SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE DEFORMASYON OLUŞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN KULLANILAN APARATLAR
Seramik sağlık gereçleri üretim sürecinde, ürünler birçok faktöre bağlı olarak deformasyonlara maruz kalırlar. Bunun temel sebebi, seramiğin fiziksel ve kimyasal değişime uğramasıdır. Deformasyon oluşumunu önlemek için, tasarım aşamasından, fırın çıkışına kadar geçen süreçte çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanında, deformasyon oluşumunu önlemek veya oluşan deformasyonu gidermek için bazı aparatlar geliştirilmiştir. Bu aparatlar genellikle işletme şartlarına bağlı olarak, belirli bir üretim tecrübesi sonucunda tasarlanırlar. Her ürün için karşılaşılan sorunlara farklı çözüm yöntemleri geliştirmek mümkündür. Bu çalışma kapsamında, sağlık gereçleri üretimi yapan iki farklı seramik fabrikasında, deformasyonu önlemek için geliştirilen aparatlar incelenmiş, deneme ürünler üzerinde uygulamalar yapılarak fırın çıkışı olumlu sonuç alındığı gözlenmiştir. Geliştirilen bu aparatlar aracılığıyla, seramik sağlık gereçleri üretiminde karşılaşılan, ürün çökmeleri, ürün eğilmeleri ve eğrilik/peçlik oluşumu gibi deformasyon sorunlarının, seri üretimde de giderildiği kayda alınmıştır.
___
- Arcasoy, A. (1983). Seramik Teknolojisi, Marmara Üniversitesi G.S.F. Seramik Anasanat Dalı Yayınları No:2, İstanbul.
- Kundul, M. (2013). Endüstriyel Seramikte Alçı ve Çamur Şekillendirme Yöntemleri, Biltur Basım Yayın ve Hizmet A.Ş. İstanbul.
- Ural, M., Akyurtlaklı Acartürk, B. (2017). Vitrifiye Seramik Üretiminde Karşılaşılan Deformasyonlar ve Deformasyon Oluşumuna Neden Olan Faktörler, Journal of Current Researches on Social Sciences, Sayı 7, No.1, ss. 323-334.
- Atılgan, Murat. (2006). Vitrifiye Ürünlerin Endüstride Gerçekleştirilme Süreçleri ve Kişisel Öneri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
- Ural, Mustafa. (2017). Vitrifiye Üretiminde Oluşan Deformasyonlar ve Giderilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya.
- Vardal, Levent. (1996). Sıhhi Tesisat Seramiğinin Tarihsel Gelişimi ve Kişisel Öneri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.