Sözlü Tarih Çalışmalarına Yönelik Sosyal Bilgiler ve Tarih Öğretmenlerinin Tutumlarını İncelemeye Yönelik Van İlinde Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı, Van ilinde görev yapan sosyal bilgiler ve tarih öğretmenlerinin sözlü tarih çalışmalarına yönelik tutumlarını belirlemektir. Araştırma 114 öğretmen üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veriler; kişisel bilgi formu ve sözlü tarih çalışmalarına yönelik tutum ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda sözlü tarih çalışmalarına yönelik tutumlarının yüksek olduğu, aynı zamanda derste kullanım ve tarihsel aktarımın da yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sözlü tarih çalışmalarına yönelik tutumun sosyal bilgiler ve tarih öğretmenlerinde farklılık göstermediği, diğer bir ifade ile benzer düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin cinsiyetlerine, yaşlarına ve eğitim durumlarına göre sözlü tarih çalışmalarına yönelik tutum düzeylerinin farklılık göstermediği belirlenmiştir.

Social Studies and History of Oral History Studies to Examine Teachers' Attitudes a Survey in Van Province

The aim of this study is to determine the attitudes of social studies and history teachers working in Van province towards oral history studies. The research was conducted on 114 teachers. Data were collected in the study using a personal data sheet and an attitude scale for oral history studies. The data obtained were analyzed in computer environment through SPSS 22.0 Statistics program. As a result of the research, it was concluded that attitudes towards oral history studies were high, but also high in usage and historical transmission in the course. It was found that the attitude towards oral history studies did not differ in social studies and history teachers, but was at a similar level. It was determined that teachers' attitudes towards oral history studies did not differ based on their gender, age and educational status.

___

  • CAUNCE, S., Sözlü Tarih ve Yerel Tarihçi, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001.
  • DANACIOĞLU, E., Geçmişin İzleri Yanı Başımızdaki Tarih İçin Bir Kılavuz, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2001.
  • DERE, İ.,“Sosyal Bilgiler Derslerinde Bir Öğretme ve Öğrenme Yöntemi Olarak Sözlü Tarih”, Doktora Tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak, 2017.
  • DİLLON, P.,“Teaching The Past Through Oral History.”The Journal of American History, 87, sy. 2 (2000): 602-605.
  • IŞIK, A.,“Sözlü Tarih ve Kürtlerde Sözlü Tarih Çalışma Örnekleri.”Toplum ve Kuram, sy. 2 (2009):175-193.
  • İLYASOĞLU, A. ve KAYACAN, G.,Kuşaklar, Deneyimler, Tanıklıklar; Türkiye’de Sözlü Tarih Çalışmaları Konferansı, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2003.
  • İNCEGÜL, S., “Sosyal Bilgiler Dersinde Örnek Bir Sözlü Tarih Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2010.