Devre Mülk/Tatil Sisteminde Karşılaşılan Yönetsel Sorunlar: Afyonkarahisar Örneği

Devre mülk sistemi uluslararası turizm pazarında en yeni ve hızlı gelişen sektörlerden birisidir. Son yıllarda ise birçok insan otelde konaklamaya alternatif olarak devre mülk satın almayı tercih etmeye başlamıştır. Bu araştırmanın amacı, devre mülk sistemlerinin yöneticiler tarafından nasıl değerlendirildiğini saptamak ve sistemin işleyişinde karşılaşılan yönetsel sorunları tespit etmektir. Bu amaca yönelik olarak, Afyonkarahisar’da faaliyet gösteren 6 adet devre mülk/tatil tesisi yönetici ve/veya sahipleri ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Manuel olarak yapılan değerlendirmelerde betimsel analiz tekniği kullanılarak katılımcıların söylemlerine yönelik en belirgin alıntılara yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, işletmelerin en çok insan kaynaklarına ilişkin ve pazarlama-satış kaynaklı, en az da sözleşmeden kaynaklı sorunlarla karşı karşıya kaldıklarıdır. Bu açılardan değerlendirildiğinde de en büyük sorunun insan kaynağını temin etmede yaşadıkları ortaya çıkmıştır. 

Managerial Problems in Timeshare Resort Systems: Afyonkarahisar Sample

The time-share system is one of the newest and fastest developing sectors in the international tourism market. In recent years,  many people have opted to buy time-share as an alternative to staying in  a hotel. The purpose of this research is to determine how the time-share systems are evaluated by the managers and to identify the problems related to the human resources in the operation of the system. For this purpose, in-depth interviews were conducted with the managers and / or owners of the 6 timeshare resort facilities operating in Afyonkarahisar. Manual assessments used the descriptive analysis technique to give the most specific citation to the participants' discourse. According to the results obtained, businesses are faced with the most human resource-related and sales and marketing-related problems, at least from contractual issues. When evaluated from this point of view, it has been revealed that the greatest problem lies in providing human resources.

