meseleler, F.S.Saussure, R.O.Jakobson, V.M.Jırmunskiy’nin, eserleri doğrultusunda incelemeler ve tespitler yapılmıştır. Nerimanoğlu kitab ve makalelerinde bildirilerinde bu meseleler Türkolojide ilk defa verilmiş Türkçe’nin somut örnekleriyle araştırılmıştır. Dil felsefesi genel dilbilim ve Türkolojının önemli bir alanıdır. Dil felsefesi dil ve düşünce dil ve söylem bilinç ve bilinç altı ve dil bilinç ve dil duygu gibi dilin meseleleri öğrenmektedir.Bunların büyük bir çoğunluğu Türkolojide ilk defa verilmiş, ve Türkçe Temel örneklerde inceleme yapılmıştır.Bir ekol niteliği taşıyan bu araştırmalar Türkolojide önemli bilim adamları tarafından onaylanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırmada Nerimanoğlu’nun çalışmalarından da bahs edilmiş ve onun Türkoloji sahasında yaptığı çalışmalarla önemi ortaya konulmuştur.

On Turkish Language Poetics and Turkish Language Philosophy Studies

While focusing on the creativity of Kamil Veli Nerimanoğlu in the article, his services in the field of Turcology were examined, especially on ligua poetics and language philosophy issues were emphasized. The analysis of books and articles written by Kamil Veli Nerimanoğlu on this subject was given, and the innovations brought by the researcher, who wrote valuable works in the philosophy of language and lingua poetics in Turcology, in the field of Turcology and general linguistics, Turkish folklore and written literary materials in differetn theoretical dimensions were analyzed by the author. In these studies, theoretical explanations, methods, and methodical issues were examined and determined in line with the works of F.S. Saussure, R.O.Jakobson, V.M.Jırmunskiy-in. In Nerimanoğlu’s books, articles, and papers, these issues were given for the first time in Turcology and investigated with concreteexamples of Turkish. Philosophy of language is a significant field of general linguistics and Turcology. Philosophy of language learns the issues of language such as language and thought, language and discourse, consciousness an subconscious, language consciousnee and language emotions. Most of them were given for the first time in Turcology, and Turkish basic examples were examined. These studies, which have the charectiristics of a school, have been approved and evaluated by significant scientists in Turcology. In the research, Nerimanoğlu’s studies were also mentioned, and his importance was revealed in his studies in the field of Turcology

___

  • AGAVERDİ, X., "Kamil Vəli Nərimanoğlunun Araşdırmalarında Oğuz Eposunun Tədqiqi Məsələləri", Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 4, 2017, s.178-190.
  • NERİMANOQLU, K. V., Poetika Kitabi-Dede Korkuda, Maarif, Baku 1999.
  • NERİMANOĞLU, K.V.- HACIZADE, N., Dilbilim Felsefi Temelleri, Çizgi Kitabevi, İstanbul 2022.
  • NERİMANOĞLU, K.V., Türk Halkbilimi - Türk Dili ve Poetikası - Türk Fikir Hayatı, Akçağ Yayınları, 2011.