Klinik Liderlik Ölçeğinin Türkçe Geçerlik Güvenilirlik Çalışması: Kamu Hastaneleri Örneği

Amaç: Bu çalışmanın amacı; klinik liderlik ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmasını yaparak bu ölçeği ulusal ve uluslararası literatüre kazandırmak ve bundan sonra yapılacak olan klinik liderlik çalışmalarına öncülük edebilmektir.Gereç-Yöntem: Çalışmada, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri tarafından, Klinik Liderlik Yetkinlik Çerçevesi model çalışması kapsamında geliştirilen, beş boyut ve her bir boyut altında yer alan 8 ifadeyle, toplamda 40 ifadeden oluşan “Klinik Liderlik Yetkinlik Çerçevesi: Kendi Kendini Değerlendirme Anketi” kullanılmıştır. Öncelikle ölçeğin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için dil ve kapsam geçerlikleri yapılmış, dil ve kapsam geçerlikleri neticesinde ortaya çıkan Türkçe ölçek; Niğde ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde bulunan beş kamu hastanesinde görev yapan hekim ve hemşireler üzerinde uygulanmıştır. Bu uygulama neticesinde elde edilen nicel veriler, ilk olarak ölçeğin yapı geçerliğini test etmek adına yapısal eşitlik modeli kullanılarak değerlendirilmiş ve yine güvenilirlik testleri de bu veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Klinik liderlik ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması sonucunda iyi derecede uyum indekslerine sahip olduğu 2/sd=4,05; RMSA=0,077; SRMR=0,065; CFI=0,96; GFI=0,78; AGFI=0,75; NFI=0,94; NNFI=0,96; IFI=0,96; ve orijinal ölçekteki şekliyle, 5 boyut ve 40 sorudan oluştuğu ortaya konulmuştur.Sonuç: Bu çalışma neticesinde, Klinik Liderlik ölçeğinin Türkçe versiyonu elde edilmiş olup ulusal literatüre, alanla ilgili ilk ölçeğin kazandırıldığı düşünülmektedir

Turkish Validity and Reliability Study of Clinical Leadership Scale: Public Hospitals Sample

Objectives: The purpose of this study is to reintroduce the Clinical Leadership Scale to national and international literature by carrying out a Turkish validity and reliability study of clinical leadership scale and to lead future clinical leadership work. Materials-Methods: The “Clinical Leadership Competence Framework: self-assessment tool”, which was developed by England National Health Services within the scope of the Clinical Leadership Competence Framework model, and consists of Ş ve dimensions, 8 statements under each dimension with a total of 40 statements, was used. Firstly language and scope validations of scale were made in order to carry out the Turkish validity and reliability studies. The Turkish scale, which was formed in consequence of language and scope validities, was practiced on doctors and nurses serving in Ş ve state hospitals affi liated with Niğde Province State Hospitals Union General Secretary. Quantitative data obtained in consequence of this practice was evaluated Ş rstly on behalf of testing construct validity of scale, by using structural equation modeling and legitimacy tests which were carried out using those data. Results: The results showed that Clinical Leadership’s Turkish validity and reliability study had very well Ş t indices 2/sd=4,05; RMSA=0,077; SRMR=0,065; CFI=0,96; GFI=0,78; AGFI=0,75; NFI=0,94; NNFI=0,96; IFI=0,96;  = 0,95; = 0,96; and constituted 5 dimensions and 40 questions. KLÖ KLÖ Conclucion: The Turkish version of the Clinical leadership scale was obtained and it is thought that the Ş rst national scale has been developed for Clinical Leadership

___

Alpar, R. (2014). Spor Sağlık ve Eğitim Bilimlerinden Örneklerle Uygulamalı İstatistik ve Geçerlik-Güvenirlik – SPSS’de Çözümleme Adımları İle Birlikte (3. Baskı), Ankara: Detay Yayıncılık.

Brown, A. Crookes, P. ve Dewing, J. (2015). Clinical Leadership Development in a Pre Registration Nursing Curriculum: What The Profession has to Say About It, Nurse Education Today: Elsevier Ltd.

CDC, (2016). International Classification of Diseases Tenth Revision, Clinical Modification, http://www.cdc.gov/nchs/icd/icd10cm.htm (Erişim Tarihi: 17.05.2016).

Çokluk, Ö. Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik SPSS ve LISREL Uygulamaları (3. Baskı), Ankara: Pegem Akademi.

Garver, M.S. ve Mentzer, J.T. Logistics Research Methods: Employing Structural Equation Modeling to Test for Constract Validity, Journal of Business Logistics 1999; 20:33-45.

Hansen, J. Cross-Cultural Research on Vocational Interests, Measurement and Evaluation in Counseling and Development, 1987; 19:163-76.

Hoe, S.L. Issues and Procedures in Adopting Structural Equation Modeling Technique, JAQM 2008; 3:76-83.

Koçak, V. Altuntuğ, K. Geçkil, E. ve Ege, E. . Babaların Doğum Sonu Güvenlik Hisleri Ölçeği’nin Geçerlik ve Güvenirliğinin İncelenmesi, Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2015; 18:172-80.

Lawshe, C.H. A Quantitative Approach to Content Validity, Personnel Psychology 1975; 28:563-75.

McDonald, R. (1985). Factor Analysis and Related Methods, Hillsdale, N J: Erlbaum.

Merriam-Webster, (2016). http://www.merriam-webster.com/ dictionary/Clinician (Erişim Tarihi: 17.05.2016).

Neuman, W.L. (2012). Toplumsal Araştırma Yöntemleri: Nitel ve Nicel Yaklaşımlar I-II (5. Baskı, Çeviren: Sedef Özger), İstanbul: Yayın Odası.

NHS, (2010). Clinical Leadership Competency Framework Project: Report on Findings, London: National Leadership Council.

Nunnally, J. C., ve Bernstein, I. H. (1994). Psychometric theory (3rd ed.). New York: McGrawHill.

Ogrin, R. ve Barrett, E. Clinical Leadership and Nursing, Focus 2015; 23(2):45.

Özabacı, N. İlişki Niteliği Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Eğitim ve Bilim 2011; 36:159-67.

Philips, A. (2003). Healthcare Management Dictionary, UK: Radcliffe Medical Press Ltd.

Swanwick, T. ve McKimm, J. What is Clinical Leadership…and Why is It Important?, The Clinical Teacher 2011; 8:22–6.

Şen, Ş. ve Yılmaz, A. Lise ve Üniversite Öğrencilerinin Kimyaya Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi: Karşılaştırmalı Bir Çalışma, Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 2014; 5:17-37.

Veneziano L. ve Hooper J. A Method for Quantifying Content Validity of Health-Related Questionnaires, American Journal of Health Behavior 1997;21:67-70.

VHA Clinical Leadership in Community Health: Project Report, VHA Clinical Leadership in Community Health 2009.

Walsh, M. (2010). Clinical Leadership Podcast Interview Transcript, VQC Podcast Series Produced by RealTime Health.

Yurdugül, H. . Paralel, Eşdeger ve Konjenerik Ölçmelerde Güvenirlik Katsayılarının Karşılaştırılması, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 2006;39:15-37.

Yurdugül H. ve Sırakaya D.A. Çevrimiçi Öğrenme Hazır Bulunuşluluk Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Eğitim ve Bilim 2013;38:391-406.