Ülkemiz ekonomisinde ciddi bir paya sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) önemi her geçen gün artmaktadır. KOBİ'ler sahip oldukları esnek yapı sayesinde teknolojik gelişmelere çok daha adapte olabilmekte, ancak sürekliliklerini sağlayabilmeleri için finansal desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzde KOBİ'ler başta finansal sorunlar olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmada, KOBİ'lerin finansal sorunlarını etkileyen faktörlerin sınıflayıcı modellerden karar ağaçları ile modellemesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel yöntemlerden olan yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Anket bulguları ışığında işletmelerin çoğunun aile şirket olarak faaliyet gösterdiği, çeşitli finansal sorunları olduğu ve finansal sorunların çözümleri hakkında yeterli araştırmalar yapmadıkları sonucuna ulaşılmıştır
The importance of small and medium sized enterprises (SMEs) is increasing day by day which have a significant share in economy in Turkey. To have a flexible structure of SMEs to make them more adaptable to technological developments, but also need financial support in order to ensure continuity. Todays, SMEs are encounter with various problems especially financial problems. In this study, we aim that modeling with decision tree from classifier models of factors affecting the financial problems of SMEs. Within the research, the face-to-face survey which is one of the quantitative methods has been applied. In the light of survey findings, the results have obtained that most of the companies operate as family company besides having various financial problems and also they do not research enough about solving their financial problems "> [PDF] KOBİ'LERİN FİNANSAL SORUNLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN CRT KARAR AĞACI İLE MODELLENMESİ | [PDF] THE MODELLING WITH DECISION TREE OF FACTORS AFFECTING FINANCIAL PROBLEMS OF SMEs Ülkemiz ekonomisinde ciddi bir paya sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) önemi her geçen gün artmaktadır. KOBİ'ler sahip oldukları esnek yapı sayesinde teknolojik gelişmelere çok daha adapte olabilmekte, ancak sürekliliklerini sağlayabilmeleri için finansal desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzde KOBİ'ler başta finansal sorunlar olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmada, KOBİ'lerin finansal sorunlarını etkileyen faktörlerin sınıflayıcı modellerden karar ağaçları ile modellemesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel yöntemlerden olan yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Anket bulguları ışığında işletmelerin çoğunun aile şirket olarak faaliyet gösterdiği, çeşitli finansal sorunları olduğu ve finansal sorunların çözümleri hakkında yeterli araştırmalar yapmadıkları sonucuna ulaşılmıştır "> Ülkemiz ekonomisinde ciddi bir paya sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) önemi her geçen gün artmaktadır. KOBİ'ler sahip oldukları esnek yapı sayesinde teknolojik gelişmelere çok daha adapte olabilmekte, ancak sürekliliklerini sağlayabilmeleri için finansal desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzde KOBİ'ler başta finansal sorunlar olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmada, KOBİ'lerin finansal sorunlarını etkileyen faktörlerin sınıflayıcı modellerden karar ağaçları ile modellemesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel yöntemlerden olan yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Anket bulguları ışığında işletmelerin çoğunun aile şirket olarak faaliyet gösterdiği, çeşitli finansal sorunları olduğu ve finansal sorunların çözümleri hakkında yeterli araştırmalar yapmadıkları sonucuna ulaşılmıştır
The importance of small and medium sized enterprises (SMEs) is increasing day by day which have a significant share in economy in Turkey. To have a flexible structure of SMEs to make them more adaptable to technological developments, but also need financial support in order to ensure continuity. Todays, SMEs are encounter with various problems especially financial problems. In this study, we aim that modeling with decision tree from classifier models of factors affecting the financial problems of SMEs. Within the research, the face-to-face survey which is one of the quantitative methods has been applied. In the light of survey findings, the results have obtained that most of the companies operate as family company besides having various financial problems and also they do not research enough about solving their financial problems ">

KOBİ'LERİN FİNANSAL SORUNLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN CRT KARAR AĞACI İLE MODELLENMESİ

Ülkemiz ekonomisinde ciddi bir paya sahip olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) önemi her geçen gün artmaktadır. KOBİ'ler sahip oldukları esnek yapı sayesinde teknolojik gelişmelere çok daha adapte olabilmekte, ancak sürekliliklerini sağlayabilmeleri için finansal desteklere ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzde KOBİ'ler başta finansal sorunlar olmak üzere, birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışmada, KOBİ'lerin finansal sorunlarını etkileyen faktörlerin sınıflayıcı modellerden karar ağaçları ile modellemesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında nitel yöntemlerden olan yüz yüze anket yöntemi uygulanmıştır. Anket bulguları ışığında işletmelerin çoğunun aile şirket olarak faaliyet gösterdiği, çeşitli finansal sorunları olduğu ve finansal sorunların çözümleri hakkında yeterli araştırmalar yapmadıkları sonucuna ulaşılmıştır

