TÜRK VE YABANCI KÖKENLİ GRANİTLERDE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ELDESİ İÇİN SERAMİK SIR DENEMELERİ
Geçmişten günümüze granitler ve mermerler ve en geniş tanımıyla doğal taşlar, hem yapı malzemesi hem de dekoratif amaçlarla yaygın olarak kullanılmışlardır. Bu çalışmada; hem kesilip işlenmiş hem de katma değeri düşük ya da artık durumundaki granitlerin ekonomik olarak yeniden değerlendirilmesi, katma değeri daha yüksek ürüne dönüştürülebilmesi amacıyla farklı kökenli taşlar ve taş yüzeylerinde sır denemeleri gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla yerli ve yabancı kökenli olmak üzere 6 farklı granitte bünye-sır uyumu ve bunun sonucunda elde edilecek yeni yüzeylerin ticarileştirilebilirliği konuları araştırılmıştır. Sadece doğal taş-bünye, sır uyumunu ve taş yüzeyinde ısı etkisini gözlemleyebilmek amacıyla 900°C, 1000°C ve 1050°C’de opak ve transparan sırlar kullanılmıştır. Mat ve cilalı taş yüzeylerinde denemeler yapılmıştır. Bu denemelerin sonucunda, cilalı yüzeylerde ticari amaçla kullanılabilecek sır bünyesi oluşmazken, 6 farklı granit türünde ham yüzeylerde sır uygulamalarına yönelik olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen verilerle, magmatik kayaç grubunda yer alan granitlerde, boya yerine geçebilecek ve taşın teknolojik dayanım ve estetik özelliklerini artıran sır kullanımının ekonomik sınırlar içerisinde uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
___
- Casasola, R., Rincón, J. M. ve Romero, M. (2012). Glass–ceramic glazes for ceramic tiles: a review. Journal of Materials Science, 47(2), 553-582.
- Eraslan, H., İpçioğlu, İ., Haşit, G. ve Erşahan, B. (2008). Bilecik Bölgesi Mermer Sektörünün Uluslar Arası Rekabetçilik Analizi: Sektörel Sorunlar Ve Çözüm Önerileri.
- Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(10), 193-217.
- Genç, S. (2013). Artistik Seramik Sırları. Ateş Arcasoy, Boyut Yayınevi, İstanbul.
- Güler, T., Polat, E. (2018). Mermer madenciliğinde çevresel yaklaşımlar. Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 6. Akademik Yayınlar Dizisi, 1, 205–218.
- Hacımustafaoğlu, R. ve Elçi, H. (2018). Mermer Sektörünün Bugünü Ve Geleceğine Yönelik Öneriler. Mesleki Bilimler Dergisi (MBD), 7(2), 370-375.
- Hacızade, F. (2019). Seramiğin Kimyası. Çizgi Kitabevi, Konya.
- Juhásová, E., Sofronie, R. ve Bairrão, R. (2008). Stone masonry in historical buildings—Ways to increase their resistance and durability. Engineering Structures, 30(8), 2194-2205.
- Lisci, M., Monte, M. ve Pacini, E. (2003). Lichens and higher plants on stone: a review. International Biodeterioration & Biodegradation, 51(1), 1-17.
- Richerson, D. (2013). The magic of ceramics, Choice Review.
- Sarıışık, A., Ersoy, B., Görkem, Ö., Ergun, H., Ak, C. G., Sarıışık, G. ve Ergun, M. (2009). Doğaltaş (Andezit) Üzerine Seramik Sır Uygulamaları. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 9(3), 209-216.