Bolu İl Merkezi Din Görevlilerinin Organ Bağışı Hakkında Bilgi Tutum Ve Davranışları İle Bunları Etkileyen Etmenler, 2017

GİRİŞ ve AMAÇ: İnsanların yaşamları boyunca karşılaştığı akut ve kronik bazı durumlar organların işlevsiz kalmasına neden olduğu için organ nakli ihtiyacı doğmakta, fakat organ bağışları bu ihtiyacı karşılamaya yetmemektedir. Kimi insanlar dini inançları nedeniyle organ bağışlamaktan kaçınmaktadırlar. Toplumun bu konuda doğru bilgilendirilmesinde ve bu direncin ortadan kaldırılmasında din adamlarına görev düşmektedir. Bu çalışma ile din görevlilerinin organ bağışı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları ile bunları etkileyen etmenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipteki bu araştırmanın evreni; il merkezindeki 99 caminin 174 çalışanı olup, örneklem seçilmemiş, tüm çalışanlara ulaşılması hedeflenmiş, ancak araştırma 133 kişiyle %76 tamamlanmıştır. Veriler, intörn doktorlar tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmış; veri toplamada araştırmacılar tarafından literatüre dayalı olarak hazırlanmış, katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, organ bağışı konusundaki bilgi ve davranışlarını belirleyen bir soru formu ile Organ Bağışı Tutum Ölçeği OBTÖ kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p

Knowledge Attıtudes And Behavıors For Organ Donation Of Relıgıous Offıcers İn Bolu Provıncıal Center, 2017

INTRODUCTION: Because of acute and chronic conditions that people face during their lives cause organ dysfunction, organ transplantation arises, but organ donations are not sufficient to meet this need. Some people refrain from donating organ because of their religious beliefs. There is a duty for the religious officers in informing the society about this issue and eliminating this resistance. The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and behaviors of religious officials about organ donation and the factors affecting themMETHODS: The universe of this cross-sectional study; 174 employees of the 99 mosques in the city center were selected, all employees were targeted, but the research was completed with 133 76% . The data were collected by in-person interviews by interns. The data were collected by the researchers on the basis of the literature, the socio-demographic characteristics of the participants, a questionnaire determining the knowledge and behavior of organ donation was used. Significance level p