THE MODELLING WITH DECISION TREE OF FACTORS AFFECTING FINANCIAL PROBLEMS OF SMEs

The importance of small and medium sized enterprises (SMEs) is increasing day by day which have a significant share in economy in Turkey. To have a flexible structure of SMEs to make them more adaptable to technological developments, but also need financial support in order to ensure continuity. Todays, SMEs are encounter with various problems especially financial problems. In this study, we aim that modeling with decision tree from classifier models of factors affecting the financial problems of SMEs. Within the research, the face-to-face survey which is one of the quantitative methods has been applied. In the light of survey findings, the results have obtained that most of the companies operate as family company besides having various financial problems and also they do not research enough about solving their financial problems

___

  • Ağ, Yusuf (2010). Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlarının Şirketlerin Finansal Performansı Üzerindeki Etkisi: İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bilgin, Deniz (2013). KOBİ'lerde Modern Stok Yönetim Modellerinin Uygulanabilirliği: Karaman İlinde Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Karaman: Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çetin, A. Cüneyt vd. (2009). "Antalya İli Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerinde Finansal Yönetim, İşletme Sermayesi ve Yatırım Bütçelemesi Uygulamaları". Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 1(1): 119-137.
  • Ersöz, Filiz (2013). Veri Madenciliği ve Uygulamaları. Ankara: Sage Yayıncılık.
  • Grimsholm, Elin (2010). Internal and External Factors Hampering SME Growth (A Qualitative Case Study of SMEs in Thailand). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sweden: Gotland University International Management.
  • Gürsoy, U.T. Şimşek (2009). Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi. Ankara: Pegem Akademi.
  • Huang, Cheng ve Liu, Y.W. Zhifei (2014). "Analysis on Financing Difficulties for SMEs due to Asymmetric Information". Global Disclosure of Economics and Business 3(2).
  • Ikem, O. Celestine vd. (2013). "Financial Challenges of Small and Medium-Sized Enterprises (Smes) In Nigeria: The Relevance of Accounting Information", Review of Public Administration & Management 1(2): 248-276.
  • Jiang, Juanjuan vd. (2014). "Financing Difficulties of SMEs from Its Financing Sources in China", Journal of Service Science and Management 7: 196-200.
  • Karagül, H. Sultan (2010). Türk İmalat Sektöründe Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Piyasa Paylarını Etkileyen Faktörler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Larose, T. Daniel (2005). Discovering Knowledge in Data: An Introduction To Data Mining. John Miley & Sons Inc.
  • Liu, Zhihua (2014). "Analysis of Logistics Finance in Small and Medium- sized Enterprise Financing in Electronic Commerce". Management & Engineering 14: 1838-5745.
  • Müftüoğlu, M. Tamer (2002). Türkiye'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, KOBİ'ler. Ankara: Turhan Kitabevi.
  • Narin, Müslüme ve Akdemir, Sevim (2005). "Türkiye'de KOBİ'lere Sağlanan Destekler". Ekonomik Yaklaşım 16(55): 43-68.
  • Önem, H. Başar (2010). KOBİ'lerin Finansal Risk Algı Düzeyine Yönelik Bir Araştırma: Isparta-Burdur İlleri Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özdemir, Ersan (2010). Kalite ve Fiyat Kriterine Dayalı Tedarikçi Seçimi ve İmalat Sektörü Uygulaması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özdemir, H. Murat (2010). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (Kobi) Teknoloji Yönetimi ve İleri Üretim Teknolojileri Kullanımı: Makine İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Serin, Vildan ve Uludağ, İlhan (1990). Türkiye'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası Yayınları.
  • Tatar, Hakan (2010). İnovasyonun Finansal Performans Üzerindeki Etkisi: İmalat Sektöründe Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Wang, Yanzhong (2004). "Financing Difficulties and Structural Characteristics of SMEs in China", China & World Economy 12(2): 34-49.
  • Yüce, Gönül (2007). Türkiye'de İmalat Yapan KOBİ'lerin Finansman Sorunları ve Çözüm Önerileri: Samsun İlinde Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Academic Researches Index - FooterLogo