Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının analizi

Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin hangi alanlarda hizmet içi eğitime daha fazlaihtiyaç duyduklarını hazırlanan anket aracılığıyla belirlemektir. Tarama modelinde olanbu araştırmanın örneklemi kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile belirlenen ve Konyada görev yapmakta olan 230 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Kullanılan anketaraştırmacılar tarafından literatürdeki çalışmalara dayalı olarak hazırlanmıştır. Verilerinanalizinde SPSS 14 programı kullanılmış ve aritmetik ortalama, ( x ) standart sapma (s),frekans (f), yüzde (%), varyans analizi tekniklerinden yararlanılmış tır. Araştırmabulgularına göre öğretmenler en çok öğ renme güçlüğü olan, üstün zekalı ya da farklı zekatürlerine sahip öğrencilere yönelik bireysel öğrenme planları ve etkinlikler oluşturma,bilişim teknolojilerinin süreçte sürekli ve etkin kullanımı gibi konularda hizmet içieğitime ihtiyaç duymaktadırlar. Ayrıca hizmet içi eğitim ihtiyacının mesleki kıdeme görefarklılaştığı; bu farklılığın da 1 -5 ve 6 -10 yıllık tecrübeye sahip öğretmenler lehine olduğugörülmüştür.

Analysis of classroom teachers in service training needs

The aim of this study is to determine the classroom teachers in service training needs inwhich areas. In this study which is based on descriptive scanning research model, a surveywhich composed six dimension and thirty items developed by researchers based toliterature, applied to 230 classroom teachers who working in Konya and chosen byconvenience sampling. The findings obtained from this study were analyzed by usingdescriptive statistics (percentage and frequency) and analysis of variance with SPSS 14program. According to the findings the classroom techers to feel the need for in -servicetraining about preparing individual learning plans for such as children who have learningdisabilities, different types of intelligence or gifted and using information Technologies inclassrooms. Also, in - service training needs differentiate according vocational seniority infavour of 1 -5 and 6 -10 years teachers.

___

  • Aytaç, T. (2000). Hizmet içi eğitim kavramı ve uygulamada karşılaşılan sorunlar, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 147: 66 -69.
  • Bilir, M. (2004). İlköğretim öğretmenlerinin hizme t içi eğitimi. Çağdaş Eğitim Dergisi, 308.
  • Can, H., Akgün, A. ve Kavuncubaşı, Ş. (1995). Kamu ve özel kesimde personel yönetimi. Siyasal Kitapevi, Ankara.
  • Eraslan, M. (2008). Sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi. M.E.B. Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı
  • Ergin, İ., Akseki, B. ve Deniz, E. (2012). İlköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçları. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. 11(42), 55 -66.
  • Gül, T. ve Aslan, N. (2009). Sınıf öğretmenlerinin küreselleşme, toplumsal gelişme ve hizmet içi eğitim programlarına ilişkin görüşleri. Kastamonu Eğitim Dergisi.17(3), 881 -884.
  • Gültekin, M. ve Çubukçu, Z. (2008). İlköğretim öğretmenlerinin h izmet içi eğitime ilişkin görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12 -16.
  • Metin, Y. (2010). İlköğretim okulu öğretmenlerinin yapılandırmacı program ile ilgili hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özoğlu, M. (2010). Türkiye’ de öğretmen yetiştirme sisteminin sorunları . http://www.setav.org/public/HaberDetay.aspx?Dil=tr&hid=19942&q=turkiye -de- ogretmen -yetistirme -sisteminin -sorunlari adresinden 29.02.2012 tarihinde alınmıştır.
  • Taymaz, H. (1997). Hizmet içi Eğitim "Kavramlar, İlkeler, Yöntemler" . Ankara: Tapu ve Kadastro Vakfı Matbaası.
  • Yazıcı, Ö. ve Gündüz, Y. (2011). G elişmiş bazı ülkeler ile Türkiye’ deki öğretmenlerin hizmet içi ihtiyaçlarının karşılaştırılması. Kuramsal Eğitim Bilim Dergisi, 4 (2), 1 - 15 .
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DÜNÜ VE BUGÜNÜYLE EĞİTİME SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

İbrahim KURT, Ramazan ÇAKIR

Öğretmen adaylarının iletişim becerileri ve iletişimci biçimleri

Hasan ÖZGÜR, Cem ÇUHADAR, Şemseddin GÜNDÜZ, Fatma AKGÜN

ÖĞRETMEN ADAYLARININ İLETİŞİM BECERİLERİ VE İLETİŞİMCİ BİÇİMLERİ

Cem ÇUHADAR, Hasan ÖZGÜR, Fatma AKGÜN, Şemseddin GÜNDÜZ

Okul öncesi öğretmeni adaylarının genişletilmiş mikro öğretim tekniğini matematik eğitiminde sürece dahil etme durumları

Mihriban KARADENİZ HACISALİHOĞLU

Okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi eğitim programı hakkındaki görüşleri (Adana ili örneği)

Didem ÖZSIRKINTI, Cenk AKAY, Emine BOLAT YILMAZ

Ortaöğretim kimya ders kitaplarındaki ve sınavlarındaki soruların bilişsel düzeyi ve öğrencilerin bilişsel düzeyiyle ilişkisi

Fatma KORMALI, Sinem ÜNER, Hüseyin AKKUŞ

ORTAÖĞRETİM KİMYA DERS KİTAPLARINDAKİ VE SINAVLARINDAKİ SORULARIN BİLİŞSEL DÜZEYİ VE ÖĞRENCİLERİN BİLİŞSEL DÜZEYİYLE İLİŞKİSİ

Sinem ÜNER, Hüseyin AKKUŞ, Fatma KORMALI

Fen bilimleri öğretmenlerinin öğretimde internet kullanımına ilişkin görüşleri (Kırşehir ili örneği)

Mutlu Pınar GÜLER DEMİRCİ, Sinan KAYA, Adem UZUN

KAZIM NAMİ DURU’NUN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME KATKILARI VE “ÇOCUK BAHÇESİ REHBERİ” ADLI ESERİNİN İNCELENMESİ

Ali GURBETOĞLU, Sibel ATLI

Okul öncesi dönem resimli öykü kitaplarının coğrafi kavramları içermesi yönünden incelenmesi

Özge KILIÇ ÖZKAN, Salih Zeki GENÇ, Havise GÜLEÇ