___

  • 1. Organ Nakli ve Organ Bağişi, Kamuya Açik Organ Nakil İstatistikleri [online]. Available at: https://organ.saglik.gov.tr/. Accessed August 25, 2017.
  • 2. Hangi Organ ve Dokularin Nakli Yapilmaktadir? [online]. Available at : http://organnakli.trakya.edu.tr/. Accessed August 25, 2017.
  • 3. Organ ve Doku Alinmasi, Saklanmasi, Aşilanmasi ve Nakline İlişkin 2238 sayili Yasa. [online]. Available at: www.tond.org.tr/. Accessed August 25, 2017.
  • 4. Organ Donation of Database. [online]. Available at: http://www.irodat.org/. Accessed August 26, 2017.
  • 5. Bağiş Sayilari. [online]. Available at: https://organkds.saglik.gov.tr/. Accessed August 26, 2017.
  • 6. Organ Nakil Merkezleri. [online]. Available at: https://www.saglik.gov.tr/ .Accessed August 26, 2017.
  • 7. Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi Yönergesi. [online]. Available at: https://www.saglik.gov.tr/. Accessed August 26, 2017
  • 8. Organ Nakli Caizdir. [online]. Available at: http://ankara.diyanet.gov.tr/. Accessed August 26, 2017.
  • 9. Maide Suresi, Ayet: 32, Kuran-i Kerim. [online]. Available at: https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/. Accessed August 26, 2017.
  • 10. Şipkin S, Şen B, Akan S, Tuna Malak A. Onsekiz Mart Üniversitesi Tip Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanlarinin Organ Bağişina Bakiş Açilarinin İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tip Fakültesi Dergisi 2010; 11: 19-25.
  • 11. Özer N, Saritaş S, Karaman Özlü Z. Hemşirelik Öğrencilerinin Organ Nakli Ve Bağişi Konusundaki Bilgi Ve Düşüncelerinin İncelenmesi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlik Bilimleri Dergisi 2010; 13:2.
  • 12. Balci E, Şahingöz M. Hemşirelerin Organ Bağişina Bakişlari. Cumhuriyet Tip Dergisi 2014; 36:503-511.
  • 14. Kara S, Salman Z, Öngel K. Süleyman Demirel Üniversitesi Tip Fakültesi Sağlik Personelinin Organ Bağişina Bakişi. Ankara Sağlik Hizmetleri Dergisi 2012; 11:1.
  • 15. Kacaroğlu Vicdan A, Peker S, Üçer B. Akşehir Sağlik Yüksekokulu Öğrencilerinin Organ Bağişi ile İlgili Tutumlarinin Belirlenmesi. TAF Prev Med Bull 2011; 10(2): 175-180.
  • 16. Gürdil Yilmaz S, Opak Yücel B, Çuhadar D. Knowledge and Attitudes of the Faculty of Theology Students on Organ Transplantation. J Relig Health 2017; 56:1042–1051.
  • 17. Güden Altintaş E. Din görevlilerinin organ nakli ve bağişina bakiş açilari. Yüksek Lisans Tezi, Halk Sağliği AD, Kayseri, Ağustos 2007.
  • 18. Koçak A, Aktaş EÖ, Şenol E, Kaya A, Bilgin UE. Ege Üniversitesi Tip Fakültesi Öğrencilerinin Organ Nakli Ve Bağişi Hakkindaki Bilgi Düzeyi. Ege Tip Dergisi 2010; 49(3): 153-160.
  • 19. Sungur MA, Mayda AS. Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Dönem I ve Dönem VI Öğrencilerinin Organ Bağişi Konusunda Bilgi ve Tutumlari. Düzce Üniversitesi Sağlik Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2014;4(2): 15-20.
  • 20. Sezek F, Kaya E, Akman Z, Erbil B, Aslan B, Özgen R, Keleş Ö. Üniversite Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Alanlara Göre Organ Nakli Ve Bağişi İle İlgili Görüşleri. EKEV Akademi Dergisi 2015; 62(62): 471-486.
  • 21. Tarhan M, Dalar L, Yildirimoğlu H, Sayar A, Altin S. . Hasta Yakinlarinin Organ Bağişi ve Nakli ile İlgili Tutumlari ve Sosyal Profilleri Arasindaki İlişki. Bakirköy Tip Dergisi 2013; 9:152- 158.
  • 22. Keçecioğlu N, Tuncer M, Yücetin L, Akaydin M, Yakupoğlu G. Attitudes of Religious People in Turkey Regarding Organ Donation and Transplantation. Transplantation Proceedings 2000;32(3):629-30.
Abant Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erkek hastalarda kasık fıtığı ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye başlama zamanı

Alaattin ÖZTÜRK

Romatoid Artritli Hastada Koroner Yavaş Akıma Bağlı Akut Miyokard Enfarktüsü: Nadir Bir Olgu Sunumu

Hakan DUMAN, Hüseyin DURAK

Solunum yolu hastalığı olan çocuklarda Gastroözofageal Reflü Sintigrafisinin değeri

Hamdi AFŞİN, Yakup YÜREKLİ

Hemşirelik Öğrencilerinin İntramüsküler Enjeksiyon Uygulamasına Yönelik Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi

Gülşen Ulaş KARAAHMETOĞLU

Sezaryen sonrası skar endometriozis: Nadir bir cerrahi komplikasyon

İsmail ÇETİNKAYA, Mehmet Tolga KAFADAR, Bahar MEMİŞ

Sağlık müdürlüğü çalışanlarında sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi

Mustafa ÇAKIR, Faruk DEMİRHAN, Ahmet AKALAN, Nuray YILMAZ, Şenol ERGÜNEY

Diyabetik polinöropatili hastalarda alfa lipoik asidin glisemik kontrol üzerine etkisi

Nalan OKUROĞLU, Meltem SERTBAŞ, Müzeyyen ERYILMAZ, Nüket MANUKYAN, Ayşegül ŞAHİNSEV, Yasar SERTBAŞ, Ali ÖZDEMİR

Demografik ve Biyometrik Özellikler ile Fakoemülsifikasyon Aşamasında Kullanılan Süre ve Gücün Katarakt Ameliyatı Süresi Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi

Enes UYAR

Tiroid Nodüllerinin İnce İğne Aspirasyon Biyopsisinde İkili Enjektör Modelinin Geleneksel Teknik ile Histopatolojik Sonuçlarının Karşılaştırılması

Çağlayan ÇAKIR

Bolu İl Merkezi Din Görevlilerinin Organ Bağışı Hakkında Bilgi Tutum Ve Davranışları İle Bunları Etkileyen Etmenler, 2017

Rabia KAYMAK, Seval ALKOY