Bir Kültür Mozaiği Olan Ani Kentine Götüren Raylar: Turistik Doğu Ekspresi

Asli amacı turizme hizmet etmek olmayan dahası 18 Ekim 1948 tarihinde salt taşımacılık gayesi ile yola çıkan Doğu Ekspresi geçirdiği on yıllar süren seyrüseferinde Türkiye’de tercih edilen bir turizm faaliyeti haline dönüşmüştür. Nitekim Ankara’dan hareketle Tarihi Kuzey Doğu Yolu’nu takip eden tren sefer sırasında yolcularına hem tarihi hem de kültürel bir deneyim yaşatmasının yanı sıra doğaya yönelik de görsel bir şölen sunmaktadır. Rotanın son istasyonu ise Paleolitik Çağ’dan bu yana insanoğlu için kesintisiz bir mesken olmuş Kars şehridir. Şehrin on binlerce yıllık tarihi birikiminin yanı sıra bünyesinde bulundurduğu ve UNESCO tarafından da tescillenen kültürel mirası olan Ani bölgeyi başlı başına turistik bir destinasyon haline getirmiştir. Ancak kimi hallerde Doğu Ekspresi aracılığı ile turistik faaliyette bulunan kitle için Ani Kenti hak ettiği değere ulaşamamaktadır. Zira turistik faaliyetin gerçekleştirileceği zaman olarak tercih edilen kış ayları bu olumsuz duruma sebebiyet vermektedir. Oysaki vurguladığımız gibi bölgeye yapılacak turistik seyahatleri yılın 12 ayına yaymak hem turizm faaliyetinin kalitesini arttıracak hem de başta Kars Ani Kenti olmak üzere bölgede var olan kültürel değerleri zorlayıcı iklim şartlarından arındırarak daha verimli bir biçimde tecrübe etmeyi olanaklı kılacaktır. Disiplinler arası nitelikte olan çalışmada daha çok ikincil elden kaynaklardan istifade edilerek, Doğu Ekspresi seferlerinin önem kazanmasında özellikle Kars ve Ani Kenti’nin kültürel yapısının öne çıkarılması hedeflenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Turizm, Doğu Ekspresi

Rails Leading to the Ani City a Cultural Mosaic: Touristic Eastern Express

Altough, it’s not the main purpose of the Dogu Express to serve in tourism, On October 18, 1948, it departs for the sole purpose of transportation and then has become a preferred tourism activity in our country during its decades-long navigation. Thus, the train tracks that follows the Historic North East Road from Ankara provide a visual feast for its passengers both historical and cultural as well as nature. The last station of the route is the city of Kars, which has been an uninterrupted residence for mankind since the Paleolithic Age. The cultural heritage of Ani, which is also registered by UNESCO, has made Ani a touristic destination by itself. However, in some cases, Ani City cannot reach the value it deserves for the mass that is engaged in touristic activities through the Dogu Express. Because the winter months, which are preferred as the time of the touristic activity, cause this negative situation. However, as we have emphasized, extending the touristic travels to the region in 12 months of the year will increase the quality of the tourism activity and make it possible to experience the cultural values of Kars Ani City in a more efficient way by removing the climate conditions that compelling cultural values. In this interdisciplinary study, it was aimed to emphasize the cultural structure of Kars and Ani City in order to gain importance for the Eastern Express expedition by using secondary sources.
Keywords:

Tourism, Dogu Express,

___

  • İŞBİLEN, E. Ş., “I. Dünya Savaşı Yıllarında Osmanlı Devleti’nde Eski Eserlere Yaklaşım ve Anadolu’da Yapılan Arkeolojik Kazılar”, Mediterranean Journal of Humanities, sy. 12 (2), (2017): 307-322. KARAKAYA, E., “Menüçihr Çami”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, 29: 156, Ankara: TDV Yayınları, 2004. KIRZIOĞLU, M. F., Kars Tarihi, c.1, İstanbul: Işıl Matbaası, 1953.
  • KÖKTEN, İ. K., “Anadolu’da Prehistorik Yerleşme Yerlerinin Dağılışı Üzerine Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, sy. 10 (3-4), (1952): 167-188.
  • KÖKTEN, İ. K., “Kars’ın Tarih Öncesi Hakkında İlk Kısa Rapor”, Belleten TTK, sy. 7 (27), (1943): 601-613.
  • LINDSAY, I. and SMITH, A. T., “A History of Archaeology in the Republic of Armenia”, Journal of Field Archaeology, sy. 31 (2), (2006): 165-184.
  • MARR, N., Lazistan’a Yolculuk, çev. Yulva Muharcişi, İstanbul: Aras Yayıncılık, 2017.