___

  • Akgün, O. (1993). Türkiye’de Sosyal Turizmde Devre Mülkün Önemi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • ARDA International Foundation (2018), AIF State of Vacation Timeshare Industry:United States Study, American Resort Development Association (ARDA) International Foundation, Washington, DC. 2018 ed.
  • Artuğer, S. (2006). Turistik Bir Ürün Olarak Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemlerinin Turizm Endüstrisi Açısından Değerlendirilmesi: Bodrum Yöresinde Bir Uygulama, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Akçakoca.
  • Aydın, A. (2008), " Timesharing Sözleşmesinin Türkiye'deki Uygulamaları Olan " Devre Mülk Sözleşmesi ve Devre Tatil Sözleşmesi", http://www.hukuksokagi.com/incelemeler/makaleler/211-time-sharing-devre-mulksozlesmesi-ve-devre-tatil-sozlesmesi.html.
  • Brey, E.T. (2011). “Developing a Better Understanding of Resort management:An Inquiry Into Industry Practices”, Journal of Hospitality Marketing and Management, 20:79-102.
  • Ceylan, U. (2013). Devre Tatil Sisteminde Müşteri Memnuniyetine Etki Eden Faktörler: Kütahya ve Afyonkarahisar İllerinde Bir Araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir.
  • Dinç, B. (2015). “Okulöncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden Çocukların Ebeveynlerinin Çocuk Hakları Eğitimi Konusundaki Görüşleri”, Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 3(1): 7-25.
  • Eroğul, C. ve Ulama, Ş. (2016). ‘’Devremülk/Devre Tatil İşletmelerine Yönelik Müşteri Şikâyetlerinin Analizi: Bir Şikâyet Web Sitesi Örneği’’, 15. Geleneksel Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı.Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Ertaş, M. ve Aktaş, G. (2017). “Rekreatif Gruplarda Seyahat Etme Nedenleri: Motosiklet Kullanıcıları Üzerine Bir İnceleme”, 18. Ulusal Turizm Kongresi, Mardin, 18-22 Ekim. 2017:818-826. http://utk18.artuklu.edu.tr/
  • Gregory, A. M. ve Weinland, J., (2016). “Timeshare Research: A Synthesis of Forty Years of Publications”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(3):438-470.
  • Huang, C., Gray, L., Thapa, B., Phillips, R. Ve Holland, S. (2011). “Timeshare Owners’ Perceptions and Preferred Ways of Participating in Tourism Planning”, Journal of Hospitality Marketing & Management, 20:103-120.
  • Karaman, S. ve Ceylan, U. (2014) “Devre tatil Sisteminde Algılanan Hizmet Kaltesi:Kütahya İlinde Konaklayan Müşteriler Örneği”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(31):369-380.
  • Karaşahin, M. (1998), Sosyal Tesislerin Devre Tatil ve Devre Mülk Yöntemleri ile Değerlendirilmesi, Ankara: Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü.
  • Kaufmann, T.J., Lashley, C., ve Schreier, L.A. (2009). Timeshare Management:The Key Issues of Hospitality Managers, Elsevier,1st edition, USA.
  • Kıngır, S. (2006). ‘’Bir Hizmet İşletmesi Olarak Beş Yıldızlı Otel İşletmelerindeki Yönetsel Sorunlar’’, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:15, 457-481.
  • Koçel, T. (2005). İşletme Yöneticiliği, İstanbul: Arıkan Ltd.Şti.
  • Kozak, N., Kozak, M. ve Kozak, M. (2014). Genel Turizm İlkeler-Kavramlar, 16.baskı, Ankara. Detay Yayıncılık.
  • Liu, J., Pryer, M., ve Roberts, A. 2001. “Timeshare Opportunities in Chine:An Evaluation of the Conditions for Market Development”, Journal of Vacation Marketing, 8(1):88-98.
  • Öztürk, Y., Akdu, U. ve Akdu, S. (2007). “Yabancı Turistlerin Konut/Devre Mülk Satın Almalarının Yöre Halkı Üzerindeki Sosyal ve Kültürel Etkileri:Fethiye Örneği”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2:11-29.
  • Resort Timesharing Worldwide (2003). Edition Summary Report and Resort Timesharing in the United States, Ragatz Associates, RCI, New Jersey, USA. (https://www.rci.com/CDA/HTML/PDF_Conversion_Files/US_Timeshare_Industry_200 3_Summary_Mar_31_03.pdf erişim tarihi:23.07.18).
  • Selvi, M.S., Saçılık, M.Y., Çevik, S., Cavlak, N. (2012). ‘’Devre Mülk Ve Devre Tatil Sistemlerinde Tüketici Şikâyetlerine İlişkin Bir İçerik Analizi’’, Turar Turizm & Araştırma Dergisi, Cilt 1, Sayı:2.
  • Selvi, M.S. (2010), " Turizmde Tüketici Hakları ", İçinde H. Yıldırım (Editör), Turizm Hukuku ve Mevzuatı, 5.baskı, (ss.415–470), Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Selvi, M.S. (2002). “Termal Ürün Pazarlamada Tutundurma Karması Elemanlarının Rolü:Termal Bölgede Devre Mülk Sistemi Uygulayan İşletmeler ile Diğer Termal Otel İşletmeleri Açısından Bir Karşılaştırma”, D.E.Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, 17(1):95-104.
  • Selvi, M. S. ve Artuğer, S. (2006). Turizmde Devre Mülk-Devre Tatil, 1.Baskı, Ankara, Detay Yayıncılık. Selvi, M.S., Yıldırım Saçılık, M., Çevik, S. ve Cavlak, N. (2012). “Devre Mülk ve Devre Tatil Sistemlerinde Tüketici Şikayetlerine İlişkin Bir İçerik Analizi”, Turizm&Araştırma Dergisi, 2(1):1-21.
  • Tunç, S. ve Yüksekbilgili, Z. (2017). ‘’Termal Devre Mülk Satın Alma Kararını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Ölçek Geliştirme Araştırması’’, Uluslar arası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, (3), 4: 260-276.
  • Upchurch, R.S. ve Gruber, K. (2002). “The Evolution of a Sleeping Giant:Resort Timesharing”, Hospitality Management, 21:211-225.
  • Upchurch, R. ve Lashley C. (2006). Timeshare Resort Operations:A Guide to Management Practice, Elsevıer, USA.
  • Üngüren, E., Arslan, S. ve Kaçmaz, Y. Y. (2015). “Bir Turist Taciz Türü Olarak Hanutçuluğun Turistler Üzerindeki Etkisi”, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi, 32: 129-174.
  • Yetimoğlu, U. (2004). “Devreli Tatil Sistemleri ve Tüketici Hukuku”, TBB Dergisi, 55:364- 382.
  • http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/devre-mulk-sektorunun-buyuklugu-2-5-milyar-dolar40827516 (Erişim tarihi:25.07.2018)