Bulanık ve Sağlam Bulanık Açıortay Regresyon Tekniklerinin Performansları Üzerine Bir Benzetim Çalışması

Bu çalışmanın amacı, bağımlı ve bağımsız değişkenin her ikisinin de ölçüm hatası içerdiği durumlarda, En Küçük Kareler (EKK) Açıortay, Bulanık (Fuzzy) EKK Açıortay, Sağlam (Robust) EKK Açıortay ve Bulanık Sağlam EKK Açıortay tekniklerinin karşılaştırmalı olarak Monte-Carlo benzetim çalışması ile incelenmesidir. İlgilenilen veri setinin aykırı değer içerdiği ve içermediği durumlarda, farklı örneklem büyüklüklerinde (n=10,50 ve 100) ve farklı teorik dağılış biçimlerinde (teknikleri Hata Kareler Ortalaması (HKO) ve Relative Efficiency (R.E.) kriterlerine göre karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre tüm dağılış biçimi ve tüm örneklem hacmindeki, aykırı değer içeren ve içermeyen veri setleri için Bulanık Huber Açıortay tekniği en düşük HKO değerine sahip teknik olarak belirlenmiştir.

A simulation Study on the Perforformances of Fuzzy and Robust Fuzzy Bisectional Regression Techniques

Keywords:

-,

___

  • Apaydın, A. ve Şanlı, K. (2004). The Fuzzy Robust Regression Analysis, The Case of Fuzzy Data Set Has Outlier, G.U Journal of Science 17(3): 71-84.
  • Gazeloğlu C. (2012) Doğrusal Tip Iı Regresyon Tekniklerinin Monte-Carlo Benzetim Çalışması İle Karşılaştırılması: Sağlam, Bulanık Ve Sağlam Bulanık Teknikler, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • Kaufmann, A. , (1975). Introduction to the theory of Fuzzy Sub-sets, Academic Press, 495-496
  • Kılıç İ., Doğan İ., Selvi P., Gazeloğlu C. ve Saraçlı S. (2011), Bulanık Basit Doğrusal Tip II Regresyon Analizi, 13. Biyoistatistik Kongresi, Ankara.
  • Nasrabadi, M.M. and Nasrabadi, E. (2004). A Mathematical-Programming Approach to Fuzzy Linear Regression Analysis, Applied Mathematics and Computations 155: 873-881.
  • Saraçlı, S. (2008). Ölçüm Hatalı Modellerde Doğrusal Regresyon Tekniklerinin Karşılaştırılması –Monte- Carlo Simülasyon Çalışması-. Doktora Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir, 122.
  • Saraçlı S. ve Çelik H.E., (2010) Performance of OLS- Bisector Regression in Method Comparison Studies, World Applied Science Journal 12(10): 1860-1865.
  • Shapiro, F.A. (2005). Fuzzy regression models. Penn State University, 06: 12
  • Şıklar, E. (2000). Regresyon Analizine Giriş, Anadolu Üniversitesi Eskişehir. Fakültesi Yayınları,
  • Tiku, M.L. and Akkaya, A.D. (2004). Robust Estimation and Hypothesis Testing, New Age International, New Delphi.
  • Yücel, L.İ. (2005). Bulanık Regresyon: Türkiye’de 1980- 2004 Yılında Kayıt Dışı Ekonominin Bulanık Yöntemlerle Tahminine İlişkin Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 129.
  • Yıldırım, N. (2010). En Küçük Kareler, Ridge Regresyon ve Robust Regresyon Yöntemlerinde Analiz Sonuçlarına Aykırı Değerlerin Etkilerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Adana, 80.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Boru İçerisindeki Bir Akış Problemine Ait Analitik ve Nümerik Çözümler

Emine CERYAN, Muhammet YÜRÜSOY

Bazı Metallerin Pleurotus türlerinin Boya Dekolorizasyonu ve Lakkaz, MnP Enzim Aktiviteleri Üzerine Olan Etkisi (011004) (33-41)

Serkan FİDAN, S. Elif KORCAN, İ. Hakkı CİĞERCİ, S. Feyza ERDOĞMUŞ

Endemik Limonium lilacinum (Boiss. et Bal.) Wagenitz (Plumbaginaceae)'un Çimlenme Özellikleri (011006) (49-52)

Mehmet TEMEL, M. Cüneyt ÜNVER

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Mühendis ve Mühendislik Algılarının ve Yöntem Olarak Mühendislik-Dizayna Bakış Açılarının İncelenmesi

İsmail MARULCU, Kibar SUNGUR

Sartoria hedysaroides Boiss. & Heldr. Ekstrelerinin Antimikrobiyal Aktivitesinin Belirlenmesi

S. Feyza ERDOĞMUŞ, Arzu ÖZKARA, S. Elif KORCAN, Yavuz BAĞCI, Hüseyin DURAL

Suni Yaşlandırılmış Al-Cu-Mg-(Li) Alaşım Sistemlerinde Oluşan Faz Bölgelerinin DTA/DTK İle Analizi Ve Korozyon Davranışı

Muzaffer ERDOĞAN

Lojistik Regresyonda Parametre Tahmininde Bayesci Bir Yaklaşım

Mehmet Ali CENGİZ, Erol TERZİ, Talat ŞENEL, Naci MURAT

Kendiliğinden Yerleşen Betonların Yerleştirme Zamanına Bağlı Taze ve Sertleşmiş Özelliklerinin Bulanık Mantık Yöntemi ile Modellenmesi

Alper TOPSAKAL, Cengiz ÖZEL

Bulanık ve Sağlam Bulanık Açıortay Regresyon Tekniklerinin Performansları Üzerine Bir Benzetim Çalışması

Cengiz GAZELOĞLU, Sinan SARAÇLI

Bitkilerde DNA Barkotları (011007) (53-57)

Ertuğrul FİLİZ, İbrahim KOÇ