Mermer Parça Atıklarının Taşkın Koruma ve Akarsu Yatakları Islah Yapılarında Kullanımı  

Dünyada mermere olan talep hızla artmakta olup, mermer ocak işletmeciliği ve fabrikalarda işlenmesi esnasında çok miktarda mermer toz ve parça atıkları açığa çıkmakta ve bunlar çoğunlukla tarım arazilerine veya boş  arazilere depolanmaktadır. Bu durum çevre kirliliğine, görüntü bozukluklarına, şehir ve tarım alanlarının işgaline sebep olmaktadır. Mermer işletmeleri bu atıkları depolamak için nakliye ve arazi bedelleri de ödemek zorunda kalabilmektedir. Bu nedenlerle, mermer atıklarının değerlendirilmesi ve değişik alanlarda geri kullanımının sağlanması, çevre temizliği ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Mermer parça atıklarının taşkın koruma ve akarsu yatağı ıslah projelerinde kullanımı ise henüz dünyada yaygın değildir. Bu sebeplerle bu çalışmada, mermer parça atıklarının taşkın koruma ve akarsu yatakları ıslah yapılarında projeli olarak kullanılması, teknik ve ekonomik yönlerden bazı uygulama örnekleri ile tartışılmıştır. Böylece bu çalışma ile gerek ülkemizde ve gerekse dünyada mermer parça atıkları için yeni bir değerlendirme sahası sunulmaktadır. Ayrıca bu atıklara yeni ekonomik bir değer kazandırma alanı açılmıştır.

Use of Marble Wastes in Flood Walls and Regulation and Protection Structures of River Beds  

In the World, demand to the marbles are rapidly increased so that marble quarry wastes and marble wastes due to processing of marbles in factories come out. Those wastes are usually stored on some empty places or on agricultural lands. Such cases cause environmental pollution, visual pollution and occupation of city and agricultural lands. Additionally, marble facilities have to pay for the transportation and land leasing to store marble wastes. Therefore, turning the marble wastes to account and reusing them in different fields are very important for environmental cleanup and economy of Turkey. So in this study, as a new field,   using marble wastes in flood walls, river protection structures are discussed and evaluated technically and economically. In addition, some case histories are presented.

___

  • Özoral, E., 2010. Taşkın Koruma faaliyetlerinde Memba ve Mansap Planlaması ve Yukarı Havza Önlemleri, Sunum, DSİ  Afyonkarahisar Dünya Su Günü Ve Taşkın Sempozyumu
  • Ersoy, M., yeşilkaya, L., Gülseven, H., 2012. Mermer İşleme Tesislerinde Moloz ve Blok Kesme Verimlerinin Karşılaştırılması, TUBAV Bilim Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 4, Sayfa: 33‐42   
  • Yıldız, A., H., 2008. Mermer Toz Atıklarının Yol İnşaatında Değerlendirilmesi. Doktora tezi, SDÜ İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Isparta, Sayfa:172.
  • Akbulut, H., Gürer, C., 2007. Use of Aggregates Produced from Marble Quarry Waste in Asphalt pavements. Building and Environment, 42, 1921‐ 1930.
  • Mallela, J., Von Quintus, H., Kelly, P.E., Smith, L., 2004. Consideration of Lime Stabilized Layer. In Mechanistic‐Emprical Pavement Design, the national Lime Assosiciation, Arlington, 38p. Virginia.
  • Okagbue, C.O. ve Onyeaobi, T.U.S., 1999. Potential of Marble Dust to Stabilite red Tropical soils for Road Construction. Engineering Geology, 53, 371‐ 380.
  • Şentürk, A., Gündüz, L., Tosun, Y.İ., Sarıışık, A., 1996. Mermer Teknolojisi. SDÜ Mühendislik‐ Mimarlık Fak. Maden Mühendisliği Böl., 242s. Isparta
  • Vijayalakshmi, V., Singh, S., Bhatnagar, D., 2001. Marble Slurry: A New    Reseource Material for Entrepreneurs” Science Tech Entrepreneur Project, 9, India.
  • DSİ  18. Bölge Müdürlüğü, 2010, Burdur Taşkın Koruma İnşaatı İncelemesi İşi Province of British Columbia Ministry of Environment, Lands and Parks, 2000, Riprap Design and Construction Guide, Public Safety Section Water Management Branch, p.87.
  • DSİ  Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltı Suları Dairesi Başkanlığı, 2011, Jeoteknik Etüt  Şartnamesi, s.133, Ankara.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Multivariable Adaptive Hybrid Control Model for Interconnected Power Systems at the Inception of Voltage Collapse

Nihat PAMUK

Cidarına Isıtıcı Yerleştirilmiş  Kapalı Kutu  İçindeki Su Bazlı Nanoakışkanların Laminer Doğal Taşınımla Isı Transferi

Zerrin SERT, Çisil TİMURALP

Bayesci Yapısal Eşitlik Modellerinde Yakma Periyodu, Thin Kavramlarının İterasyon ve Otokorelasyona'a Etkilerinin Bir Model Üzerinde İncelenmesi

Sanem  ŞEHRİBANOĞLU, Hayrettin OKUT

Yatağan Uçucu Külünün Yapısal Alanda Kullanılabilirliğin Araştırılması

Veysel ÖZ, Kadir GÜÇLÜER, Osman   ÜNAL

Numerical Solutions of Duffing Equations Involving Linear Integral with Shifted Chebyshev Polynomials

Mustafa GÜLSU, Ayşe ANAPALI, Yalçın ÖZTÜRK

The Effect of Interface States and Series Resistance on Current‐Voltage Characteristics in (MIS) Schottky Diodes

Sedat ZEYREK

nsan Besini Olarak, Tatlısu Kefali (Squalius cephalus)'nin Endoparazit Faunası Üzerine Bir Araştırma

Hüseyin YAZMEN, Mehmet Oğuz ÖZTÜRK

Alanya ve Gazipaşa (Antalya)'da Doğal Keçiboynuz (Ceratonia siliqua L.) Pekmezinin Üretimi ve Kullanımı  

Hacer İrem YILDIRIM, Mustafa KARGIOĞLU

Işın İzleme Tekniğinin Radyo Dalga Yayılım Modellerinde Kullanılması

Mehmet Barış  TABAKCIOĞLU, Doruk AYBERKİN

Metal(II) 4‐Etilbenzoatların Karışık‐Ligand Komplekslerinin Sentezi ve Karakterizasyonu

Hacali NECEFOĞLU, Ali MARACI, Füreya Elif ÖZBEK, Vedat AKTAŞ