Eski Anadolu’da Türkler ve Türkler’in Anayurdu Sorunu

Anadolu, Eski Yakın Doğu’nun önemli medeniyet merkezlerinden biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Anadolu, aynı zamanda dünyanın en önemli boğazlarına sahiptir. Yeraltı ve yerüstü servetleri bakımından son derece zengin olan ve değişik iklim türlerinin bir arada yaşandığı Anadolu yarımadası, Asya ve Avrupa kıtalarını da birbirine bağlar. Doğu ve Batı kültürlerinin içiçe karışıp kaynaştığı Anadolu, tarih boyunca pek çok medeniyete beşiklik etmenin yanı sıra, birçok kavmin de vatanı olmuştur. Bu kavimlerden biri de Türkler’dir. Çivi yazılı kaynaklardan öğrenildiğine göre, Türkler’in Anadolu’daki mevcudiyeti günümüzden beş bin yıl öncesine gider. Fakat eğer arkeolojik delilleri de dikkate alacak olursak, Türkler’in Anadolu’daki geçmişi sekiz bin yıl geriye gider. Bu da göstermektedir ki, Anadolu, Türkler’in en eski yurtlarından biridir. Hatta bize göre, Türkler’in gerçek anayurdu Anadolu’dur.

Turks in Ancient Anatolia and The Problem of Their Homeland

Anatolia is one of the important civilization centers of Ancient Near East. Being a peninsula surrounded by seas on three sides, Anatolia also has the most important straits in the world. The Anatolian Peninsula, which is an extremely rich country in terms of under ground and surface wealth, and where different climate types live together, also connects the Asian and European continents. Anatolia, where Eastern and Western cultures blended together, has been the homeland of many peoples as well as being the cradle of many civilizations throughout history. One of these peoples is the Turks. As it is learned from the cuneiform sources, the existence of Turks in Anatolia goes back five thousand years. But if we take into account the archaeological evidence, the history of the Turks in Anatolia goes back eight thousand years. This shows that Anatolia is one of the oldest homelands of the Turks. In fact, according to us, the real homeland of the Turks is Anatolia.

___

  • ALPMAN, A., “Hurriler”, A.Ü.D.T.C.F. Tarih Araştırmaları Dergisi, S. 25, Ankara (1981-1982), s.283-313.
  • BARNETT, R. D., “TheSeaPeoples”, Cambridge Ancient History II/2, chp. XXVIII, Cambridge 1975, s.359-371.
  • BAYRAM, S., “Kaynaklara Göre Güney-Doğu Anadolu’da Proto Türk İzleri”, Türk Dünyası Araştırmaları, S. 62, İstanbul 1989, s.9-118.
  • ÇEÇEN, S., “Akad İmparatorluğu”, Eski Mezopotamya’nı Siyasi Tarihi, Değişim Yayınları, İstanbul 2020.
  • DURMUŞ, İ., İskitler (Sakalar), Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayını, Ankara 1993.
  • ERZEN, A., Doğu Anadolu ve Urartular, Türk Tarih Kurumu Yayını, 2. Baskı, Ankara 1986.
  • GÖKÇEK, L. G., Asurlular, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara 2015.
  • HOMMEL, F., Geschichte Babyloniens und Assyriens, Vol I, Berlin 1885.
  • KAFESOĞLU, İ., Türk Milli Kültürü, Boğaziçi Yayınları, 6. Baskı, İstanbul 1989.
  • KINAL, F., Eski Mezopotamya Tarihi, A.Ü.D.T.C.F. Yayını, Ankara 1983.
  • KINAL, F., Eski Anadolu Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayını, 2. Baskı, Ankara 1987.